Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Funeraliile sorei Francisca Pârțac, SFMA

Duminică, 11 iunie 2023, sr. Francisca Pârțac, din Congregația "Surorile Franciscane Misionare de Assisi", născută pe 26 octombrie 1928 și trecută la cele veșnice în ziua de 8 iunie 2023, ne-a adunat la Hălăucești (IS) în număr mare în jurul ei, pe noi surorile ei dragi, aproape din toate comunitățile din țară, pentru a o conduce pe ultimul drum.

Astfel am putut experimenta cum speranța în înviere poate transforma și un moment marcat de suferința pierderii unei persoane dragi într-un moment de sărbătoare în care am putut celebra împreună minunile pe care Dumnezeu le-a săvârșit în și prin viața sr. Francisca.

Ritualul înmormântării a început la ora 15 printr-o procesiune de la casa Surorilor Franciscane Misionare de Assisi până în biserică unde s-a celebrat recviemul și Sfânta Liturghie. Celebrarea a fost prezidată de părintele paroh, Daniel Lucaci, alături de care au concelebrat: pr. Eugen Blăjuț, pr. Dumitru Patraș, care a ținut și cuvântul de învățătură, pr. Alexandru Olaru, pr. Mihai Afrențoaie, pr. Felician Tiba, pr. Vlad Bejan, pr. Dănuț Ciubotaru, pr. Fabian Iacob, pr. Gabriel Dancă, pr. Ioachim Blaj și pr. Sergiu Antal.

Alături de surorile franciscane au fost prezenți familiarii, cunoștințele și consătenii sr. Francisca din Adjudeni, precum și numeroși credincioși din Hălăucești care au cunoscut-o și s-au bucurat de prezența, ajutorul și îndrumările ei.

Continuă să răsune în inimile noastre cuvintele pe care pr. Dumitru Patraș ni le-a adresat făcându-ne conștienți că suntem "la celebrarea unei existențe, nu a unei morți... a existenței sorei Francisca... pe care aceasta a știut să o presare cu bucurie, cu momente de bună dispoziție care au ajutat-o să treacă peste toate încercările vieții". Povestind și diferite momente hazlii din viața sorei Francisca, părintele predicator a subliniat trăsături ale sorei printre care și faptul că a plecat la Tatăl ceresc, "în lumea fără de dor", pregătită, pentru că era împăcată cu sine, cu Dumnezeu și cu aproapele căci, spunea pr. Dumitru, "adevărata pregătire pentru moarte este atunci când plecăm împăcați cu noi înșine, cu Dumnezeu și cu oamenii".

La sfârșitul Liturghiei familiarii și-au exprimat iubirea și recunoștința față de sora răposată, după care sr. Ana Vereș i-a citit biografia.

Luând cuvântul, părintele paroh a subliniat exemplul de dăruire și bucurie pe care sr. Francisca ni-l lasă îndemnându-ne să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul acestei surori și să nu o uităm în rugăciunile noastre.

După Sfânta Liturghie a urmat procesiunea către cimitirul din sat unde sr. Francisca a fost înmormântată, întocmai cum și-a dorit.

Sr. Francisca nu mai este printre noi, dar continuă să fie vie în amintirea și în rugăciunea noastră, căci, așa cum spunea pr. Dumitru la predică, "darul cel mai frumos pe care îl putem face unei persoane care a plecat din această lume este rugăciunea".

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Sr. Irina Giurgică, SFMA

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Hălăucești: Funeraliile sorei Francisca Pârțac, SFMA

* * *

A trecut la Domnul sr. Francisca Pârțac de la Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat