Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Discurs adresat participanților la Adunarea Generală a Operelor Misionare Pontificale (3 iunie 2023)

Eminență, Excelențe,

Dragi directori naționali ai Operelor Misionare Pontificale și colaboratori ai Dicasterului pentru Evanghelizare,

Fraților și surorilor, bună ziua!

Vă salut cu bucurie cu ocazia Adunării generale anuale a Operelor Misionare Pontificale. Salut pe cardinalul pro-prefect, pe arhiepiscopul președinte Emilio Nappa și pe voi toți, care lucrați în slujba misiunii de evanghelizare a Bisericii.

În acest moment istoric, în timp ce ducem înainte procesul sinodal, este important de amintit că, prin natura sa, comunitatea creștină este misionară. De fapt, fiecare creștin l-a primit în dar pe Duhul Sfânt și este trimis să continue lucrarea lui Isus, vestind tuturor bucuria evangheliei și ducând mângâierea sa în diferitele situații ale istoriei noastre adesea rănite. Cel care se lasă atras de iubirea lui Cristos, devenind discipol al său, simte și dorința de a duce tuturor milostivirea și compasiunea care izvorăsc din Inima sa. Misionaritatea nu este un lucru natural. Desigur, noi căutăm comoditățile, mereu, ca totul să fie în ordine... A fost necesar să vină Duhul Sfânt pentru a face acea "dezordine" teribilă care a fost în dimineața de Rusalii, pentru că Duhul pentru a crea misionaritatea, pentru a crea viața Bisericii este creator al dezordinii, dar după aceea face armonia. Ambele lucruri sunt ale Duhului Sfânt.

Aș vrea să vă invit tocmai la contemplarea Inimii lui Isus a cărei solemnitate este în această lună iunie. Privind la inima sa milostivă și compătimitoare, putem reflecta asupra carismei și asupra misiunii Operelor Misionare Pontificale.

1. Inima lui Isus și misiunea. Înainte de toate, contemplând Inima lui Cristos, descoperim măreția proiectului lui Dumnezeu pentru omenire. De fapt, Tatăl "atât de mult a iubit lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut, ca oricine crede în el să nu piară, ci să aibă viața veșnică" (In 3,16). În Inima străpunsă a Răstignitului putem descoperi măsura infinită a iubirii Tatălui: ne iubește cu iubire veșnică; ne cheamă să fim fii ai săi și să împărtășim bucuria care vine de la el; vine să ne caute atunci când suntem pierduți; ne ridică atunci când cădem și ne face să renaștem din moarte. Însuși Isus ne vorbește astfel despre iubirea Tatălui, de exemplu atunci când afirmă: "Aceasta este voința celui care m-a trimis: să nu se piardă nimeni dintre cei pe care Tatăl mi i-a dat de la el" (In 6,39).

Preaiubiților, acest lucru ni l-a arătat Isus în toată viața sa: în compasiune față de cei care erau răniți, în înduioșarea în fața durerii, în milostivirea cu care îi ungea pe păcătoși, în jertfirea sa pentru păcatul lumii. Ne-a manifestat inima lui Dumnezeu, ca aceea a unui Tată care ne așteaptă mereu, ne vede de departe, ne vine în întâmpinare cu brațele deschise; un Tată care nu respinge pe nimeni, ci îi primește pe toți; nu exclude pe nimeni, ci îi cheamă pe toți. Mi-a plăcut o operă de tineret în stil pop despre parabola fiului risipitor. La un anumit punct al spectacolului, fiul risipitor îi povestește unui prieten că îi lipsește tatăl. "Așadar, eu aș vrea să mă întorc, pentru că îmi lipsește tata, dar nu pot, cu siguranță tata nu mă va accepta". Și prietenul îi spune: "Scrie o scrisoare și spune-i că voința ta este să te întorci acasă, cere scuze și spune-i că dacă el vrea să te primească, să ia o batistă albă și s-o pună la fereastra casei". Spectacolul continuă și la sfârșit, când fiul ajunge deja acasă și se vede casa, observă că este plină de batiste albe. Asta exprimă că iubirea, iertarea lui Dumnezeu nu are măsură, nu are măsură. Trebuie să mergem pe acest drum cu această încredere.

Noi am fost trimiși să continuăm această misiune: să fim semn al Inimii lui Cristos și al iubirii Tatălui, îmbrățișând întreaga lume. Aici găsim "inima" misiunii evanghelizatoare a Bisericii: a ajunge la toți cu darul iubirii infinite a lui Dumnezeu, a-i căuta pe toți, a-i primi pe toți, a oferi viața pentru toți fără a exclude pe cineva. Pe toți. Acesta este cuvântul-cheie. Când Domnul ne relatează despre acel ospăț de nuntă (cf. Mt 22,1-14), care a mers rău pentru că invitații nu au venit: unul pentru că a cumpărat o vacă, altul pentru că trebuia să călătorească, altul care s-a căsătorit... ce spune Domnul? Mergeți la răscrucile drumurilor și invitați-i pe toți, pe toți: sănătoși și bolnavi, răi, buni, păcătoși... toți. Acest lucru este în inima misiunii: acel "toți". Fără a exclude pe cineva. Toți. Așadar, fiecare misiune a noastră se naște din Inima lui Cristos pentru a lăsa ca el să-i atragă pe toți la sine. Și acesta este spiritul mistic și misionar al fericitei Pauline Marie Jaricot, fondatoare a Operei pentru Răspândirea Credinței, care a fost atât de evlavioasă față de Preasfânta Inimă a lui Isus.

2. Carisma Operelor Misionare Pontificale astăzi. În această perspectivă, aș vrea să reafirm încă o dată ceea ce am subliniat în constituția Praedicate Evangelium, în care am voit să amintesc ca vocația OMP să fie "instrumente de promovare și de responsabilitate misionară a fiecărui botezat și pentru sprijinirea noilor Biserici particulare" (art. 67 § 1).

Așadar, OMP nu sunt o simplă agenție de distribuire de fonduri pentru cel care are nevoie de ajutor, ci o realitate chemată să susțină "misiunea evanghelizatoare în Biserica universală și în cele locale" și să "alimenteze spiritul misionar în poporul lui Dumnezeu" (Mesaj pentru Ziua Misionară Mondială 2022, 3). De aceea, vă îndemn să intensificați și mai mult, cu îndrăzneala și fantezia Duhului Sfânt, diferitele activități de animare, informare și formare a spiritului misionar. Vă invit să promovați responsabilitatea misionară a celor botezați, valorizând rețeaua capilară a direcțiunilor naționale, fie în țări de primă evanghelizare fie în cele de veche tradiție creștină, care probabil au nevoie de o altă primă evanghelizare; acestea, știm, sunt marcate de o serioasă criză a credinței și au nevoie de o evanghelizare reînnoită și de convertire pastorală. Vă rog, nu reduceți OMP la bani! Acesta este un mijloc. Este nevoie de bani, e adevărat, dar nu se reduce la asta. Sunt ceva mai mare decât banii. Banii sunt ceea ce avem nevoie pentru a merge înainte. Pentru că dacă lipsește spiritualitatea și este numai o firmă de bani, imediat vine corupția; am văzut, și astăzi în ziare se văd, istorii de presupuse corupții în numele misionarității Bisericii.

3. Perspective și vise pentru reînnoire. În lumina celor spuse, permiteți-mi în sfârșit să visez cu voi "cu ochii deschiși", adică să privesc departe împreună cu voi, spre acele perspective pe care OMP sunt chemate să le parcurgă în slujba misiunii evanghelizatoare a întregii Biserici.

Visul cel mai mare este cel al unei cooperări misionare tot mai strânse și coordonate între toți membrii Bisericii. În acest proces voi aveți un rol important, care vă este amintit și de motoul părintelui Manna pentru Uniunea Misionară Pontificală: "Toată Biserica pentru toată lumea". Vă întăresc în chemarea de a deveni plămadă, pentru a contribui la promovarea și favorizarea stilului misionar în Biserică și a sprijinirii operelor de evanghelizare.

Această chemare, care cere de la voi o aptitudine deosebită de a cultiva comuniunea și fraternitatea, se realizează și prin structurile stabilite în toate Conferințele Episcopale și diecezele pentru binele întregului popor al lui Dumnezeu. Este semnificativ faptul că fondatorii Operelor erau un episcop, un preot și două laice, adică reprezentanți ai diferitelor categorii de botezați: este un semn care ne angajează să-i implicăm pe toți membrii poporului lui Dumnezeu în animarea misionară. Să nu încetăm să visăm "o nouă perioadă în acțiunea misionară a comunităților creștine" (Mesaj pentru Ziua Misionară Mondială 2022, 3). Vă rog, să ținem viu acest vis!

Vă mulțumesc vouă celor prezenți aici și tuturor colaboratorilor și colaboratoarelor pentru slujirea generoasă, desfășurată adesea "în culise" și în mijlocul atâtor dificultăți. Vă urez să ardeți mereu de zel apostolic și să fiți animați de pasiunea pentru evanghelizare. Duceți cu bucurie evanghelia, ca să se răspândească în întreaga lume, și să vă însoțească Sfânta Fecioară Maria ca Mamă! Vă binecuvântez din inimă. Și, vă rog, rugați-vă pentru mine! Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat