Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Documentul "Spre o prezență deplină" al Dicasterului pentru Comunicare

Bunul samaritean, inspirație pentru cel care "locuiește" în social media

"Spre o prezență deplină" este titlul documentului Dicasterului pentru Comunicare publicat luni, 29 mai 2023. Își propune să promoveze o reflecție comună asupra implicării creștinilor cu social media, care au devenit tot mai mult parte din viața persoanelor. Inspirat din parabola bunului samaritean, intenționează să înceapă o reflecție împărtășită pentru a promova o cultură a lui a fi "aproape iubitor" și în sfera digitală.

În contextul social media, unde indivizii sunt adesea atât consumatori, cât și mărfuri, această reflecție pastorală se pune în căutarea unui răspuns întemeiat pe credință. Acest răspuns începe cu discernământul stimulentelor pe care le primim și cu o ascultare intențională. Atenția, împreună cu simțul de apartenență, cu reciprocitatea și cu solidaritatea, sunt pilaștri pentru a construi un simț de unire care, în ultimă analiză, ar trebui să întărească comunitățile locale, făcându-le capabile să devină motoare ale schimbării. Devenind "țesători de comuniune" prin creativitatea iubirii, putem să ne imaginăm noi modele construite pe încredere, pe transparență și pe incluziune, învățând să fim prezenți în stilul lui Dumnezeu și purtând semnul mărturiei.

Atenția față de pericolele de pe "străzile digitale"

Revoluția digitală a creat, desigur, oportunități, dar prezintă și multe provocări. Documentul identifică diferite pericole de evitat în timp ce parcurgem "străzile digitale". De la reducerea fiecărui utilizator la consumatori și mărfuri, la crearea de "spații individualiste" care se adresează persoanelor cu idei similare sau care încurajează comportamente extreme, călătoria prin ambientul online este un parcurs în care mulți au fost marginalizați și răniți. Pentru creștini, asta determină să ne întrebăm: cum putem face în așa fel încât ecosistemul digital să devină un loc de împărtășire, colaborare și apartenență, bazat pe încrederea reciprocă?

De la conștiință la adevărată întâlnire

A deveni "aproapele" în ambientul social media începe cu o dispoziție la ascultare, având conștiința că aceia pe care-i întâlnim online sunt persoane reale. Chiar și într-un ambient caracterizat de o "supraîncărcare de informație", această atitudine de ascultare intențională și de deschidere a inimii ne permite să trecem de la simpla percepere a celuilalt la o întâlnire autentică. Putem începe să recunoaștem pe aproapele nostru digital, dându-ne seama că suferințele sale ne privesc. Obiectivul nostru este să construim nu numai "conexiuni", ci întâlniri care să devină relații reale și să întărească comunitățile locale.

De la întâlnire la comunitate

În călătoria noastră de-a lungul "străzilor digitale", putem să-i întâlnim pe ceilalți ori cu un spirit de spectatori indiferenți ori cu un spirit de sprijin și prietenie. În al doilea caz, noi - care uneori suntem bunul samaritean și uneori cel rănit - putem începe să contribuim la vindecarea rănilor create de un ambient digital toxic. Trebuie să reconstruim spațiile digitale în așa fel încât să devină ambiente mai umane și mai sănătoase. În același timp, putem contribui ca să facem aceste ambiente mai capabile de a favoriza comunități reale, bazate pe acea întâlnire întrupată care este indispensabilă pentru cel care crede în Cuvântul devenit trup.

Un stil distinctiv

Creștinii duc pe social media un "stil" deosebit, un stil de împărtășire care își are originea în Cristos, care ne-a iubit și s-a dăruit pe sine însuși pentru noi cu cuvintele sale, cu acțiunile sale, cu sufletul său și cu trupul său. El ne-a învățat că adevărul se revelează în comuniune și că și comunicarea izvorăște din comuniune, adică din iubire. Prezența creștinilor pe social media ar trebui să reflecte acest stil, pentru a comunica informații adevărate în manieră creativă, într-un mod care se naște din prietenie și construiește comunitatea. Acest stil se va folosi de istorii; va exercita influența sa online în mod responsabil, deoarece creștinii vor deveni "țesători de comuniune"; va fi reflexivă, nu reactivă; va fi activă în a favoriza activități și proiecte care promovează demnitatea umană; și va fi sinodală, ajutându-ne să deschidem inimile noastre și să-i primim pe frații noștri și pe surorile noastre.

Mărturia în digital

Această prezență a creștinilor în social media va purta, de asemenea, semnul mărturiei. Creștinii nu sunt acolo pentru a vinde un produs sau pentru a face prozelitism, cât mai degrabă pentru a da mărturie. Adică sunt acolo pentru a confirma, cu cuvintele lor și cu viața lor, ceea ce altcineva - Dumnezeu - a făcut, creând o comuniune care ne unește în Cristos. Fie că creștinii ajung să fie uneori cel rănit, uneori samariteanul sau amândoi, întâlnirile lor ocazionale pe platformele social media devin întâlniri cu un aproapele a cărui viață îi privește și, prin urmare, cu Domnul. În acest mod, comunicarea oferă o gustare a comuniunii care își are rădăcinile în Sfânta Treime și care este adevărata noastră "țară promisă".

(După L'Osservatore Romano, 29 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat