Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Drumul spre o inimă nouă ajută la schimbarea tinerilor

În urmă cu doi ani, în zona Onești, a fost întemeiat grupul "Drumul spre o inimă nouă", un grup în care tinerii, doritori de a face o schimbare, se pot înscrie și pot învăța mai multe despre dezvoltarea spirituală alături de persoane consacrate și laici. Lunar, într-un weekend, tinerii se adună în spirit de credință la Casa Ecumenică din Onești pentru a-și începe activitățile.

Prima întâlnire s-a desfășurat în perioada 28-30 octombrie 2022, iar tema a fost "Învață să zbori ca un vultur, nu ca o găină!". În toate cele trei zile tinerii au discutat tema propusă, au adus argumente, au împărtășit în grupuri experiențe personale și au înțeles de ce e important să avem încredere în noi și nu în cei care ne influențează în mod negativ.

A doua întâlnire s-a desfășurat în perioada 18-20 noiembrie 2022 și a avut ca și temă "Eul ideal și eul limitant". De data aceasta, ne-am privit în oglindă și am descoperit care este adevărata noastră față, iar în urma jocurilor, a momentelor de rugăciune și a activităților bine organizate ne-am descoperit pe noi înșine și am înțeles de ce este bine să nu ne ascundem sub o mască falsă.

În cea de-a treia întâlnire, cu tema "Rănile din copilărie", desfășurată în perioada 13-15 ianuarie 2023, am descoperit că tot ceea ce acum nu putem înțelege despre noi se datorează copilăriei și rănilor pe care noi le-am suferit. În urma acestui weekend am reușit să învățăm care este procesul de vindecare a rănilor și cât de necesar este acesta pentru o viață mai bună.

A patra întâlnire s-a petrecut în perioada 24-26 februarie 2023 și a avut ca temă "Cum mă afectează astăzi rănile din copilărie?". Deoarece la întâlnirea desfășurată luna anterioară tema a pătruns în inimile tinerilor destul de mult, am continuat și luna aceasta aprofundând tema și înțelegând mai bine pașii spre vindecare.

La întâlnirea a cincea, desfășurată în perioada 24-26 martie 2023, am tratat tema "Iertarea". În aceste trei zile tinerilor le-a fost explicată importanța iertării de sine cât și importanța iertării persoanelor din jur. La finalul reuniunii am făcut o evaluare a ceea ce am învățat și am descoperit că iertarea este un lucru benefic atât pentru sine cât și pentru ceilalți.

Penultima întâlnire care s-a petrecut în perioada 21-23 aprilie 2023 a avut ca temă "Prietenia", o temă care a stârnit multe discuții aprinse, dar, într-un final, cu ajutorul animatorilor am înțeles că prietenia este importantă și necesară pentru sufletul nostru.

Ultima întâlnire petrecută în perioada 19-21 mai 2023, am tratat tema: "Familia". Fiind și ultima întâlnire, tinerii au fost încântați de a petrece cât mai mult timp alături unul de altul, iar la finalul întâlnirii, duminică, i-am avut ca și oaspeți pe părinții noștri cu care am desfășurat câteva activități și cu care ne-am distrat cu multe jocuri și dansuri.

Mulțumiri aducem părintelui Alexandru Percu, directorul Oficiului pentru vocații din Dieceza de Iași, sorei Lucia Vârga SP, organizatorul principal al acestor întâlniri, tuturor persoanelor consacrate și laicilor care s-au implicat în organizare și în mod special tinerilor care au participat cu drag la acest grup de formare.

Radu-Marian Moise

*

Impresii ale participanților

  • "Pentru mine, grupul «Drumul spre o inimă nouă» este o a doua familie unde pot să împărtășesc zâmbete si lacrimi, unde mă apropii mai mult de Dumnezeu, dar și de cei din jurul meu; este locul în care mă simt înțeleasă și ascultată, locul în care mă simt ca acasă. La acest grup am învățat să fiu mai deschisă, să am mai multă încredere în oameni, să nu mai fiu timidă, mi-am descoperit rănile din copilărie și cum mă pot vindeca." (Alexandra)

  • "Grupul «Drumul spre o inimă nouă» m-a schimbat foarte mult, deoarece eu eram timidă, nu prea socializam cu cei pe care nu îi cunoșteam, nu aveam încredere în mine. Grupul de tineri și persoanele consacrate au făcut ca eu să mă deschid, să pot socializa, să îmi pot exprima sentimentele și să am mai multă încredere în mine. Această experiență ne ajută pe noi, tinerii, să ne descoperim, să creștem frumos și să avem încredere că Dumnezeu există." (Rebeca)

  • "Grupul «Drumul spre o inimă nouă» m-a ajutat foarte mult fizic și spiritual. Temele dezbătute, rugăciunile și toate activitățile la care am participat m-au ajutat să mă deschid față de cei din jurul meu, am învățat cum să iert persoanele care m-au făcut să sufăr, să am încredere în mine atunci când nu reușesc să realizez ceva, să merg mai departe pentru a-mi împlini visele. Acum am încredere în mine că voi putea să-mi împlinesc visele. Grupul «Drumul spre o inimă nouă» e locul unde Dumnezeu lucrează prin formatori și cu această ocazie le mulțumesc că m-au ajutat." (Marius)

  • "Grupul «Drumul spre o inima nouă» a fost o experiență super și cu siguranță voi continua să particip și la următoarele întâlniri. Acest grup m-a schimbat mult, m-a învățat multe lucruri pe care nu le știam despre mine, despre familie și despre prieteni. La prima întâlnire eram foarte timidă și nu voiam sa vorbesc cu nimeni, în schimb, acum, sunt foarte prietenoasă și implicată peste tot. În urmă cu un an și jumătate o luasem pe căi greșite, nu mai voiam să merg la biserică sau chiar să mă rog, nu mai credeam în Dumnezeu și acum, când mă gândesc că eu chiar am gândit astfel, îmi pare extrem de rău, dar datorită acestui grup m-am îndreptat și am gânduri mari legate de Biserică și vreau să aduc mai mulți tineri să poată avea și ei schimbarea aceasta." (Sabrina)

*

Evaluare și inițiative

În perioada 21-23 mai, noi, animatorii de la Grupul Drumul spre o inimă nouă, am fost la Mănăstirea Sfânta Treime de la Pârâul Rece pentru a trăi împreună două zile de reflecție, rugăciune și evaluare. Am reflectat împreună asupra anumitor caracteristici ale Însoțitorului prin excelență - Isus - pe care le-a pus în act, însoțind discipolii din Emaus după care am văzut caracteristicile pastorației vocaționale în viziunea Papei Francisc. Apoi, împreună, am făcut o evaluare al acestui parcurs și ne-am îndreptat privirea spre viitor, cum să continuăm și cum să deschidem inima și altor tineri care doresc să parcurgă acest drum formativ. Seara, am avut parte de o mărturie foarte frumoasă: părintele Giovanni ne-a împărtășit experiența sa de misiune în calitate de exorcist al Arhidiecezei de București. A doua zi am făcut o plimbare prin munți, contemplând împreună frumusețile naturii, o carte deschisă a frumuseții și iubirii lui Dumnezeu.

Credem că și această experiență trăită împreună timp de patru ani (surori și frați din șapte congregații diferite, un preot diecezan și o laică) este o mărturie profetică pentru Biserică și pentru lumea de azi. Împreună, la îndemnului Sfântului Părinte Papa Francisc, am ieșit din granițele propriului institut pentru a elabora împreună, la nivel local, proiecte comune de formare și de evanghelizare, căutând în libertate creșterea umană și spirituală a fiecărui adolescent pe care l-am însoțit. S-au creat între noi relații de comuniune și de împărtășire profundă, care ne ajută, care susțin vocația noastră și "aprind focul" în misiunea care ne-a fost încredințată.

Sr. Lucia Vârgă, Surorile Providenței

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Onești: Drumul spre o inimă nouă ajută la schimbarea tinerilor


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat