Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj pentru lansarea Family Global Compact (30 mai 2023)

Iubiți frați și surori!

În exortația apostolică Amoris laetitia am subliniat că "binele familiei este decisiv pentru viitorul lumii și al Bisericii" (nr. 31). Cu această convingere doresc să susțin Family Global Compact, un program împărtășit de acțiuni menit să pună în dialog pastorația familială cu centrele de studiu și cercetare despre familie prezente în universitățile catolice din toată lumea. Este vorba de o inițiativă a Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață și a Academiei Pontificale pentru Științele Sociale, născută pornind de la studii și cercetări despre relevanța culturală și antropologică a familiei și despre noile provocări pe care ea trebuie să le înfrunte.

Obiectivul este sinergia, este de a face în așa fel încât munca pastorală cu familiile în Bisericile particulare să se folosească mai eficace de rezultatele cercetării și ale angajării didactice și formative care au loc în universități. Împreună, universități catolice și pastorație pot să promoveze mai bine o cultură a familiei și a vieții care, pornind de la realitate, să ajute noile generații - în acest timp de incertitudini și de lipsă de speranță - să aprecieze căsătoria, viața familială cu resursele sale și provocările sale, frumusețea de a genera și de păzi viața umană. Așadar, este nevoie de "un efort mai responsabil și generos în prezentarea [...] motivațiilor pentru a opta în favoarea căsătoriei și a familiei, așa încât persoanele să fie mai dispuse să răspundă la harul pe care Dumnezeu îl oferă lor" (Amoris laetitia, 35).

Universităților catolice le este încredințată misiunea de a dezvolta analize aprofundate de natură teologică, filozofică, juridică, sociologică și economică despre căsătorie și familie pentru a susține importanța lor efectivă în cadrul sistemelor de gândire și de acțiune contemporane. Din studiile făcute reiese un context de criză a relațiilor familiale, alimentată fie de dificultăți contingente fie de obstacole structurale, ceea ce face mai dificil să se formeze cu seninătate o familie în lipsa sprijinelor adecvate din partea societății. Și pentru aceasta mulți tineri amână alegerea căsătoriei în favoarea formelor de relații afective mai instabile și informale. Însă investigațiile scot în evidență și modul în care familia continuă să fie izvorul prioritar al vieții sociale și arată existența de practici bune care merită împărtășire și răspândire la nivel global. În acest sens, familiile înseși vor putea și vor trebui să fie martore și protagoniste ale parcursului.

De fapt, Family Global Compact nu vrea să fie un program static, menit să cristalizeze unele idei, ci un drum, articulat în patru pași:

1. Activarea unui proces de dialog și de colaborare mai mare între centrele universitare de studiu și cercetare care se ocupă de tematici familiale, pentru a face mai rodnică activitatea lor, îndeosebi creând sau relansând rețelele institutelor universitare care se inspiră din Doctrina socială a Bisericii.

2. Crearea unei sinergii mai mari, în conținuturi și în obiective, între comunități creștine și Universități catolice.

3. Favorizarea culturii familiei și a vieții în societate, pentru ca să apară propuneri și obiective utile politicilor publice.

4. Armonizarea și susținerea propunerilor reieșite, odată găsite, pentru ca slujirea adusă familiei să fie îmbogățită și sprijinită sub versanții spirituali, pastorali, culturali, juridici, politici, economici și sociali.

În familie se realizează o mare parte a viselor lui Dumnezeu cu privire la comunitatea umană. De aceea nu putem să ne resemnăm cu declinul său în numele incertitudinii, individualismului și consumismului, care prospectează un viitor de indivizi care se gândesc la ei înșiși. Nu putem să fim indiferenți față de viitorul familiei, comunitate de viață și de iubire, alianță de neînlocuit și indisolubilă între bărbat și femeie, loc de întâlnire între generații, speranță a societății. Familia, să ne amintim, are efecte pozitive asupra tuturor, deoarece este generatoare de bine comun: relațiile familiale bune reprezintă o bogăție de neînlocuit nu numai pentru soți și pentru copii, ci pentru întreaga comunitate eclezială și civilă.

Așadar, mulțumesc celor care au aderat și celor care vor adera la Family Global Compact și invit să se dedice cu creativitate și încredere pentru tot ceea ce poate ajuta să se repună familia în inima angajării noastre pastorale și sociale.

Roma, Sfântul Ioan din Lateran, 13 mai 2023

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat