Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rădăuți: Administrarea Sfântului Mir

În ziua de Rusalii, comunitatea romano-catolică din Rădăuți a îmbrăcat haina de sărbătoare. Prin impunerea mâinilor și ungerea cu sfânta Crismă, 42 de copii și tineri din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Rădăuți și din filialele Putna și Voievodeasa au primit taina Sfântului Mir din mâinile Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Acum aproape 2.000 de ani, la Ierusalim, apostolii uniți în rugăciune cu Preasfânta Fecioară Maria și cu "mulți oameni evlavioși din toate națiunile de sub cer" (Fap 2,5) l-au primit pe Duhul Sfânt în ziua de Rusalii. Coborârea Sfântului Duh marchează ziua de naștere a Bisericii, ale cărei pietre vii suntem noi, cei care ne mărturisim credința în Isus Cristos.

Însă acum 200 de ani a avut loc o altă zi de naștere: ziua de naștere a bisericii de piatră din Rădăuți, locul în care începe, se desăvârșește și se împlinește viața de credință. Înaintașii noștri și păstorii lor au așezat acum 200 de ani piatra de temelie a bisericii care, peste veacuri, a rămas semnul credinței catolice pe aceste meleaguri binecuvântate.

În această zi de sărbătoare am fost precum comunitatea de la începutul Bisericii. Am avut între noi un urmaș al apostolilor, pe Mons. Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, a fost cu noi și ne-a învăluit în mantia sa protectoare Sfânta Fecioară Maria, patroana comunității noastre, iar biserica noastră parohială s-a umplut cu mulți oameni evlavioși, din multe națiuni care trăiesc sub cerul Bucovinei, oameni de diferite limbi și culturi, uniți în mărturisirea uneia și aceleiași credințe.

Mai... Maria... Duminică... Rusalii... Sfântul Mir. Lucrarea harului pleacă din cerul sfânt, acolo unde sfinții se bucură de prezența lui Dumnezeu, și ajunge la noi, oamenii, care avem nevoie de lumină și putere pe drumul acestei vieți.

În cuvântul de învățătură, episcopul Petru a subliniat simbolul lumânării aprinse, care în timp ce se consumă, luminează în jurul ei. Viața fiecărui creștin botezat și miruit trebuie să fie asemenea unei lumânări care arde și le dăruiește tuturor din lumina sa. De asemenea, haina albă, pe care au purtat-o în această zi, trebuie să le amintească tinerilor și copiilor miruiți datoria de a trăi în sfințenie.

Candidații la Mir au răspuns la întrebările episcopului și ne-au ajutat și pe noi, cei deja miruiți, să ne împrospătăm cunoștințele referitoare la persoana și lucrarea Duhului Sfânt, a treia persoană din Preasfânta Treime, Dumnezeu adevărat, ca și Tatăl, ca și Fiul.

Rând pe rând, plini de emoție, candidații, însoțiți de nașii lor, au venit în fața episcopului și au primit ungerea sfântă și darul păcii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, un tânăr a rostit un cuvânt de mulțumire îndreptat către toți cei care le-au fost alături candidaților la Mir, atât în timpul pregătirii lor, cât și în acest ceas de sărbătoare.

Părintele paroh, la rândul său, le-a mulțumit colaboratorilor săi, preoților din altar, persoanelor care și-au adus contribuția la buna desfășurare a celebrării și l-a felicitat pe Preasfințitul Petru pentru aniversarul hirotonirii preoțești. La sfârșit, toți i-am adus lui Dumnezeu cântarea noastră de mulțumire.

Atunci când Duhul Sfânt revarsă asupra noastră darurile sale, speranța alungă îndoiala, credința face să izvorască încrederea, iar iubirea încununează orice viață și o conduce spre împlinire.

Cum i se poate mulțumi lui Dumnezeu pentru toate acestea? Simplu. Trebuie doar să-i spunem: "Îți mulțumim, Doamne!"

Rita Bîtă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment au fost publicat în albumul foto al Parohiei Rădăuți.

* * *

Înregistrarea trasmisiunii în direct a acestei Liturghii:


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat