Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (28 mai 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, solemnitatea Rusaliilor, Evanghelia ne duce în cenacol, unde apostolii s-au refugiat după moartea lui Isus (In 20,19-23). Cel Înviat, în seara de Paște, se prezintă chiar în acea situație de frică și de angoasă și, suflând asupra lor, spune: "Primiți-l pe Duhul Sfânt" (v. 22). Astfel, cu darul Duhului, Isus dorește să-i elibereze pe discipoli de frică, această frică ce îi ține închiși în casă, și îi eliberează pentru ca să fie capabili să iasă și să devină martori și vestitori ai Evangheliei. Să ne oprim un pic asupra acestui lucru pe care-l face Duhul: eliberează de frică.

Discipolii au închis ușile, spune Evanghelia, "de frică" (v. 19). Moartea lui Isus i-a răscolit, visele lor au fost distruse, speranțele lor s-au spulberat. Și s-au închis înăuntru. Nu numai în camera aceea, ci înăuntru, în inimă. Aș vrea să subliniez asta: închiși înăuntru. De câte ori și noi ne închidem în noi înșine? De câte ori, din cauza vreunei situații dificile, din cauza vreunei probleme personale sau familiale, din cauza suferinței care ne marchează sau din cauza răului pe care-l respirăm în jurul nostru, riscăm să alunecăm lent în pierderea speranței și ne lipsește curajul de a merge înainte? De atâtea ori se întâmplă asta. Și atunci, ca și apostolii, ne închidem înăuntru, baricadându-ne în labirintul preocupărilor.

Fraților și surorilor, această "închidere înăuntru" se întâmplă atunci când, în situațiile mai dificile, permitem fricii să învingă și să facă "vocea groasă" înăuntrul nostru. Când intră frica, noi ne închidem. Așadar, motivul este frica: frica de a nu reuși, de a fi singuri să înfruntăm bătăliile de fiecare zi, de a risca și apoi de a rămâne dezamăgiți, de a face alegeri greșite. Fraților, surorilor, frica blochează, frica paralizează. De asemenea izolează: să ne gândim la frica de celălalt, de cel care este străin, de cel care este diferit, de cel care gândește într-un alt mod. Și poate să existe chiar frica de Dumnezeu: că mă pedepsește, că are ceva cu mine... Dacă dăm spațiu acestor frici false, ușile se închid: ușile inimii, ușile societății, precum și ușile Bisericii! Unde este frică, este închidere. Și nu merge bine.

Însă Evanghelia ne oferă remediul Celui Înviat: pe Duhul Sfânt. El eliberează din închisorile fricii. Când îl primesc pe Duhul, apostolii - sărbătorim astăzi - ies din cenacol și merg în lume ca să ierte păcatele și ca să anunțe vestea bună. Grație lui fricile se depășesc și ușile se deschid. Pentru că asta face Duhul: ne face să simțim apropierea lui Dumnezeu și astfel iubirea sa alungă teama, iluminează drumul, mângâie, susține în adversități. Așadar, în fața temerilor și a închiderilor, să-l invocăm pe Duhul Sfânt pentru noi, pentru Biserică și pentru întreaga lume: pentru ca noi Rusalii să alunge fricile care ne asaltează și să reînsuflețească focul iubirii lui Dumnezeu.

Maria Preasfântă, care cea dintâi a fost umplută de Duh Sfânt, să mijlocească pentru noi.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

La 22 mai s-a comemorat a 150-a aniversare a morții uneia din cele mai înalte figuri ale literaturii, Alessandro Manzoni. El, prin operele sale, a fost cântărețul victimelor și al celor din urmă: ei sunt mereu sub mâna protectoare a Providenței divine, care "doboară la pământ și ridică, obosește și mângâie"; și sunt susținuți și de apropierea păstorilor fideli ai Bisericii, prezenți în paginile capodoperei manzoniene.

Invit să ne rugăm pentru populațiile care trăiesc la granița între Myanmar și Bangladesh, dur lovite de un ciclon: peste opt sute de mii de persoane, în afară de atâția Rohingya care deja trăiesc în condiții precare. În timp ce reînnoiesc față de aceste populații apropierea mea, mă adresez responsabililor, pentru ca să favorizeze accesul ajutoarelor umanitare, și fac apel la simțul de solidaritate umană și eclezială pentru a-i ajuta pe acești frați și surori ai noștri.

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi credincioșii care provin din Panama și pelerinajul Arhidiecezei de Tulancingo (Mexic) care o celebrează pe Nuestra Se?ora de los Angeles; precum și grupul din Novellana (Spania). De asemenea, salut credincioșii din Celeseo (Padova) și din Bari, și trimit binecuvântarea mea celor care sunt adunați la Policlinica Gemelli pentru a promova inițiative de fraternitate cu bolnavii.

Miercurea viitoare, la încheierea lunii mai, în sanctuarele mariane din toată lumea sunt prevăzute momente de rugăciune în sprijinul pregătirilor pentru următoarea Adunare Ordinară a Sinodului Episcopilor. Să cerem Fecioarei Maria să însoțească această etapă importantă a Sinodului cu ocrotirea sa maternă. Și ei să-i încredințăm și dorința de pace a atâtor populații din toată lumea, în special din martirizata Ucraina.

Urez tuturor duminică frumoasă. Și vă rog nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat