Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Card. Herranz: Francisc și Benedict m-au edificat cu virtuțile lor

de Johan Pacheco

"Doi papi" este o carte de memorii a cardinalului Julián Herranz Casado despre propria experiență în slujba lui Benedict al XVI-lea și a lui Francisc, o mărturie a drumului Bisericii în ultimele decenii. În prefața semnată de Papa Francisc, mulțumește pentru "munca și truda" operei: "Admir memoria sa și vârsta sa tânără". Există amintirea momentelor împărtășite cu cardinalul pe care-l definește un "om al Bisericii, un om cu inimă eclezială".

Excursus de șase decenii în slujba a șase papi

Francisc amintește o anecdotă: după conclavul în care a fost ales Benedict al XVI-lea, cardinalul Herranz l-a invitat pe cardinalul Hummes și Bergoglio. O întâlnire, scrie papa, în care "am ieșit edificați de personalitatea sa de om al Bisericii, de om cu inimă eclezială". Douăzeci și unu de capitole: un excursus de la pontificatul lui Benedict al XVI-lea la cel al lui Francisc, precum și amintirea celorlalți pontifi care au influențat viața autorului. Printre temele tratate, se află și cele controversate: Vatileaks, pedofilie, reforme, demisia unui papă, chiar și ostilitățile împotriva Suveranului Pontif. "Prin una dintre acele mângâieri ale Providenței - și pentru care sunt recunoscător din inimă în fiecare zi - am avut norocul inimaginabil de a sluji șase papi în Vatican, din acel îndepărtat an 1960 până astăzi. Nu mai puțin de șase decenii... și deosebit de inedite cu ultimii doi", scrie cardinalul în cartea sa.

Doi papi: fața lui Isus din Nazaret

Herranz explică îndeosebi că "Benedict al XVI-lea și Francisc reflectă, fiecare în modul său și în aplicarea Conciliului Ecumenic Vatican II, fața prietenească și învățătura bucuroasă a lui Isus din Nazaret, făcând abstracție de presupusele diferențe doctrinale, pe care unii le măresc pornind de la ideologii opuse și extremiste sau pur și simplu din cauza intereselor temporare de natură socio-politică", afirmă el. "L-am cunoscut personal pe arhiepiscopul de München, Joseph Ratzinger, în iunie 1977, abia numit cardinal. La rândul său, prietenia mea cu cardinalul Bergoglio, arhiepiscop de Buenos Aires, a început în timpul conclavului din 2005, care l-a ales pe cardinalul Ratzinger ca Benedict al XVI-lea", amintește autorul. Și subliniază în același mod că: "cei doi papi m-au edificat cu virtuțile lor și m-au onorat cu prietenia lor și încrederea lor personală, mai mult decât merit eu și cu gesturi emoționante".

Benedict al XVI-lea, Părinte al Bisericii

Cardinalul Julián Herranz, descriindu-l pe Benedict al XVI-lea ca un "Părinte al Bisericii pentru secolul al XXI-lea", face aluzie la faptul că ale sale caracteristici personale "îl leagă, în dubla dimensiune intelectuală și pastorală, cu Părinții Bisericii, care au trăit evenimentele ecleziale și sociale din primele secole ale creștinismului cu deosebită claritate doctrinală și profund simț de responsabilitate pastorală". Autorul recunoaște și în Benedict al XVI-lea un păstor universal care a înfruntat cu hotărâre delictele foarte grave de abuz de minori: "Ratzinger a ridicat pentru prima dată în Sfântul Scaun oportunitatea de a reconsidera normele judiciare canonice și pastorale împotriva acestor delicte foarte grave, pentru a facilita aplicarea lor și a evita practica greșită urmată până atunci". A fost și primul papă, mărturisește Herranz, care "a voit să întâlnească și să asculte victimele acestor delicte în călătoriile sale pastorale". Și adaugă: "Cu câtă conștiinciozitate și tenacitate, mai înainte cardinalul Ratzinger și apoi Benedict al XVI-lea, a menținut activă responsabilitatea sa pastorală pentru a evidenția și a vindeca această rană teribilă în sufletul victimelor și în tot poporul lui Dumnezeu".

Benedict al XVI-lea și Francisc: apropierea a două magisterii

În cartea sa "Doi Papi", Herranz Casado subliniază și apropierea și continuitatea magisteriului lui Benedict al XVI-lea în Francisc: "Mai ales în enciclicele Laudato si' și Fratelli tutti, el este pe aceeași linie cu sensibilitatea și preocuparea lui Benedict. Dumnezeu Creator și Tată este în același timp cel care dă demnitate teologică naturii create și care ne face frați și surori". "De aici durerea enormă a papei în fața «războiului sacrileg» din Ucraina și a multor altora care fac prezentă în mod diabolic în lume ideologia cainismului", scrie cardinalul, făcând aluzie la marea preocupare și dăruire a lui Francisc pentru căutarea păcii.

Francisc, papa "îndrăgostit" de săraci

Din întâlnirile personale cu Francisc, precum și din schimbul de scrisori personale, cardinalul spaniol cu emoție îl reevocă pe papa "îndrăgostit" care în primele zile ale pontificatului său a voit să meargă la Lampedusa pentru a însoți pe cei care sufereau din cauza naufragiului migranților: "Personal, am elogiat cu entuziasm ideea că prima sa călătorie pastorală - de "îndrăgostit" - a fost nu ca "șef de stat", ci ca "vicar al lui Cristos", care a dat prioritate slujirii aduse săracilor, care mergea să "sufere împreună" cu ei durerea și angoasa atâtor Cristoși biciuiți de lipsa de pace și de loc de muncă". Și, în afară de asta, amintește rugăciunea ferventă în Piața "Sfântul Petru", pe care papa a condus-o pentru persoanele afectate de pandemie în orașele din toată lumea.

(După Vatican News, 4 iunie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat