Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Hramul Bisericii "Trupul și Sângele Domnului"

Joi, 8 iunie 2023, credincioșii din comunitatea Trupul și Sângele Domnului din Gherăești, județul Neamț, au sărbătorit hramul bisericii parohiale, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit.

"Azi creștinătatea cântă cea mai mare și mai sfântă, din fântânile de har, Taina sfântului altar: Pâine sfântă, pâine vie, ce Isus cu bucurie și cu drag a dăruit celor pe care i-a iubit" (Sfântul Toma de Aquino).

Recunoaștem cuvintele acestui cântec. Le-am ales pentru că ele exprimă conținutul sărbătorii Trupul și Sângele Domnului: taina sfântului altar este pâinea cea mai sfântă, mai hrănitoare pentru suflet, este o pâine specială, căci este vie.

Pentru vremurile în care trăim, avem atâtea feluri de pâine și tot atâtea feluri de prețuri. Avem pâini hrănitoare, dar scumpe. Însă nici una din pâinile pe care omul le face cu truda sudorii sale nu este vie, să aibă viață, dar pâinea oferită de Cristos susține viața, hrănește viața.

Biserica, în special creștinătatea catolică, prin Liturghia din Joia Verde, anunță că are pâinea cea vie. Care este aceasta?

Pâinea vie este o persoană care a voit să fie mâncată ca o pâine de casă. Cine este această persoană? Este Persoana Fiului lui Dumnezeu, Isus Cristos, care, cunoscând foamea omului după vești bune, iubire, încredere, adevăr, onestitate, altruism, speranță, fidelitate, recunoștință, Dumnezeu, viață și după moarte, se face el însuși toate acestea și se pune la îndemâna omului: coboară în spicul de grâu, coboară în bobul strugurelui.

Pe această pâine au celebrat-o joi, 8 iunie 2023, și credincioșii din comunitatea Trupul și Sângele Domnului din Gherăești, Neamț.

Celebrarea euharistică a fost prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit de Iași, care a fost însoțit de 35 de preoți fii ai satului și din parohiile învecinate, persoane consacrate, seminariști, autorități locale și de un număr impresionant de credincioși.

Predica a fost ținută de părintele Irinel Iosub, parohul comunității din Săbăoani "Sfântul Mihail Arhanghel", care, făcând referință la planul de iubire al lui Dumnezeu față de oameni, a arătat cum Isus a știut, în înțelepciunea sa, să așeze sacramentul Euharistiei ca centru al credinței creștine.

Ultima parte a celebrării a fost rezervată procesiunii cu Preasfântul Sacrament pe străzile satului. Procesiunea din această zi este menționată pentru prima dată între anii 1274 și 1279 în Germania (Köln). Din secolul al XIV-lea, tradiția de a purta pe străzi ostia sfântă într-un ostensor (obiect de cult în formă de soare cu raze) s-a răspândit în majoritatea țărilor.

Începând cu ora 12.30, Isus prezent în Sfânta Împărtășanie a fost purtat pe străzile satului, însoțit de cântarea copiilor, a tinerilor, a credincioșilor și a fanfarei. Conform unei tradiții locale, băieții și fetițele care au făcut de curând Prima Sfântă Împărtășanie au aruncat flori înaintea procesiunii cu sfânta taină.

Procesiunea a fost formată din crucea procesională, însoțită de două lumânări, ministranți, icoane, steaguri, copii îmbrăcați în alb, copii și adulți în straie tradiționale, persoane consacrate, preoții, baldachinul, oficialitățile, corul, fanfara și mulțimea de credincioși.

Procesiunea euharistică pe străzile satului s-a dorit a fi un act de iubire și de credință în prezența reală a lui Cristos în sacramentul Euharistiei. Purtat pe străzile satului, Cristos euharisticul a fost aclamat cu multă venerație de toți credincioșii.

În încheierea celebrării, părintele paroh Paul Budău le-a mulțumit tuturor celor prezenți și în chip special celor care au făcut ca această sărbătoare să fie atât de frumoasă.

Pr. Petru Clementin Stoica

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 iunie: Gherăești: Hramul Bisericii "Trupul și Sângele Domnului"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat