Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: 150 de ani de carismă iosefină

În perioada 19-21 mai 2023, Iosefinii lui Murialdo din Roman au organizat o serie de evenimente menite să marcheze 150 de ani de la înființarea Congregației "Sfântul Iosif" - Iosefinii lui Murialdo. Manifestările au debutat vineri, 19 mai, cu o serbare pregătită de copiii centrului afterschool din cadrul fundației; sâmbătă, 20 mai, a avut loc întâlnirea cu animatorii din mediul rural implicați în activitățile de la "Vara împreună"; duminică, 21 mai, s-a celebrat Liturghia solemnă a hramului comunității iosefine - o prezență vie și constantă de peste 20 de ani în Roman și zona Romanului.

După o perioadă intensă de pregătire, vineri, 19 mai, copiii centrului de zi din cadrul fundației "Leonard Murialdo" (care anul acesta a avut peste 60 de beneficiari înscriși pe liste) au organizat un moment artistic menit să marcheze 150 de ani de la înființarea congregației și să anticipeze sfârșitul anului școlar. Piesa de teatru, cântecele și poeziile prezentate au evocat viața și spiritualitatea Sfântului Leonard Murialdo, apoi copiii, părinții, educatorii și voluntarii au participat la un moment de fraternitate în curtea comunității iosefine.

Sâmbătă, 20 mai, peste 100 de tineri din 17 parohii din județele Neamț, Bacău, Suceava și Iași au participat la ultima întâlnire de pregătire pentru "Vara împreună". Întâlnirea a început cu un scurt moment de rugăciune condus de părintele Fabio Volani, din cadrul fundației romașcane, care le-a prezentat tinerilor și aspecte mai puțin cunoscute din viața Sfântului Leonard Murialdo. Următorul invitat a fost părintele Felix Roca, responsabil cu pastorația tineretului la nivel diecezan, care a marcat și Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, prin prezentarea temei "Oceanul digital: navigatori sau rătăcitori?". Alert, concis și direct ca o conexiune securizată wifi, părintele Felix le-a vorbit și i-a ajutat să identifice riscurile la care se expun - atât ei, cât și copiii pe care îi vor avea în grijă - navigând în necunoscutul ocean digital, explicându-le diverse atitudini care pot fi întâlnite pe net, cum ar fi cyberbullying, grooming, body shaming, sexting, hate speech sau deep fake.

Medicul Maria Tălmăcel, coordonatorul Centrului de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, a prezentat câteva măsuri de prim ajutor esențiale în diferite situații, apoi tinerii au participat la ateliere de jocuri, teatru și cateheze.

Sărbătoarea a continuat duminică, 21 mai, în Biserica "Inima Neprihănită a Mariei" din Roman, unde, la ora 18, a avut loc Liturghia solemnă a hramului congregației, care l-a avut ca celebrant principal pe părintele Petru Țurcanu, de la Iosefinii Sfântului Murialdo, alături de alți cinci preoți. Celebrarea a fost animată de Cercetașii României "Murialdo into the wild" - Roman, iar la predică părintele iosefin Fabio Volani i-a îndemnat pe cei prezenți, în special pe tineri, să-și trăiască viața având ca model de sfințenie viața Sfântului Leonard Murialdo și să nu uite că în cer au deja un tată, un frate și un prieten în persoana acestui sfânt atât de atașat de tineri. De asemenea, părintele Fabio i-a rugat pe credincioși să se poarte în societatea de azi în așa fel încât ei să devină ultima Biblie, ultimul mesaj de credință pe care ceilalți îl vor citi în oameni și și-a exprimat speranța și dorința personală ca, în viitorul apropiat, după mai bine de 20 de ani de prezență pe meleagurile romașcane, congregația să aibă primul membru - preot sau persoană consacrată - originară din Roman.

După Liturghie, la ieșirea din biserică, cei mici și cei mari au fost întâmpinați de un camion cu înghețată, iar la sediul Fundației "Leonard Murialdo" a urmat un moment de socializare și comuniune fraternă cu tinerii, copiii, beneficiarii și binefăcătorii fundației.

Emilian Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 mai: Roman: 150 de ani de carismă iosefină


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat