Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Oțeleni: Bătrânul în centrul carității noastre - Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi"

Inspirate de exemplul lui Isus care "a venit nu ca să fie slujit, ci ca să slujească" (cf. Mc 10,45), răspunzând carismei fondatorului nostru, Sfântul Ioan Antonio Farina, și încurajate de cuvintele Papei Francisc cu privire la milostivire, Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea Fiicele Sfintelor Inimi, din Parohia Oțeleni, de peste un an, prin diverse opere de caritate, încearcă să concretizeze slujirea lor în favoarea bătrânilor, a celor bolnavi și a celor din urmă.

Plecarea tinerilor în străinătate a lăsat în urmă un vid de "grijă" față de persoanele vârstnice, de multe ori bolnave și neputincioase, o ocazie providențială pentru noi, ca surori, de a trăi milostivirea lui Dumnezeu în concretul, nu doar al fiecărei zile, ci și al omului "mic", cel despre care Isus a spus că "îl vom avea mereu cu noi" (cf. Mt 26,11).

De ceva timp am decis ca împreună, ca o comunitate, să ne deschidem "comunității", comunității celor care au nevoie să-l vadă pe Isus în cineva care le deschide poarta de la drum și ușa de la casă.

Să fim în mijlocul lor, așa cum Isus era în mijlocul mulțimilor; să mângâiem, așa cum Isus mângâia cu mâinile sale; să încurajăm, așa cum și Isus încuraja pe cei aflați în descurajare; să purtăm frumusețea milostivii lui Dumnezeu acolo unde bătrânețea încearcă să urâțească prin boală și prin suferință, acesta a fost gândul care ne-a determinat să ieșim în "periferiile existențialiste", așa cum ne învață Papa Francisc.

Concret, o soră infirmieră merge acasă la cei nedeplasabili pentru a-i îngriji după necesitățile lor și după capacitățile noastre. Apoi, în Casa "Sfânta Bertilla" din Oțeleni, întâlnim persoanele vârstnice pentru diferite activități. Uneori le oferim o masă, alteori facem împreună diverse obiecte de lucru manual, câteodată profităm că suntem împreună și împărtășim din experiențele vieții, mai ales din cele grele.

Și pentru că toți avem o Mamă cerească, am fost împreună la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica, un moment de neuitat, de rugăciune și de adevărată convertire pentru mulți.

E o bucurie să-i vezi pe bătrâni cum se întâlnesc sau cum se revăd pentru prima dată după multă vreme. Să-i vezi confecționând anumite obiecte pe care le poartă cu ei acasă și le oferă la rândul lor altora, ca semn al generozității și al priceperii lor. Alteori facem anumite exerciții de gimnastică, cântăm sau dansăm pe fondul cântecelor populare atât de iubite de comunitate.

În tot acest drum suntem ajutate și de către anumiți tineri din comunitatea din Oțeleni, dar și de preoții din parohie, care asigură mai ales partea de cateheză a întâlnirilor noastre.

Prin tot ceea ce facem, de fapt răspundem dorinței fondatorului nostru care le recomanda surorilor să aibă o iubire maternă. Este ceea ce încercăm să facem pentru bătrânii și persoanele nevoiașe din comunitatea din Oțeleni.

Știm că pe Isus îl întâlnim mai ales în aceste persoane, în comuniunea cu ele și în slujirea pe care putem să o facem în favoarea lor.

Mulțumim tuturor celor care ne dau posibilitatea să-l slujim pe Isus în ei!

Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi"

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Oțeleni: Bătrânul în centrul carității noastre - Surorile Maestre ale Sfintei Doroteea "Fiicele Sfintelor Inimi"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat