Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Mulțumire și recunoștință la sfârșit de an pastoral

Așa cum se cuvine la sfârșitul fiecărui an, de a-i aduce mulțumire Domnului pentru cele primite, tot așa și persoanele consacrate din zona Roman s-au întâlnit sâmbătă, 3 iunie 2023, la Institutul Teologic Franciscan, încă din zorii zilei, pentru a porni la drum spre zona Târgu Neamț și pentru a petrece o zi în natură în comuniune cu Dumnezeu cel Întreit și cu toți cei care au dorit să participe, evaluând, totodată, și bunul mers al anului pastoral, școlar și formativ care se încheie.

Așadar, ne-am îndreptat spre orașul Târgu Neamț, pentru a-i aduce mai întâi mulțumire lui Dumnezeu prin jertfa Sfintei Liturghii, la bisericuța "Sfinții Petru și Paul", unde ne așteptau acolo frații Congregației "Fiii Iubirii Milostive", în prezența pr. Iosif Ghența, parohul acestei comunități, și a pr. Fernando Manni, superiorul comunității, prezentându-ne mai întâi istoria frumoasă a acestui locaș de cult, și celebrându-ne Sfânta Liturghie, apoi, împreună cu ceilalți preoții concelebranți, pr. Alexandru Olaru și pr. Mihai Afrențoae, din cadrul OFMConv.

La cuvântul de învățătură, pr. Fernando, FIM, privind la exemplul de viață al sfinților martiri Carol Lwanga și însoțitorii săi, ne-a vorbit despre vocația acestor sfinți curajoși și plini de credință în Dumnezeu, care au devenit martori credincioși ai Tatălui, în acea zonă a Africii, Uganda, și nu mai departe de secolul trecut. Astfel, ne-a invitat ca, prin vocația noastră de consacrați, să devenim și noi mărturisitori autentici ai vremurilor noastre în locurile unde ne aflăm fiecare, punând în practică vocația după carisma primită, cu cuvântul lui Dumnezeu care ne însoțește și ne întărește zi de zi. După ce am cântat și ne-am rugat, hrăniți din punct de vedere spiritual, ne-am hrănit apoi și cu un dulce specific, oferit de frații gazdă, ca hrană materială pentru trup, pentru a putea urca până sus, la Cetate.

Dorim să evidențiem aici că Cetatea Neamțului este o cetate medievală și importantă a Moldovei, care dăinuie de circa 650 de ani pe meleagurile noastre, localizată pe Culmea Pleșului, numită și Dealul Cetății, la o altitudine de 480 m și la o înălțime de 80 m față de nivelul apei Neamțului. Așa cum ne spun istoricii, Cetatea Neamț făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Aceasta minunată cetate a fost construită la sfârșitul secolului al XIV-lea de către Petru I, fortificată în secolul al XV-lea de către Ștefan cel Mare și distrusă în secolul al XVIII-lea (1718) din ordinul domnitorului Mihai Racoviță. Cu adevărat o minunăție în mijlocul naturii, spunea ghidul care ne însoțea.

După prânzul servit împreună la umbra Cetății, ca și moment fratern și de comuniune, răcorindu-ne cu o înghețată, am continuat drumeția noastră spre un alt loc minunat din zonă, și anume Ocolul Silvic din localitate, unde se află muzeul cu mai multe feluri de expoziții, printre care stupăria transparentă și parcul Zoo cu zimbri și multe alte animale sălbatice de admirat.

Urcând mai sus, ne-am îndreptat spre Mănăstirea Neamțului, o mănăstire ortodoxă de călugări din România, situată în comuna Vânători-Neamț, fiind unul dintre cele mai mari și mai vechi așezăminte monahale din Moldova. Fiind și una dintre bisericile ctitorite de Ștefan cel Mare, domnitorul Moldovei, este un monument istoric și de arhitectură moldovenească de o eleganță și frumusețe deosebită. Pictura din absida principală, naos și sala mormintelor aparțin ultimilor ani de domnie ai lui Ștefan cel Mare, iar cea din pridvor și pronaos este din timpul lui Petru Rareș. De o frumusețe deosebită sunt și picturile colorate ale Agheasmatarului amplasat în fața intrării unde se pot achiziționa și multe obiecte religioase sau produse naturiste pregătite de către călugării Mănăstirii.

Apropiindu-se apusul soarelui puternic înflăcărat, am dorit să încheiem această zi minunată tot cu "Fiii Iubirii Milostive", vizitându-le, de această dată comunitatea lor, bucurându-ne de frumoasa grădină cu flori, legume și pomi fructiferi de sezon, de care se îngrijesc cu atenție și trudă zilnică acești călugări catolici. Ajunși în capela casei, pr. Fernando Manni ne-a vorbit despre carisma fondatoarei lor, Maica Speranță a lui Isus, care a fost o persoană consacrată mistică spaniolă ce a fondat două ramuri religioase de surori și preoți, Fii ai Iubirii Milostive, și care a fost beatificată în aceeași perioadă cu Fericitul nostru Anton Durcovici. Prezentându-ne și programul comunității lor și cel al parohiei din Târgu Neamț, am putut să ne bucurăm de activitatea frumoasă și bogată pe care o trăiesc aici acești preoți gospodari. La final, am contribuit și noi prin împărtășirea noastră fraternă, precum și mulțumirea noastră comunitară pe care am trăit-o atât în acest an în zona noastră Roman, cât și în această zi binecuvântată pe care am putut să o petrecem în comuniune și bucurie fraternă.

Mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile primite în acest an pastoral, mulțumiri s-au adus, apoi, și echipei de responsabili care este comisia noastră zonală: sr. Bernadeta Secaci, de la SFMA, sr. Ana Tisea, de la Slujitoarele Duhului Sfânt, și pr. Alexandru Olaru, de la OFMConv., care au organizat această ieșire și împreună cu ei am trăit așa momente frumoase și plăcute. Recunoștință și mulțumiri aducem tuturor!

Sora Victoria Bălteanu, OP,
Congregația "Surorile de Caritate Dominicane ale Prezentării Sfintei Fecioare"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3 iunie: Roman: Mulțumire și de recunoștință la sfârșit de an pastoral


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat