Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Concert de master susținut de fr. Marcel Balint ca dirijor orchestră și compoziție corală

Concertul de master susținut de fratele Marcel Balint, OFMConv., a avut loc în ziua de 30 mai 2023, în Bazilica "Sfinții Doisprezece Apostoli" din Roma și a constituit împlinirea unui parcurs de formare muzicală prin dirijarea orchestrei și a corului polifonic din cadrul Institutului Pontifical de Muzică Sacră. Auditoriului au fost prezentate operele "Magnificat" în Re major, BWV 243, de J.S. Bach și "Missa Solemnis" în Do major, KV 337 de W.A. Mozart.

De remarcat evenimentul unic al concertului, când prima dată în cadrul examinării se execută o piesă compusă de unul dintre candidați - Te Deum pentru soliști, cor și orchestră, compus de către fr. Marcel. O prezentare "solemnă" a confratelui nostru, nu atât pentru statura impunătoare, cât mai ales pentru bravura și maturitatea cu care a stârnit curiozitatea și senzația plăcut pătrunzătoare pe care le-am putut "culege" prin afirmația: "Vezi că se poate și la frații conventuali!". Un sentiment de mândrie a pătruns, ca un fior, înlăuntrul stării umane și care a dus la manifestarea sentimentelor de recunoștință față de acela care a reușit, spre finalul concertului, să implice și auditoriul într-o mulțumire colectivă prin Te Deum-ul, o compoziție magistrală ce-i aparține.

"Te Deum-ul a fost compus pentru a-i implica pe cei prezenți printr-un stil psalmodic foarte simplu, dar dotat cu o muzicalitate liturgică; în același timp, corul se diversifică printre numeroasele forme compoziționale transmise de marii maeștri ai muzicii din trecut (contrapunct, declinația renascentistă a psalmilor - falso bordone -, forma de fugă, motet etc.). Acest imn de mulțumire față de Dumnezeu la sfârșitul școlii noastre capătă un aspect și mai solemn prin orchestrația creată de colegul meu Marco Eduardo Torres, căruia îi mulțumesc din suflet", a ținut să precizeze și să mulțumească fratele Marcel la sfârșitul concertului.

Totodată gânduri de recunoștință se îndreaptă către toți aceia care i-au fost sprijin și îndrumător pe întregul parcurs de pregătire: maeștrii, rude, Provincia franciscană. Mulțumiri, de asemenea, fraților și prietenilor veniți din diferite părți ale Italiei și care au împărtășit bucuria fratelui Marcel prin prezența la eveniment, semn de solidaritate și de recunoștință pentru darurile primite și pentru truda depusă în acești ani de formare muzicală.

A urmat, apoi, o agapă fraternă în incinta Curiei Generale la care au fost invitați toți cei care au venit să-l asculte și să-l încurajeze.

Îl felicităm pe fratele Marcel și îi dorim o rodnică activitate în domeniul muzicii!

Pr. Augustin Vereș, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 mai: Roma: Concert de master susținut de fr. Marcel Balint ca dirijor orchestră și compoziție corală


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat