Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pentru Acutis, trei zile de celebrări la Londra

"Găsiți" de Carlo

de Simone Caleffi

"În timp ce mă întorceam acasă, am început să-mi amintesc fețele tinerilor mulți care îmi spuseseră în seara aceea că au simțit că în mod misterios Carlo i-a «găsit». Rugăciunea mea ferventă era ca într-adevăr Carlo să rămână cu fiecare dintre noi care am participat la acest eveniment, ajutându-ne să ne facem casa noastră în Isus și să-i conducem pe alții în raportul cu Cristos." Cu aceste cuvinte se termină mărturia Monseniorului Nicholas Gilbert Hudson. În Arhidieceza de Westminster, la Londra, unde este episcop auxiliar, s-au ținut trei celebrări în cinstea lui Carlo Acutis, adolescentul italian care a folosit internetul pentru a răspândi credința și care a devenit primul fericit din al treilea mileniu. Mama sa a vorbit despre viața, despre credința, despre pasiunea pentru Biserică a fiului la fiecare dintre aceste întâlniri.

La 1 iunie, Corpus Christi Church la Covent Garden a găzduit celebrarea euharistică și adorația; în ziua următoare, a fost o liturghie cu venerarea relicvelor lui Carlo la biserica serviților, Our Lady of Dolours, unde Acutis a fost botezat; în schimb, la 31 mai, Monseniorul Hudson a condus adorația Preasfântului Sacrament pentru tineri la Farm Street Church, după mărturia mamei fericitului, născut la 8 mai 1991 la Londra. Episcopul a rămas impresionat de cuvintele băiatului pe care, la puține luni după nașterea sa, părinții săi, Andrea Acutis și Antonia Salzano, l-au dus la Milano, oraș unde a trăit scurta sa existență pământească, încheiată din cauza unei boli, la Monza, în 2006. El spunea: "Nu eu, ci Dumnezeu". Hudson a relatat astfel nașterea inițiativei: "Am invitat-o pe Antonia să vină pentru a relata la această mare adunare de tineri experiența creșterii lui Carlo și pentru a vedea cum iubirea lui Cristos își croia cale în el. Seara a fost organizată de Serviciul diecezan de tineret. Carlo este patronul lui «Privind la Lisabona», grupul de tineri adulți care va participa la Ziua Mondială a Tineretului în august. Acest grup pentru ZMT s-a angajat într-un an de formare în pastorația tineretului și ajutorul dat evenimentului de la Farm Street Church făcea parte din acest parcurs".

Continuă episcopul auxiliar de Westminster: "«Nu eu, ci Dumnezeu», ne imaginam că spunea în timp ce ne aranjam în masă ca să-l adorăm pe Isus prezent și expus în Preasfântul Sacrament al altarului, îndemnându-ne să credem că «fără el nu pot să fac nimic». Era ușor să ni-l imaginăm în timp ce se ruga alături de noi, încurajându-ne să credem că «Euharistia este cu adevărat inima lui Isus», îndemnând pe fiecare dintre noi să-i spună în modul său Domnului, așa cum obișnuia să spună, «Isuse, hai intră, fă ca și cum ai fi acasă la tine!»".

Pentru a-l cinsti pe Carlo Acutis, a cărui cauză de canonizare a început în 2013, biserica iezuiților era plină cu peste cinci sute de persoane care au umplut naosul și capelele laterale: "Toți ochii erau îndreptați spre Antonia când a început să ne vorbească despre fiul său. S-a inspirat din ceea ce văzuse crescând în el în timpul celor cincisprezece ani de viață ai lui, pentru a încuraja pe fiecare dintre noi să aprofundeze propria credință și propria practică. A descris - continuă relatarea Monseniorului Hudson - modul în care lua în fiecare zi un text scurt din Scriptură și se ruga cu el, în așa fel încât «să raționeze ca Isus», așa cum a creat o «Caritas familială» cu containere pline de haine pentru săraci, așa cum a apărat pe oricine era victimă a intimidării (bullying) la școală, cât de esențială considera rugăciunea în fața Preasfântului Sacrament, convingerea sa că «Euharistia este autostrada spre cer», că «noi cu cât îl primim mai mult pe Isus, cu atât devenim mai mult asemenea lui» și apoi necesitatea de a se spovedi în mod obișnuit, pentru că păcatele veniale sunt ca niște saci de nisip care împiedică sufletul să fie ca un balon care urcă spre Dumnezeu, că Rozariul este scara cea mai scurtă spre cer, fără a neglija vreodată să respecte «întâlnirea» sa cu Sfânta Fecioară Maria. Spunea el: «A fi unit cu Isus, acesta este programul meu de viață», îndemnându-ne să facem să devină și programul nostru".

Tocmai pentru că a trăit astfel, acest tânăr a putut să fie declarat venerabil în 2018 și fericit în 2020. "Lucrul cel mai emoționant a fost să auzim cum au trecut numai cinci zile între intrarea lui Carlo în spital și moartea sa de leucemie. Și totuși - ne-a spus mama -, nu a pierdut niciodată zâmbetul. A oferit spontan suferința sa pentru Isus, pentru Biserică și pentru papa. A promis mamei sale că îi va trimite semne pentru a demonstra că era cu Dumnezeu: vederea bisericii din Farm Street plină de tineri părea ea însăși un semn a câte persoane cheamă Carlo la relația cu Dumnezeu."

(După L'Osservatore Romano, 12 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat