Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

San Vitale și Grotte Celoni: Administrarea Sfântului Mir

În solemnitatea Preasfintei Treimi, 4 iunie 2023, două dintre comunitățile romano-catolice române din Roma - comunitatea de la San Vitale și cea de la Grotte Celoni - au fost martorele unui eveniment cu totul special: 81 de adolescenți au fost "confirmați" cu pecetea Duhului Sfânt, prin impunerea mâinilor și ungerea cu sfânta Crismă de către Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași.

A fost o sărbătoare cu multe emoții, îndelung pregătită cu numeroase sacrificii și dăruire. O sărbătoare ce va rămâne cu siguranță adânc întipărită în inima tuturor celor prezenți la cele două sfinte Liturghii, dar, în mod cu totul special, în inima celor 21 de adolescenți miruiți din comunitatea de la San Vitale și a celor 60 de adolescenți miruiți din comunitatea de la Grotte Celoni.

După o astfel de sărbătoare, fără îndoială, pot fi spuse multe cuvinte. Dar cred că cel mai potrivit cuvânt este un simplu, dar sincer mulțumesc, rostit tuturor celor care prin prezența, mărturia, grija, dăruirea și sudoarea lor au făcut ca această zi să fie una de neuitat și cu mult folos spiritual. Așadar, în numele celor 81 de adolescenți care au avut bucuria de a-l primi pe Sfântul Duh, adresez un mulțumesc Preasfințitului Iosif Păuleț, părintelui paroh Isidor Iacovici, preoților colaboratori și concelebranți, cateheților care s-au ocupat de pregătirea lor, părinților și nașilor, tuturor credincioșilor din cele două comunității și oaspeților. Duhul Sfânt să ne ajute să fim cu toții mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu în lume!

Această zi, cu încărcătura sa spirituală deosebită, s-a încheiat cu o altă Sfântă Liturghie prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț în comunitatea de la San Vitale la ora 16:00, la care au concelebrat mai mulți preoți români prezenți la Roma. După sfânta celebrare a urmat un mic moment de comuniune în curtea bisericii, unde Preasfințitul, preoții și întreaga comunitate au avut ocazia să se salute și să guste din bine cunoscutele noastre "găluște".

Câteva gânduri ale părinților celor miruiți:

  • "Cu siguranța, orice eveniment care este trăit cu pasiune, cu un pic de sudoare și dăruire, lasă o urmă în inimă. Resimt această urmă profundă, gândindu-mă la evenimentul de duminică, administrarea sacramentului Mirului în Parohia San Vitale. A fost un eveniment care a lăsat o amprentă profundă în inima tinerilor miruiți, dar și in inima noastră, a tuturor. Ceea ce îmi doresc este ca această urmă să nu fie lăsată de izbeliște. Implicarea, dăruirea, sacrificiul din partea tuturor - preot, copil, tânăr, adult - sunt necesare mereu" (Veronica Butacu - San Vitale).

  • "Ziua de duminică a fost o zi plină de emoții, de har, văzând biserica plină de oameni tineri, procesiunea candidaților urmată de Preasfințitul Iosif, de părintele paroh Isidor și de alți preoți concelebranți. Candidații, în cadrul predicii, au răspuns la întrebările Preasfințitului, ajutându-ne și pe noi, cei mari, să împrospătăm cunoștințele referitoare la persoana și lucrarea Duhului Sfânt, a treia persoană a Sfintei Treimi. În sufletele noastre s-a confirmat faptul ca românii au credință și cred cu fervoare în sacramente" (Angela Pal - Grotte Celoni).

  • "Să spui «mulțumesc» nu este niciodată un lucru simplu, mai ales când vrei să exprimi mai mult decât un simplu cuvânt. Al nostru mulțumesc este dedicat tuturor celor care în ziua de 4 iunie 2023 au fost prezenți pentru a sărbători împreună ziua sfântă în care copiii noștri au primit un sacrament minunat, Sfântul Mir. Al nostru mulțumesc este adresat în mod special PS Iosif care prin prezența sa a făcut ca noi, românii plecați, să simțim spiritul și atmosfera de sărbătoare exact ca atunci când eram copii. M-au impresionat cuvintele părintelui paroh Isidor de la sfârșitul celebrării: «Mulțumirea mea este când vă văd prezenți la Sfânta Liturghie". Mă leg de acel mulțumesc pentru a adăuga în lista mea pe părintele Laurențiu și pe toți cei ce au făcut ca în acea zi copiii noști să devină conștienți că sunt chemați să fie mărturisitori ai credinței. Persoanelor care au făcut ca sărbătoarea să fie perfectă le spunem «mulțumim»" (Maria Ciobanu - San Vitale).

  • "Toate sfintele taine orânduite de Cristos se săvârșesc în biserică, locul unde sunt adunați credincioșii, sub călăuzirea Duhului Sfânt dăruit de Isus ucenicilor săi. Gândindu-mă la uleiul folosit cu ocazia administrării sacramentului Mirului, îmi dau seama că are foarte multe calități: uleiul este nu numai un aliment, ci și un unguent, o mireasmă care parfumează corpul, care întărește membrele și calmează rănile, precum și o sursa de lumină atunci când e folosit pentru o candelă. Uleiul este și simbolul binecuvântării și al prosperității: dăruiește bucurie, amintește de înțelepciune, de iubire, de fraternitate. Este, de asemenea, un simbol al alegerii divine care conferă o misiune cu totul specială. Ei bine, copiii noștri au fost unși duminică, 4 iunie, cu acest ulei binecuvântat, cu sfânta Crismă! Ce mare dar! Ce binecuvântare! Ce misiune! A fost o zi plină de bucurie și emoții. Toate orele de pregătire au meritat din plin. M-am bucurat și pentru faptul că la sfârșitul Sfintei Liturghii am avut onoarea de a face o fotografie cu Preasfințitul Iosif" (Raluca Ioana Herciu - Grotte Celoni).

  • "A fost o zi plină de emoții. Toate sacrificiile și eforturile depuse pentru a face o pregătire cât mai bună s-au meritat din plin când la final copiii noștri l-au primit pe Duhul Sfânt cu darurile sale. A fost o sărbătoare de neuitat" (Petronela Mihăluț - San Vitale).

  • "Ziua Sfântului Mir a fost o zi specială și emoționantă pentru toți, mai ales pentru tinerii parohiei noastre. Mi-a plăcut că au fost persoane care s-au implicat ca sărbătoarea să fie mai frumoasă și să fie păstrată cât mai adânc în inimile tuturor. Emoțiile momentului erau de nedescris. Această zi a fost una plină de bucurie și emoție, nu numai pentru candidații la mir, dar și pentru noi părinții și nașii acestor tineri. Totul a fost minunat. Am așteptat cu nerăbdare și emoție începerea Sfintei Liturghii, prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț. Mulțumim preoților și tuturor colaboratorilor care au făcut ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă" (Simona Baciu - San Vitale).

Pr. Laurențiu Turbuc

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 iunie: San Vitale și Grotte Celoni: Administrarea Sfântului Mir


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat