Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (4 iunie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, solemnitatea Preasfintei Treimi, evanghelia este luată din dialogul lui Isus cu Nicodim (cf. In 3,16-18). Nicodim era un membru al sinedriului, pasionat de misterul lui Dumnezeu: recunoaște în Isus un învățător divin și în ascuns, noaptea, merge să discute cu El. Isus îl ascultă, înțelege că este un om în căutare și atunci mai întâi îl uimește, răspunzându-i că pentru a intra în împărăția lui Dumnezeu trebuie să se renască; apoi îi dezvăluie inima misterului spunând că Dumnezeu atât de mult a iubit omenirea încât l-a trimis pe Fiul său în lume. Așadar, Isus, Fiul, ne vorbește despre Tatăl și despre iubirea sa imensă.

Tată și Fiu. Este o imagine familială care, dacă ne gândim, demontează imaginarul nostru despre Dumnezeu. De fapt, însuși cuvântul "Dumnezeu" ne sugerează o realitate singulară, maiestuoasă și distantă, în timp ce a auzi vorbindu-se despre un Tată și despre un Fiu ne duce din nou acasă. Da, putem să-l gândim astfel pe Dumnezeu, prin imaginea unei familii reunite la masă, unde se împărtășește viața. De altfel, cel al mesei, care în același timp este un altar, este un simbol cu care anumite icoane reprezintă Treimea. Este o imagine care ne vorbește despre un Dumnezeu comuniune. Tată, Fiu și Duh Sfânt: comuniune.

Dar nu este numai o imagine, este realitate! Este realitate pentru că Duhul Sfânt, Duhul pe care Tatăl prin intermediul lui Isus l-a revărsat în inimile noastre (cf. Gal 4,6), ne face să gustăm, ne face să savurăm prezența lui Dumnezeu: prezență mereu apropiată, compătimitoare și duioasă. Duhul Sfânt face cu noi ca Isus cu Nicodim: ne introduce în misterul noii nașteri - nașterea credinței, a vieții creștine -, ne dezvăluie inima Tatălui și ne face părtași de însăși viața lui Dumnezeu.

Invitația pe care ne-o adresează, am putea spune, este aceea de a sta la masă cu Dumnezeu pentru a împărtăși iubirea sa. Aceasta este imaginea. Asta este ceea ce se întâmplă la fiecare Liturghie, la altarul mesei euharistice, unde Isus se oferă Tatălui și se oferă pentru noi. Și da, așa este, fraților și surorilor, Dumnezeul nostru este comuniune de iubire: așa ni l-a revelat Isus. Și știți cum putem face să ne amintim asta? Cu gestul cel mai simplu, pe care l-am învățat de când eram copii: semnul crucii. Trasând crucea pe trupul nostru ne amintim cât de mult ne-a iubit Dumnezeu, până la a-și da viața pentru noi; și ne repetăm nouă înșine că iubirea sa ne învăluie complet, de sus în jos, de la stânga la dreapta, ca o îmbrățișare care nu ne abandonează niciodată. Și în același timp ne angajăm să-l mărturisim pe Dumnezeu-iubire, creând comuniune în numele său. Probabil că acum, fiecare dintre noi, și toți împreună, facem semnul crucii asupra noastră [face semnul crucii].

Așadar astăzi ne putem întreba: noi îl mărturisim pe Dumnezeu-iubire? Sau Dumnezeu-iubire a devenit la rândul său un concept, ceva deja simțit, care nu mișcă și nu mai provoacă viața? Dacă Dumnezeu este iubire, comunitățile noastre îl mărturisesc? Știu să iubească? Comunitățile noastre știu să iubească? Și familia noastră, știm să iubim în familie? Ținem ușa mereu deschisă, știm să-i primim pe toți, subliniez pe toți, ca frați și surori? Oferim tuturor hrana iertării lui Dumnezeu și bucuria evanghelică? Se respiră aer de casă sau ne asemănăm mai mult cu un birou sau cu un loc rezervat unde intră numai cei aleși? Dumnezeu este iubire, Dumnezeu este Tată, Fiu și Duh Sfânt și și-a dat viața pentru noi, pentru aceasta facem semnul crucii.

Și să ne ajute Maria să trăim Biserica drept acea casă în care se iubește în mod familial, spre gloria lui Dumnezeu Tată și Fiu și Duh Sfânt.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Asigur rugăciunea mea pentru numeroasele victime ale accidentului feroviar petrecut în urmă cu două zile în India. Sunt aproape de răniți și de cei din familie. Tatăl ceresc să primească în împărăția sa sufletele răposaților.

Vă salut pe voi, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi credincioșii care provin din Villa Alemana (Cile) și tinerii de la Mir din Cork (Irlanda). Salut grupurile din Poggiomarino, Roccapriora, Macerata, Recanati, Aragona și Mestrino; precum și tinerii de la Mir și de la Prima Împărtășanie din Santa Giustina in Colle.

Un salut special reprezentanților Carabinierilor, cărora le mulțumesc pentru apropierea zilnică de populație; Virgo Fidelis, patroana voastră, să vă ocrotească pe voi și familiile voastre. Ei, Mamă grijulie, încredințez populațiile încercate de flagelul războiului, în speciala iubita și martirizata Ucraina.

Salut pe toți, și pe tinerii Neprihănitei care sunt buni, și urez o duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc, poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat