Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea Copiilor din Decanatul de Iași

Sâmbătă, 10 iunie 2023, la Catedrala Romano-Catolică din Iași, Parohia "Adormirea Maicii Domnului" a fost gazda Sărbătorii Copiilor pentru aproximativ 350 de copii din Decanatul de Iași. Tema întâlnirii a fost "Aleargă la Isus", îndemn pe care copiii l-au trăit la maximum, în această zi frumoasă petrecută împreună.

Sărbătoarea copiilor din Decanatul de Iași a început cu o zi însorită, așezată și calmă, cu animatori și preoți care fugeau de colo-colo pentru a pune la punct ultimele detalii. Însă de la sosirea primului grup de copii, curtea catedralei, plină de baloane, a prins glas și viață. Cu cât soseau mai multe grupuri, cu atât atmosfera devenea mai plină de viață. O forfotă plăcută a luat în stăpânire curtea catedralei până când animatorii au dat startul acestei zile cu o încălzire prin bansuri. Copiii se simt bine împreună când se distrează împreună.

După sosirea tuturor și o binemeritată distracție, copiii au coborât în ordine la subsolul catedralei, în Aula "Fericitul Anton Durcovici", aulă care a căpătat, dintr-o dată, proporții gigantice și spirit de copilărie. După rugăciunea de dimineață și salutul pr. Daniel Iacobuț, animatorii parohiei gazdă, Parohia "Adormirea Maicii Domnului", au pregătit o scenetă care l-a avut în centru pe nimeni altul decât... pe puștiul Patrick. Un copil care putea întruchipa viața oricărui copil din sală, cu provocările și bucuriile ei. Practic, sceneta a preluat și a adaptat în cotidian mai multe parabole bibice: fiul risipitor, tânărul bogat...

Pentru a aprofunda cât mai bine această scenetă, pr. Fabian Pitreți i-a ajutat pe copii să pătrundă înțelesurile ascunse a ceea ce au văzut reprezentat prin teatru. Copiii au învățat că în viață putem fugi, putem alerga în multe părți, dar ceea ce este esențial, ceea ce ne salvează este "să alergăm la Isus".

După o scurtă pauză pentru socializare și pentru a se cunoaște între ei, copiii au intrat în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" pentru a pregăti cântecele pentru Liturghie împreună cu Maximilian Husaru și Corul "Îngerașii". La ora 11.30 a început momentul central al acestei sărbători, Sfânta Liturghie celebrată de pr. decan Daniel Iacobuț, alături de care au concelebrat alți 12 preoți care i-au însoțit pe copii la această zi.

La momentul omiliei, pr. Fabian Pitreți a continuat reflecția despre apropierea copiilor de Isus. Părintele i-a îndemnat să-și însușească trei atitudini pe care le-au întâlnit la Patrick, personajul principal al scenetei, care îi vor ajuta să "alerge la Isus" și să dea mărturie: curajul, onestitatea și generozitatea.

Cu sufletul întărit de Sfânta Liturghie, prin participare activă la cântări și răspunsuri, dar și participare numeroasă la Sfânta Împărtășanie, copiii au luat o pauză pentru a-și întări trupul cu masa de prânz.

După amiază a urmat un moment deosebit de jocuri. Fiecare participant a primit un cartonaș cu 20 de posibile probe ce trebuiau trecute pentru a intra în concursul pregătit de organizatori: o tombolă specială, cu numeroase premii. Timp de două ore, curtea catedralei a devenit un adevărat atelier de jocuri, cu râsete, energie și zgomot de copilărie. Animatorii parohiei i-au așteptat la cele 20 de standuri special pregătite pentru a-și dovedi vitejia, curajul și iscusința.

La sfârșitul probelor, după ce s-au adunat din nou la subsolul catedralei, trei animatori i-au ajutat pe preoții parohiei cu tragerea la sorți a biletelor câștigătoare. Grație binefăcătorilor, premiile au fost numeroase. Însă, pentru că nu câștigă cel care este cel mai bun, ci acela care știe să se distreze cel mai bine și să se bucure de timpul petrecut cu alți copii, fiecare participant al Sărbătorii copiilor, ediția 2023, a fost declarat câștigător și a primit drept premiu o înghețată.

Mulțumiri speciale animatorilor Parohiei "Adormirea Maicii Domnului", părinților de la parohie pentru organizare și implicare, preoților oaspeți și animatorilor care i-au însoțit. Cel mai mare gând de recunoștință se îndreaptă însă spre toți copiii care au participat la această sărbătoare pentru că ne reamintesc continuu că viața înseamnă bucurie și energie, dar și încredere în iubirea lui Dumnezeu.

Pr. Eduard-Cristian David

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 iunie: Iași: Sărbătoarea Copiilor din Decanatul de Iași. Foto: Adrian Cuba


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat