Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cateheză despre Duhul Sfânt, prin Pedagogia Franz Kett, pentru tinerii din patru zone ale Diecezei de Iași

În perioada 19-26 mai 2023, la Roman, Onești, Bacău și Iași, Oficiul pentru Cateheză a organizat pentru tineri o cateheză ca pregătire la sărbătoarea Coborârii Duhul Sfânt prin intermediul Pedagogiei Franz Kett.

Această cateheză a fost o experiență inedită prin care formatorii Kett și cei aproximativ 200 de tineri participanți și-au dat întâlnire și au transformat cele patru parohii în Cenacole.

O mare bucurie a fost prezența preoților în mijlocul nostru și participarea alături de tineri la această nouă metodă de catehizare.

Pornind de la dans și jocul de cunoaștere, prin joacă și cânt s-a ajuns la o percepere personală prin care s-a conștientizat atmosfera apăsătoare, tristețea, frica și speranța pe care o simțeau cei din Cenacol, înainte de coborârea Duhului Sfânt.

În acest sens, activând forțele interioare, mai ales spațiul inimii, s-a observat cum pașii didactici implică întâlnirea fiecăruia cu celălalt și cu tot ceea ce există, dar mai ales au fost stimulate și activate nu numai observarea și gândirea, fantezia, creativitatea și inventivitatea, ci și latura spirituală a omului. De asemenea, am experimentat cum unele lucruri, prin observație, își dezvăluie semnificația și devin repere importante în viața noastră prin interacțiunea cu simboluri, precum piatra, culorile, lumina etc.

Participanții veniți din diferite locuri au experimentat dansul biblic; din eșarfe au construit o casă în care au fost invitați să locuiască, să o simtă. Au fost invitați să ocupe un loc la masa din Cenacol, să simtă tristețea, teama și grija apostolilor, prezența și încurajarea Preasfintei Fecioare.

S-au rugat împreună cu apostolii și cu Maica Sfântă. L-am invocat pe Duhul Sfânt, l-am chemat cu darurile sale și el ... a venit!

Cuvântul biblic ne-a adus vânt și foc ce a umplut și inimile noastre și le-a transformat. Cu toții ne-am îmbogățit spiritual experimentând bucurie și emoție, eliberare, armonie, pace, liniște, ... și multe alte cuvinte care au descris succint experiența fiecărui participant.

Rusaliile au devenit o experiență personală în care ne-am dispus inima pentru a fi transformați din interior dar și o experiență comunitară care ne pune împreună pentru a lucra în Biserică ca o comunitate de iubire și credință, căci Duhul lui Cristos este duhul iubirii, al mângâierii și al comuniunii.

Cateheți au fost: sora Rafaela, sora Clara, Daniela Mititelu, Liliana Pușcașu, Anca Frona, Cristina Ghercă, Mariana Sofronie, coordonate de Maria Andrici.

Mărturii:

  • "Întâlnire cu o profundă încărcătură, programul catehetic a însemnat pentru mine o oază unde am poposit pentru a-mi alimenta existența cu harurile indispensabile pe care Dumnezeu le revarsă din belșug asupra noastră, asupra tuturor oamenilor de bunăvoință.

    Minuțios pregătită și coordonată de organizatorii acestei întâlniri, cateheza a fost puternic ancorată în profunzimea evenimentului măreț al Coborârii Duhului Sfânt asupra apostolilor și a Sfintei Fecioare Maria, când «toți erau adunați împreună în același loc» (Faptele Apostolilor 2,1).

    Parcurgând drumul anevoios al primilor mărturisitori ai evangheliei, al celor care l-au urmat îndeaproape pe Învățătorul lor, Isus, am realizat ce lucruri grandioase poate înfăptui Dumnezeu în viețile noastre dacă ne încredem în făgăduințele lui. Așadar, comuniunea a fost elementul-cheie, firul roșu al acestei cateheze, piesa de legătură ce ne-a unit la această întâlnire.

    Atmosfera apăsătoare din casa apostolilor, zugrăvită în culori posomorâte, în nuanțe triste de gri, frica și lașitatea lor de după Înălțarea lui Isus la Tatăl sunt imediat preschimbate în explozii de lumină, culoare și pace odată cu Coborârea Duhului Sfânt.

    Activitățile interactive și variate ne-au facilitat transpunerea propriilor idei, experiențe în evenimentele de atunci, reușind astfel să ne identificăm în ipostazele ucenicilor, pornind de la izolarea, angoasa, temerile lor de la început și ajungând până la plinătatea bucuriei și desăvârșirea iubirii care inundă viețile și sufletele apostolilor la venirea Spiritului Sfânt." (Andreea T. - Roman)

  • "În opinia mea, această activitate deosebită a ajuns la sufletul fiecărui tânăr. Modul cum am fost abordați este unul foarte frumos.

    Pe mine m-a ajutat să îl descopăr mai mult pe Duhul Sfânt și am învățat că lui trebuie să mă rog în cele mai grele momente. Îi mulțumesc Domnului că mi-a purtat pașii spre acea cateheză, unde m-am simțit atât de bine, lângă atâtea persoane minunate!" (Adela - Roman)

    "În data de 20 mai împreuna cu tineri din comunitate am reușit să descopăr cu adevărat importanța Coborârii Duhului Sfânt și cât de importante sunt darurile pe care el ni le oferă în cadrul catehezei desfășurate la Casa Tineretului de la Parohia Romano-Catolică «Sfinții Petru și Paul» din Onești." (Radu - Onești)

  • "Ziua de sâmbătă, 20 mai, a fost o zi specială din punct de vedere spiritual. Împreună cu alți tineri din alte parohii, cu surorile și formatoarele noastre, am realizat o capodoperă cu ajutorul pedagogiei Kett. Această activitate a reușit să aducă zâmbete pe fața tinerilor și mai ales să înțeleagă cum și de ce Duhul Sfânt a coborât asupra apostolilor în ziua de Rusalii. Cât de frumos a fost!" (Karina - Onești)

  • "Pe 26 mai, la subsolul Catedralei «Sfânta Fecioară Maria, Regină» din Iași, a avut loc o cateheză cu și pentru tineri, inspirată din metoda lui Franz Kett.

    Momentul a avut ca scop pregătirea sufletului pentru primire Duhului Sfânt. Astfel am putut înțelege mai bine momentele prin care au trecut oamenii care au fost martori la această întâlnire.

    Am ilustrat prin diferite materiale și forme ambientul din Cenacol, iar la final limbile de foc trimise de Duhul Sfânt și-au făcut apariția și în mijlocul nostru, atât în mica noastră reprezentare, cât și sub forma lumânărilor. Fiecare participant a avut ocazia să primească o lumânare aprinsă și să înalțe o rugăciune către Duhul Sfânt alături de cei prezenți.

    Seara a fost una profundă, plină de lumină și bucurie, o seară care ne-a condus cu gândul la întâmplările fericite și mai puțin fericite din viețile noastre, ajutându-ne să conștientizăm că Dumnezeu are un plan pentru fiecare dintre noi." (Bianca - Iași)

Mariana Sofronie

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-26 mai: Cateheză despre Duhul Sfânt, prin Pedagogia Franz Kett, pentru tinerii din patru zone ale Diecezei de Iași


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat