Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc a fost oaspete al programului "A Sua immagine" transmis duminică, 4 iunie, la Rai 1

Cu pacea se câștigă mereu, cu războiul se pierde totul

de Salvatore Cernuzio

"Este o istorie veche cât omenirea: cu pacea se câștigă mereu, poate că puțin, dar se câștigă, cu războiul se pierde totul. Totul! Și așa-numitele câștiguri sunt pierderi." În studiourile Rai din Saxa Rubra, oaspete al programului duminical A Sua immagine, Francisc reverberează apelul lui Pius al XII-lea în mesajul-radio adresat guvernanților din 1939, când, în ajunul Celui de-Al Doilea Război Mondial, a spus: "Nimic nu este pierdut cu pacea. Totul poate să fie pierdut cu războiul". Francisc își însușește acest avertisment, gândindu-se la conflictul din Ucraina care rănește Europa, dar și la toate războaiele și violențele care marchează lumea. Există o "plăcere în a tortura", afirmă în această privință: "Vedem asta în război, în filmările de război, plăcerea... Și atâția soldați aceia care lucrează acolo în a tortura soldații ucraineni. Am văzut filmările. Și asta uneori se întâmplă cu tineri".

Pentru prima dată la Saxa Rubra

Războiul este una dintre numeroasele teme căreia Francisc îi dedică o reflecție în cursul programului de aprofundare religioasă de la Rai 1, al cărui spectator a spus că este mereu. Un colocviu - prima dată a unui papă într-un studio Rai - condus de Lorena Bianchetti și însoțit de intervențiile lui don Marco Pozza, capelan al închisorii "Due Palazzi" din Padova, sora Agnese Rondi, soră de la Cottolengo, și alți oaspeți. Transmisiunea, episod special La forza della vita [Forța vieții], a fost înregistrată sâmbăta trecută, 27 mai.

Rolul mass-media

Printre legăturile externe, clipuri despre istorii de viață, mărturii live, menținând formatul tradițional al transmisiunii, Papa Francisc revelează că n-a fost niciodată într-un studio de televiziune și nici nu s-a uitat prea mult la televizor: "Îți voi spune un secret, când eram tânăr încă nu era televiziune", îi spune el, cu o glumă, lui Bianchetti. Apoi se oprește asupra rolului pe care informarea trebuie să-l desfășoare în actualul scenariu mondial: "Mass-media trebuie să ajute la întâlnire, la înțelegere, la a face prietenie și la a-i trimite pe drăcușorii care ruinează viața oamenilor. Aceasta este pozitivitatea, nu este numai a vorbi despre religie. Se poate face, e adevărat, a vorbi despre Dumnezeu..., dar a păzi umanitatea, umanismul".

Jubileul, ocazie de iertare

Spațiu în colocviu pentru marile evenimente ale Bisericii, precum Jubileul din 2025, ocazie "pentru a ne apropia pe toți între noi, cu Dumnezeu, pentru a soluționa problemele, pentru a ierta" ("Unul dintre cele mai frumoase lucruri ale oamenilor este iertarea", afirmă el), sau pentru amintirile personale, precum aceea a bunicii Rosa, prima care l-a învățat iubirea față de Sfânta Fecioară Maria: "Îmi vorbea despre Sfântul Iosif și Sfânta Fecioară Maria, dar mereu în centru Isus".

Apariții mariane

Centralitatea lui Cristos este importantă, remarcă papa, și pentru a discerne cu privire la veridicitatea aparițiilor mariane. Aparițiile "a nu le căuta acolo, pentru că acela este un instrument al devoțiunii mariane care nu întotdeauna este adevărat", avertizează el. "Au exista apariții adevărate ale Sfintei Fecioare Maria, dar nu întotdeauna cu degetul așa, spre Isus. Sfânta Fecioară Maria nu a atras la sine niciodată. Atunci când devoțiunea mariană este centrată prea mult în ea însăși, nu este bine. Fie în devoțiune, fie în persoanele care o duc înainte."

Gratuitatea lui Dumnezeu

Printre diferitele materiale video transmise în timpul episodului, cel al lui Fausto Desalu, 29 de ani, campion olimpic de ștafetă cu Italia, care relatează istoria renașterii sale. Tânărul se conectează în studio și îl întreabă pe papa: "Totul e bine?". "Sunt încă viu", răspunde el, cu obișnuita glumă. Evenimentul personal al tânărului îl inspiră pe papa pentru a vorbi despre gratuitate: "Domnul a fost atât de bun cu noi, încât ne-a obișnuit să avem simțul gratuității. Și noi vrem totul gratis. Gratuitatea este un lucru foarte mare al lui Dumnezeu, dar noi trebuie să dăm din al nostru... Nimeni nu poate da gratuit dacă nu are experiența acelei gratuități".

"Complexul păunului"

Contrar acestei atitudini a gratuității este "complexul păunului": "Eu nu știu dacă această categorie există în psihologie, dar eu îl numesc «complexul păunului», ceea ce nu face păunul dacă simte ceva nesemnificativ. Și există acel bărbat, acea femeie care merg să lucreze, capabili să cumpere o casă, să facă o familie. Niciunul dintre ei nu o face pe păunul! Dar aceia care sunt un pic superficiali cad în ispita păunului, încearcă să apară, să se prefacă...". "Nu este acela drumul", afirmă papa, "viața este pentru a trăi, nu pentru a face machiajul."

Îmbrățișarea dată părinților micuței Angelica, decedată la Gemelli

De la papa, și o reflecție despre suferință. Domnului, spune el, citând cartea Genezei, "nu-i place ca noi să suferim, ci armonia de a reface... Cu asta Domnul ne-a pus protagoniști ai progresului destinului. Dacă tu ai posibilitatea de a avea totul, pierzi harul de a fi împreună-creator, de a face o familie, de a duce înainte copiii, de a lua înțelepciunea bătrânilor, dar aceasta este munca. Munca este în centrul omenirii".

Cu privire la durere, în timpul programului intră pe neașteptate Matteo și Serena, părinți ai micuței Angelica, fetița de 5 ani grav bolnavă, decedată cu o zi înainte ca papa să fie externat din Policlinica Gemelli. Francisc i-a întâlnit acolo în fața spitalului și îmbrățișarea papei dată mamei care era în lacrimi a făcut înconjurul lumii. În fața unor istorii de acest gen, papa amintește importanța "duioșiei" și a "însoțirii durerii": "Și eu am fost însoțit în momentul durerii. Un lucru pe care l-am învățat, când am avut boala aceea la 21 de ani, aproape de moarte: în fața durerii numai gesturile, cuvintele nu sunt de folos... Nu există cuvinte pentru durere, numai gesturile și tăcerea".

A educa la blândețe

Papei îi este relatată după aceea istoria lui Diana Ghini, 19 ani, victimă a intimidării din cauza formei sale fizice, precum și a surorii care este grav neputincioasă. "Răutatea este una dintre posibilitățile persoanei", comentează papa. Tinerii care provoacă intimidarea "par învingători", dar "este o victorie prefăcută, pentru că este o victorie asupra agresiunii, asupra durerii celorlalți. Adevărata victorie este armonioasă, nu agresivă, este blândă. Adevăratul cuvânt este blândețea. Astăzi nu se educă atât de mult la blândețe, pentru că ne face să înțelegem că a fi blând înseamnă - scuzați-mi cuvântul - a fi prost".

Și el, Jorge Mario Bergoglio, a primit cuvinte care l-au rănit: "De tânăr, de copil...". Am reacționat la început "înghițind broasca râioasă", după aceea "spunând: dar asta o spun, dar eu merit asta pentru aceea, aceea și aceea, și luând ca un cuvânt care îmi face dreptate înăuntru".

Mesaj pentru părinți și învățători

Papa reafirmă ceea ce este "stilul" lui Dumnezeu: "Apropiere, compasiune și duioșie". Acest lucru trebuie să fie învățați copiii: "Nu există cale de ieșire: ori alegem calea iubirii, a duioșiei, ori alegem calea indiferenței". Însă, atenție, le spune părinților: "Trebuie educați la limite. Dacă tu, un tânăr, o tânără, un copil, o copilă, îi crești fără limite, tu faci răul. Au nevoie de mângâiere, de iubire, dar și de nu-ul iubirii. Nu mofturilor". Același discurs pentru învățători: "Un învățător nu seduce niciodată, atrage, te face să te simți bine și îți pune limite. Un învățător care își dă doar bomboane, nu merge bine. Învățătorul este cel care te ajută să mergi, dar își spune limita și te ceartă. Și un tată și o mamă care nu ceartă un copil... există ceva ce nu funcționează".

(După L'Osservatore Romano, 5 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat