Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lleida: Administrarea Mirului în comunitatea catolicilor români

Duminică, 21 mai 2023, un grup de 26 de tineri ai comunității catolicilor români din Lleida (Spania) l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Salvador Giménez Valls, împreună cu pr. Adrian Burcă, responsabilul comunității, și pr. Nicu Blaj.

Luna mai, luna dedicată Maicii Domnului, este numită și luna harurilor, luna Maicii Domnului, pentru că în această lună ne punem cu încredere sub mantia și mijlocirea ei. Pentru comunitatea românilor catolici din Lleida luna mai a avut o dublă sărbătoare: Mirul și hramul comunității noastre, dedicate Fecioarei Maria, Maica Unității.

Duminică, 21 mai 2023, un grup de 26 de tineri ai comunității noastre l-au primit pe Duhul Sfânt prin sacramentul Mirului, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Salvador Giménez Valls, împreună cu preoții Adrian Burcă, responsabilul comunității noastre, și părintele Nicu Blaj. Acești tineri și-au luat un angajament pentru întreaga lor existență de a fi ostași ai lui Cristos, de a-l apăra și de a-l mărturisi pe Cristos prin faptele și viața lor. Conștienți că vor găsi dificultăți în creșterea credinței lor, tinerii au încrederea că Duhul Sfânt le va da ceea ce este necesar pentru a avea un răspuns adecvat și în timp util noilor vremuri. Împreună cu tinerii, familiile, nașii și toți cei prezenți la Sfânta Liturghie ne-am rugat împreună Duhului Sfânt să ne dea puterea și curajul pentru a trăi ca niște creștini autentici, dar și harul de a trăi în comuniune și unitate cu Biserica, societatea, familia și cu noi înșine.

La doar o săptămână diferență, următoarea duminică, 28 mai 2023, am sărbătorit hramul comunității noastre dedicat Fecioarei Maria, Maica Unității. Ca în fiecare an o invocăm pe Maica noastră, prin prezența, rugăciunile, florile pe care le așezăm în fața ei, să ne apere și să ne ocrotească cu mantia sa protectoare.

La invitația părintelui comunității noastre, Liturghia a fost celebrată de către părintele Cristian Ciobancă, responsabil al comunității române din Zaragoza, și părintele Nicu Blaj, care ne-au vorbit atât de frumos despre importanța Duhului Sfânt în viețile noastre cât și despre Maria, Mama noastră cerească. Prin angajarea noastră sinceră să alergăm cu încredere la Maica harului dumnezeiesc: dacă suntem triști, pentru a fi mângâiați și întăriți, dacă suntem păcătoși, pentru a ieși din starea deplorabilă a păcatului, dacă suntem drepți, pentru ca să rămânem statornici, fiindcă ea ne va însoți întotdeauna în pașii către Dumnezeu. După binecuvântarea solemnă de la finalul Sfintei Liturghii, preoții și-au impus mâinile asupra familiilor noastre cerând prezența Duhului Sfânt și mijlocirea Mariei, Mama unității, a urmat și o adunare frățească, moment în care fiecare participant a putut savura din bucatele pregătite pentru această sărbătoare și a putut împărtăși bucuria comuniunii împreună cu ceilalți credincioși veniți din alte localități.

După amiază, sărbătoarea s-a mutat în comunitatea din Tarragona, în același spirit de rugăciune și comuniune a credinței.

Dorim prin aceste gânduri să păstrăm unitatea cu dieceza noastră, cu familiile noastre, cu cei dragi. De aceea ne rugăm și vă rugăm să ne purtați în rugăciunile voastre. Vrem ca patroana noastră, Maria, Mama unității, să nu fie doar o sărbătoare, ci și o realizare: dorința fiecăruia de a lucra la unitate, pace și har în familii, comunitate și întreaga Biserică.

Monica Spătaru

Mai multe fotografii au fost publicate pe pagina de Facebook "Corul Miorița Lleida": www.facebook.com/misericordialleida.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat