Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Conferirea sacramentului Mirului

Vineri, 2 iunie 2023, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, a conferit sacramentul Mirului celor 60 de candidați din partea Capelaniei catolice românești din Torino care are hramul "Fericitul Ieremia Valahul". Alături de părintele paroh Iulian Herciu și părintele vicar Cezar Chelaru Dămoc, au mai fost prezenți: pr. Isidor Iacovici, pr. Iosif-Claudiu Doboș, pr. Iosif Pătrășcan, pr. Claudiu Bereș, pr. Cristian Pișta, pr. Paul Nde, diaconii permanenți Francisc Benedic și Eduard Măriuț.

Cu emoție vădită, cu bucurie, dar și cu speranța întâlnirii cu Duhul dătător de viață, după un an intens de pregătire sub îndrumarea părintelui paroh Iulian Herciu, a părintelui Cezar Chelaru Dămoc și a catehistului Octavian Matei, 60 de tineri ai comunității românești din diaspora s-au apropiat cu încredere de altarul bisericii "Madonna del Carmine" pentru un nou început al proprii vieți creștine.

Biserica, împodobită de sărbătoare, în conformitate cu importanța solemnității celebrării, a întâmpinat cu brațele deschise tinerii născuți pe meleaguri străine, în continuitate cu drumul întreprins de către familiile acestora care s-au încredințat capelaniei pentru administrarea sacramentelor inițierii creștine: mai întâi Botezul, apoi Prima Sfântă Împărtășanie, iar acum Mirul. Un drum al vieții creștine însoțit în orice moment de lumina călăuzitoare a lumânărilor aprinse în momentul reînnoirii făgăduințelor de la botez și a mărturisirii de credință.

Cu o simpatie deosebită, Preasfințitul Iosif Păuleț a acaparat atenția celor prezenți prin cuvintele rostite la omilie, un concentrat concis și explicit al catehezelor pregătitoare pentru sacramentul Mirului, al Confirmațiunii care vine să confirme, să întărească harul credinței primit la Botez. O credință primită de la bunii și părinții noștri, o credință în mijlocul unei Biserici contemporane din ce în ce mai secularizată, într-o lume în care Dumnezeu este dat la o parte, iar "indifferentia" religioasă își face simțită prezența tot mai mult: "Pentru creștinii de astăzi acesta este un mare pericol, viața departe de Dumnezeu este o viață seacă."

Cu toate acestea, istoria ne învață: chiar dacă de-a lungul mileniilor Biserica a fost supusă multor persecuții, evidente sau mai puțin evidente, chiar "rafinate" în zilele noastre, aceasta nu a dispărut, ci tocmai prin acțiunea Duhului Sfânt se află într-o continuă mișcare și evoluție, exemplu grăitor fiind chiar comunitatea românească din Torino, parte a unei Biserici vii care înflorește și aduce roade, încă capabilă de a "umple" edificiul de piatră, construcția fizică, cu o prezență impresionantă la participarea celebrării Sfintelor Sacramente.

Preasfințitul Iosif Păuleț i-a invitat pe toți cei prezenți în a se încredința necontenit bunului Dumnezeu prin rugăciune și a cere Duhului Sfânt fraternitate și unitate pentru a construi o lume mai bună, mai dreaptă, mai fraternă: "Nu este îndeajuns cunoașterea teoretică a noțiunilor referitoare la Duhul Sfânt: este nevoie să îl lăsăm pe Duhul Sfânt să lucreze în noi, apropiindu-ne de acesta și cu inima, ca el să ne poată transforma", după cuvintele psalmistului: "Voi schimba inima voastră, voi trimite printre voi un Duh nou, dumnezeiesc!".

Inima: instinctiv gândul duce la culoarea roșie a acesteia, simbol al iubirii, al tăriei, al pozitivității, al încrederii, culoare regăsită din plin în biserica "Madonna del Carmine" în această zi de sărbătoare, de la eșarfele primite de candidații la Mir până la veșmintele preoțești, de la minunatele aranjamente florale până la panglicile ce simbolizează "limbile de foc" ale Duhului Sfânt.

O sărbătoare deosebită al cărei leit-motiv ar putea fi: "Credința care trebuie mărturisită" cu ajutorul Duhului Sfânt pe care Isus ni l-a dăruit atunci când s-a întors la Tatăl. O sărbătoare în care cântecele s-au urcat într-un mod unic, special, către Tatăl ceresc, datorită corului comunității condus de neobositul Octavian Matei.

O sărbătoare pentru desfășurarea căreia îi mulțumim în primul rând Preasfinției Sale Iosif Păuleț, care a binevoit să fie alături de românii stabiliți la Torino; părintelui paroh Iulian Herciu și părintelui vicar Cezar Chelaru Dămoc pentru toată dăruirea sufletească de care au dat dovadă în această perioadă; catehistului Octavian Matei care, ca profesor de religie, a încercat să insufle tinerilor o perspectivă completă asupra acestui sacrament, cu o atentă viziune asupra Sfintei Scripturi (tinerii primind cadou câte o Biblie, piatră de temelie a culturii și vieții creștine); părintelui Isidor Iacovici care ne-a adus salutul Papei Francisc și care ne-a încântat auzul cu un cântec dedicat Sfintei Fecioare Maria; tuturor preoților și diaconilor care s-au alăturat comunității noastre; lui Piergiorgio, prezență "fixă", de o importanță deosebită în cadrul bisericii; tânărului ministrant, proaspăt miruit, Paul David Iacobuț, care a scris și a recitat o poezie dedicată acestei zile; doamnei Elisabeta Coșa-Compi pentru aranjamentele florale și curățenie; familiilor Gabor și Chiribici pentru aranjamente și pregătirea Ofertoriului; ministranților, feciorilor de biserică; domnișoarei Iulia Butacu și domnului Mihai Bursuc pentru fotografiile și înregistrările realizate; corului care ne-a încântat auzul și inimile cu interpretările deosebite ale cântecelor propuse; întregii comunități care a fost alături de tineri și familiile acestora.

O sărbătoare frumoasă, nouă, deosebită din multe puncte de vedere, care se dorește a fi parte a acestui drum "împreună" ca o comunitate, în sânul unei Biserici în continuă transformare, dar care rămâne întotdeauna primitoare și în sânul căreia continuăm să ne simțim "acasă".

Tatiana Ghiurca

*

Sfântul Mir

1. A venit azi Preasfințitul
Să ni-l dea pe Duhul Sfânt,
E alai de sărbătoare
Parcă-i cerul pe pământ.
 
2. Bine ați venit, Înalt prelat,
În lăcașul nostru sfânt
Să ne-aduceți pace-n inimi
Bucurie și avânt.
 
3. Întăriți-ne credința
Dați-ne pe Duhul Sfânt
Dați-ne speranța vie
Pe-ncercatul greu pământ.
 
4. Ale Sale șapte daruri
Peste noi să revărsați
Ca mereu în astă viață
Să fim sfinți adevărați.
 
5. Duhul să ne-aprindă-n inimi
Focul dragostei cerești
Ca să nu mai fim vreodată
Robi ai vieții pământești.
 
6. Să ne dea și mângâiere
În al vieții chin amar
Ca să schimbe ura-n bine
Și să fim cu mai mult har.
 
7. Toți suntem în sărbătoare
Căci coboară pe pământ
Astăzi cele șapte daruri
Aduse de Duhul Sfânt.
 
8. Mulțumim și celor care
Au venit la noi aici
Preoți, nași din depărtare
Cu părinți și cu bunici.
 
9. Mulțumim Sfinției Voastre
C-ați venit cu Duhul Sfânt
Ca să crească-n lume harul
S-avem pace pe pământ.

Paul David Iacobuț

* * *

Capelania Catolicilor Români din Torino are pagina de Facebook https://www.facebook.com/profile.php?id=100070143785100, unde a fost publicat albumul Administrarea Mirului în Torino, 2023.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat