Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Pelerinajul mamelor milostive și întâlnirea cu Papa Francisc

În perioada 5-8 iunie 2023, un grup de persoane care fac parte din Uniunea Mamelor Milostive Creștine din Dieceza de Iași, la inițiativa sorei Elisabeta din Congregația "Misionarele Pătimirii lui Cristos" din Butea, au avut fericita ocazie de a face un pelerinaj la Roma, în Italia, în cetatea eternă, leagănul credinței noastre unde s-au întâlnit cu Sfântul Părinte Papa Francisc.

Grupul a fost însoțit de părinții noștri spirituali: Alois Bulai, Ionuț Imbrișcă și Gabriel Sascău, care cu multă disponibilitate s-au îngrijit ca să avem parte de cele mai minunate zile. Părintele Ionuț a fost un adevărat ghid care, neobosit și cu zâmbetul pe buze, ne-a condus prin monumentalele catedrale ale Romei, pe străzile încărcate de adevărate monumente arhitecturale și istorie. Cu bucurie și emoție, o mare parte dintre participanți au pășit pentru prima dată pe urmele Sfântului Petru, ale papilor și ale sfinților acestor locuri. Prin meditațiile și rugăciunile sale părintele Alois ne-a ajutat să ne încărcăm spiritual și să ne înălțăm gândul nostru de mulțumire și recunoștință, de laudă și preamărire către Dumnezeu, Tatăl nostru. De un real folos ne-au fost învățăturile și sfaturile părintelui Gabriel care ne-a însoțit pretutindeni și alături de ceilalți preoți ne-a ținut meditații și ne-a ascultat sfintele spovezi. Peste tot am fost așteptați și întâmpinați cu drag și multă generozitate de preoții români care activează sau studiază la Roma, oferindu-ne nu numai bucuria revederii și reîntâlnirii cu dânșii, dar și hrana sufletească și trupească de care avem atâta nevoie fiecare.

© Vatican Media
© Vatican Media
Momentul culminant, trăit cu cea mai mare intensitate, a fost miercuri, 7 iunie, când grupul de pelerini, îmbrăcați de sărbătoare, în frumoasele noastre costume populare, s-a îndreptat spre Piața "Sfântul Petru" pentru a participa la audiența generală cu Sfântul Părinte Papa Francisc. La momentul stabilit, în uralele și ovațiile tuturor celor adunați în piață, papa a salutat poporul din papamobil. A urmat apoi momentul când Sfântul Părinte, alături de toți cei din piață, a venerat moaștele Sfintei Tereza a Pruncului Isus. Un mare entuziasm, o mare bucurie și emoție ne-a cuprins pe noi atunci când Papa Francisc, îndreptându-se să salute bolnavii și alte grupuri, s-a apropiat de grupul nostru, ne-a salutat și binecuvântat, și-a amintit de vizita făcută la Iași în 2019 și nu mică i-a fost surprinderea și bucuria când, întrebând de ea, a descoperit-o pe bunica Anica în grupul de pelerini. Apoi pașii ne-au condus, din nou, în Bazilica "Sfântul Petru", unde am participat la Sfânta Liturghie celebrată de preoții noștri spirituali împreună cu alți preoți români printre care și părintele Isidor Iacovici care ne-a ținut cuvântul de învățătură și care a fost mereu alături de noi.

În tot acest pelerinaj ne-a însoțit rugăciunea și gândul bun pentru toți cei dragi ai noștri, atât pentru cei vii cât și pentru cei care au plecat înaintea noastră în casa Tatălui: pentru preoții din comunitățile noastre și din lumea întreagă, pentru familiile noastre, pentru copiii și tinerii noștri, pentru cei aflați în suferință și pentru cei care au nevoie de rugăciunile noastre.

La întoarcerea în țară, grupul de pelerini a fost întâmpinat de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, care împreună cu preoții participanți la pelerinaj a celebrat sfânta Liturghie de mulțumire.

Nici eu nu pot să închei aceste gânduri înainte de a aduce mulțumiri bunului Dumnezeu pentru ocazia oferită de a participa la acest pelerinaj, pentru bogăția de daruri și haruri primite cu această ocazie, pentru bucuria de a fi împreună cu persoane din acest grup minunat "Uniunea Mamelor Milostive Creștine". Aducem mulțumire tuturor: sorei Elisabetta, superioarei Congregației "Misionarele Pătimirii lui Cristos", sora Margherita, care ni s-a alăturat împreună cu un mic grup de pelerini veniți din nordul Italiei, celorlalte surori, preoților spirituali, preoților care ne-au întâmpinat și însoțit la Roma, doamnei Eugenia, celor care ne-au însoțit cu rugăciunile și faptele lor și fiecărui participant, în parte, deoarece împreună ne-am îmbogățit și, îmi place să cred, am devenit mai buni.

Maria Gabor

*

Impresii din partea participanților:

  • "Senin, uman, deschis, așa l-am simțit pe Sfântul Părinte atunci când a venit lângă noi. Iar emoția și energia transmise în doar câteva clipe în care ne-a îmbrățișat cu privirea sa caldă ne vor hrăni sufletele mereu!" (Carmen Olaru)

  • "Pelerinajul nostru a fost o ocazie prielnică de a ne exprima credința într-un mod aparte, în locuri cu o deosebită încărcătură spirituală, istorică și un drum parcurs împreună, și îndeosebi cunoașterea atâtor locuri reprezentative pentru viața noastră spirituală. Mulțumesc tuturor preoților, surorilor și celorlalte persoane pentru implicare și ajutor." (Tereza G.)

  • "Când spui Papa Francisc, spui: credință, iubire, pace, caritate. M-am întors din acest pelerinaj cu o mare dorință; aceea ca bunul Dumnezeu să mă (ne) ajute, să mă (ne) șlefuiască până devenim toți, una cu EL, începând cu cei mai mari dușmani ai păcii și până la ultimul suflet de pe pământ. Amin! Pacea și iubirea lui Dumnezeu să fie mereu cu noi toți. Amin!" (Ana Bilu)

  • "Emoționant până la lacrimi! Nu reușesc să exprim în cuvinte, dar au fost zile pline de har." (Angela B.)

  • "În asemenea momente, greu reușim să găsim cuvinte, au fost zile pline de har, zile cu adevărat binecuvântate pentru mine, pentru noi, am avut omeni minunați alături care au făcut totul ca să ne fie bine. Vremea a fost superbă, toți radiam de bucurie. Ce să spun de întâlnirea cu Sfântul Părinte, uauuu! A transmis un noian de lumină, ne-a învăluit de iubire, bunătate, gingășie. Mulțumim lui Dumnezeu pentru asemenea mare DAR și îl rugăm să ne păstreze în marea sa bunătate! Mulțumesc infinit tuturor!" (Elena Iacob)

  • "Momente care te edifică și îți dă, pur și simplu vitalitate spirituală, ce te va însoți, o bună perioadă de timp. Orice loc sacru vizitat, comuniunea, frumosul îți inundă inima de bucurie, simți pacea și armonia. Arta sacră te provoacă, nu poți rămâne indiferent, te provoacă. E ca o invitație de a privi în tine însuți. Vrei iubire, dăruiește iubire. Vrei armonie și frumusețe, dăruiește-le și le vei primi. Apoi, te impresionează Biserica Catolică în universalitatea și vitalitatea ei, adunată în jurul Sfântului Părinte Papa, în Cetatea Eternă. Salutul personal al papei, chipul lui luminat și senin, mâna lui caldă și binevoitoare, rămân momente unice, dar cu un mesaj profund: rămâneți mereu adânc, înrădăcinați în iubirea lui Cristos. Nu uitați să vă rugați și să dați mărturie despre credința, speranța și iubirea creștină. Mulțumire și recunoștință, pentru toate momentele spirituale, trăite în comuniune cu toți pelerinii." (Iacob Paulina)

  • "Trăiască ISUS! Mulțumesc din inimă tuturor, în special părintelui Ionuț și părintelui Alois Bulai, tuturor preoților care și-au arătat toată dăruirea și generozitatea cu care au fost înzestrați de sus. Am primit o încărcătură spirituală și o energie pozitivă, care ne-a încărcat bateriile sufletului și care ne dăruiește mult curaj pe drumul vieții. Vă port cu drag în suflet și vă admir înțelepciunea de care ați dat dovadă! A fost totul perfect, parcă un drum trasat de Isus, pe care noi am pășit cu atâta entuziasm. Vă iubesc și vă mulțumesc tuturor! Nu uitați că, atunci când ne aflăm în momente dificile, Isus ne poartă pe brațe! Isus ne iubește!" (Aurelia A.)

  • "Ajungând la porțile Vaticanului alături de soțul meu ni se părea că am ajuns în cetatea Ierusalimului, dar de fapt am ajuns în locul unde se odihnește Sfântul Petru. O minune pentru noi care ne-am dorit să ajungem la locul de odihnă al Sfântului Petru. După ce anul trecut în octombrie ne-am reîntors din Țara Sfântă, ne-am pus intenția și dorința de a vizita și de a ne întâlni cu Sfântul Părinte Papa Francisc. S-a împlinit! Mii de rozarii și mulțumiri înălțăm pentru toți cei care ne-au ajutat să fim cât mai aproape de Sfântul Părinte. Trăiască Isus!" (Cecilia Robu)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 iunie: Roma: Pelerinajul mamelor milostive și întâlnirea cu Papa Francisc

* * *

Vatican News: Papa a salutat un grup de pelerini din România la audiența generală

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 7 iunie 2023. Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 16. Martori: Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat