Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie și procesiune cu Preasfântul Sacrament

În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a celebrat duminică, 11 iunie 2023, începând cu ora 18.00, o Sfântă Liturghie pontificală, urmată de procesiunea cu Preasfântul Sacrament pe străzile orașului Iași. PS Iosif Păuleț a prezidat întreaga sărbătoare liturgică, alături fiind PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din Iași și mulți credincioși veniți din toate parohiile ieșene. Procesiunea, prevăzută pentru Joia Verde (8 iunie 2023), s-a făcut duminică, după o tradiție locală. Au participat copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, iar corurile catedralei și Seminarului Mare au animat cântările sfinte.

Salutându-i pe cei prezenți, pr. Daniel Iacobuț, parohul catedralei, a spus că sărbătoarea "are puterea glasurilor fiecăruia dintre noi, a tuturor celor care simt cu Biserica".

În primele bănci erau copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, îmbrăcați în alb, pregătiți cu sufletele pentru a-l primi din nou pe Isus euharisticul, dar și cu multe petale de flori pentru procesiune.

După proclamarea lecturilor sfinte și a evangheliei de către diaconul Andrei Blaj a urmat cuvântul de învățătură ținut de pr. Lucian Păuleț, profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, care și-a structura predica în două părți, vorbind despre prezența reală a lui Isus în Sfânta Euharistie și despre Euharistie ca izvor de unitate în Biserică.

A subliniat înaintea celor prezenți și a celor care erau conectați prin intermediul radioului ERCIS FM că sărbătoarea celebrată este în esență veche de 2000 de ani, e un mister, iar misterul este acesta: Isus se dăruiește pe sine, iubirea sa.

Prezența reală este învățătura auzită în evanghelie. Isus spune: "Eu sunt pâinea care s-a coborât din cer." Duhul, invocat înaintea prefacerii, este cel care l-a format pe Isus în sânul Mariei. El este cel care transformă pâinea și vinul în Trupul și Sângele lui Cristos. Dumnezeu în atotștiința sa nu putea să ne dăruiască ceva mai prețios. El nu ne-a dat doar ceva, căci "iubirea nu ne dăruiește ceva, ceva secundar, o firimitură , ceva de rang inferior, o spagă o pomană. În iubire, Dumnezeu ni se dă pe sine însuși... Iar acest adevăr este centrul, culmea și inima credinței noastre catolice".

A exemplificat acest lucru amintind de comportamentul unui câine special antrenat pentru a verifica dacă într-o biserică sunt bombe sau nu. Acesta, de fiecare dată când ajungea în fața unui tabernacol, se așeza liniștit. Agentul care răspundea de câine mărturisea înaintea agenților: "Nu vă speriați! Așa face în toate bisericile catolice. E ceva aici în cutia asta, dar nu e un pericol pentru noi."

În al doilea rând a întărit învățătura creștină că Euharistia este izvor de unitate, căci noi toți ne împărtăși din aceeași unică pâine. Când primim Sfânta Împărtășanie, devenim ceea ce primim: Trupul lui Cristos, așa cum spunea Sfântul Augustin: "Ceea ce facem unul pentru altul, sau poate nu facem, îi afectează pe ceilalți. Iubirea noastră, respingerile noastre, suferința noastră, toate acestea în marele ciclu al vieții și la iubirii contează."

Apoi a vorbit de exemplul unui tată pus în fața unei situații radicale, de a decide între viața fiului său sau viața prietenului fiului său. Despre fiul său credea că va ajunge în eternitate, căci era ancorat în Isus. A optat pentru prietenul său, despre care știa că trăiește o viață păcătoasă. Acesta a devenit preot. Cel care povestea această reală întâmplare erau un pastor protestant aflat la o celebrare ecumenică, în prezența preotului catolic - prietenul fiului său de altădată...

Liturghia a continuat cu Rugăciunea credincioșilor, unde s-a făcut auzită vocea unui copil, a unei catehete și a unei mame.

După Sfânta Liturghie a fost expus Preasfântul Sacrament, care a fost purtat pe străzile Iașului de către PS Petru Sescu, sub baldachinul purtat de către seminariștii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Din procesiune au făcut parte crucea, ministranții, persoanele consacrate, steagurile, copiii de la Prima Sfântă Împărtășanie, care aruncau petale de flori înaintea lui monstranței, preoții, episcopii - de-o parte și de alta a baldachinului - corurile care cântau alternativ cu fanfara militară și comunitatea credincioșilor.

Prin cântările înălțate spre cer, rugăciunile făcute pentru toate nevoile materiale și spirituale, s-a adus laudă și mulțumire celui care a binevoit să rămână cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor.

Finalul întregii sărbători s-a încheiat tot în catedrală. PS Iosif Păuleț i-a binecuvântat pe toți cu Preasfântul Sacrament și a mulțumit celor care s-au implicat în desfășurarea cât mai frumoasă a sărbătorii.

Isus Cristos, a cărui iubire s-a perpetuat în Taina Sfântului Altar, să răspândească harurile sale asupra lumii actuale din tabernacolele tuturor bisericilor, pentru ca oamenii să creadă că Dumnezeu este și rămâne cu noi.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11 iunie: Iași: Liturghie și procesiune cu Preasfântul Sacrament. Foto: Ovidiu Bișog

Fotografiile la dimensiunea originală pot fi descărcate gratuit de aici.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat