Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media,
25 noiembrie 2014
Papa Francisc: Mesaj adresat membrilor grupului Partidului Popular European din Parlamentul European (11 iunie 2023)

Stimați domni și doamne!

Sunt bucuros să vă adresez un salut cordial vouă, membri ai Grupului Partidului Popular din Parlamentul European, instituție pe care am vizitat-o în noiembrie 2014, și profit de ocazie pentru a împărtăși cu voi câteva reflecții.

Prima: sunteți parlamentari, așadar, sunteți reprezentanți ai cetățenilor care v-au încredințat un mandat. Când au fost primele alegeri ale Parlamentului European, oamenii s-au interesat, era o noutate, un pas important înainte în construirea Europei unite. Dar, ca întotdeauna, cu trecerea timpului, interesul se diminuează; și atunci este necesar de a îngriji bine raportul dintre cetățeni și parlamentari. Aceasta este o problemă clasică a democrațiilor reprezentative. Și dacă deja este greu de ținut vie legătura în cadrul fiecărei țări, cu atât mai mult este așa pentru Parlamentul European, care este și mai "departe". Dar, pe de altă parte, astăzi comunicarea poate ajuta mult la depășirea distanțelor.

O a doua idee: pluralismul. Este clar că un mare grup parlamentar trebuie să prevadă un anumit pluralism interior. Totuși, cu privire la unele chestiuni în care sunt în joc valori etice primare și puncte importante din doctrina socială creștină trebuie să fie unire. Acesta mi se pare un aspect deosebit de interesant, deoarece cere să se gândească la formarea permanentă a parlamentarilor. Este normal ca și voi să aveți nevoie de momente de studiu și de reflecție în care să aprofundați și să vă confruntați asupra unor probleme mai relevante din punct de vedere etic. Este o provocare pasionantă, care se joacă mai ales la nivelul conștiinței și care aduce la iveală și calitatea celui care face politică. Politicianul creștin ar trebui să se distingă prin seriozitatea cu care abordează temele, respingând soluțiile oportuniste și ținând mereu ferme criteriile demnității persoanei și ale binelui comun.

În această privință, voi aveți un patrimoniu foarte bogat din care trebuie luat pentru a aduce contribuția voastră la politica europeană, adică doctrina socială a Bisericii. Să ne gândim, de exemplu, la cele două principii de solidaritate și subsidiaritate și la dinamica lor virtuoasă. Există aspecte etico-politice, legate de fiecare dintre aceste două principii, pe care voi le împărtășiți cu colegi din diferite apartenențe, care accentuează ori pe unul, ori pe altul; dar împletirea celor două, faptul de a le activa împreună și de a le face să funcționeze în manieră complementară, aceasta este proprie gândirii sociale și economice de inspirație creștine și, prin urmare, este încredințată în mod deosebit responsabilității voastre.

Un alt aspect care are analogie cu asta: viziunea despre o Europă care să țină împreună unitatea și diversitatea. Acest lucru este fundamental; am avut ocazia de a sublinia asta recent în vizita în Ungaria. O Europă care să valorizeze pe deplin diferitele culturi care o compun, bogăția sa enormă de tradiții, de limbi, de identități, care sunt cele ale popoarelor sale și ale istoriilor sale; și care, în același timp, să fie capabilă, cu instituțiile sale și inițiativele sale politice și culturale, să facă în așa fel încât acest mozaic foarte bogat să compună figuri coerente.

Și pentru aceasta este nevoie de o inspirație puternică, de un "suflet", mie îmi place să spun că este nevoie de "vise". Este nevoie de valori înalte și de o viziune politică înaltă. Cu asta nu intenționez să diminuez importanța gestionării obișnuite, a bunei administrații normale, dimpotrivă, dacă este bună, aceasta este deja foarte mult. Dar nu este suficient, nu este suficient a susține o Europă care trebuie să facă față marilor provocări globale din secolul al XXI-lea. Pentru a înfrunta aceste provocări ca Europă unită, este nevoie de o inspirație înaltă și puternică. Și voi, aș vrea să spun, ar trebui să fiți primii care prețuiți exemplele și învățăturile părinților fondatori ai acestei Europe. Pariul originar, care poate fi și pariul actual, este de a tinde nu numai la o organizație care să tuteleze interesele națiunilor europene, ci la o uniune în care toți să poată trăi o viață "pe măsura omului, fraternă și dreaptă" (P.H. Spaak, Discurs rostit cu ocazia semnării Tratatelor de la Roma, 25 martie 1957).

Aș vrea să scot în evidență acest termen: fraternă. Așa cum știți, fraternitatea și prietenia socială este marele "vis" pe care l-am împărtășit cu toată Biserica și cu toți bărbații și femeile de bunăvoință (cf. enciclica Fratelli tutti, 8). Cred că fraternitatea poate să fie și izvor de inspirație pentru cel care vrea astăzi să reanime Europa, ca să răspundă pe deplin la așteptările fie ale popoarelor sale, fie ale lumii întregi. Pentru că un proiect de Europă astăzi nu poate decât să fie un proiect de respirație mondială. Consider că politicienii creștinii astăzi ar trebui să se recunoască din capacitatea de a traduce marele vis de fraternitate în acțiuni concrete de politică bună la toate nivelurile: local, național, internațional. De exemplu: provocări precum cea a migrațiilor sau cea a îngrijirii planetei mi se pare că pot să fie înfruntate numai pornind de la acest mare principiu inspirator: fraternitatea umană.

Dragi prieteni, să comemorăm originile: să nu uităm cum s-a născut Europa unită; să nu uităm tragedia războaielor din secolul al XX-lea. Munca treptată și răbdătoare de construire a unei Europe unite, în domenii mai întâi particulare și apoi tot mai generale, ce anume avea înăuntru ca inspirație? Ce ideal, dacă nu acela de a genera un spațiu unde să se poată trăi în libertate, dreptate și pace, respectându-i pe toți în diversitate? Astăzi, acest proiect este pus la încercare într-o lume globalizată, dar poate să fie relansat luând din inspirația originară, care este mai actuală și rodnică decât oricând nu numai pentru Europa, ci pentru întreaga familie umană.

Și aș vrea să închei cu o ultimă observație: cine sunt aceia care trăiesc mai mult Europa unită? Voi mă învățați asta: sunt tinerii. Astăzi, se începe repede să se facă perioade de studiu în străinătate; apoi, pentru universitate, îndeosebi specializările, orizontul este european; și tot așa pentru căutarea locului de muncă... Nu mă refer la necesitatea tristă, care din păcate există, de a merge în altă parte datorită lipsei de oportunitate în patrie; nu, ci la faptul că pentru tineri este normal de acum, de exemplu, să facă o primă parte a studiilor în propria țară și să se specializeze în alta. Cam cum se întâmpla în Evul Mediu: se studia un pic la Padova, un pic la Paris, un pic la Oxford sau la Heidelberg... Să privim la ei, la tineri, și să ne gândim la o Europă și la o lume care să fie la înălțimea viselor lor.

Pentru aceasta vă încurajez să mergeți înainte cu curaj și speranță, cu ajutorul lui Dumnezeu. Evanghelia să fie steaua voastră polară și doctrina socială să fie busola voastră. Vă binecuvântez din inimă pe voi toți și pe cei dragi ai voștri. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Roma, Policlinica "Gemelli", 9 iunie 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat