Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Bălțați

Cu mare bucurie comunitatea Parohiei "Coborârea Duhului Sfânt" din Bălțați a trăit în perioada 19-21 mai 2023 vizita pastorală a PS Iosif Păuleț, vizită animată de dorința acestuia de a cunoaște pulsul comunității și de a întări raportul de comuniune prin diferitele momente de întâlnire, ascultare și dialog.

Vizita pastorală a început în mod oficial în după-amiaza zilei de vineri, 19 mai, la ora 19.00, când PS Iosif Păuleț, însoțit de pr. Alexandru Roca, ajungând în mijlocul comunității, adunate în rugăciune mariană, a fost primit de către părinte paroh Toni-Mihăiță Cântaciu cu un salut călduros. Împreună mai apoi au celebrat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia PS Iosif i-a îndemnat pe credincioși să fie bucuroși: "Bucuria este o trăsătură caracteristică creștinului, ea izvorăște din întâlnirea cu Domnul și trebuie să fie transmisă celor din jurul nostru." În încheierea primei zile, episcopul s-a întâlnit cu membrii asociației caritative "Sfântul Vincențiu de Paul".

În decursul zilei de sâmbătă, 20 mai, păstorul diecezei a avut ocazia de a întâlni diferitele grupuri și realități ale comunității, programul vizitei fiind deschis cu un moment de rugăciune (rozariul și litania bavareză), timp în care Preasfințitul a fost în confesional. A urmat celebrarea Sfintei Liturghii. În prima parte a zilei episcopul a întâlnit copiii și, printr-un moment liber de dialog, cel al audiențelor private, diverși credincioși. În a doua parte a zilei, episcopul i-a vizitat pe unii dintre bolnavii comunității, care s-au bucurat de încurajarea și alinarea sa. A urmat vizita la cimitirul local, unde au fost amintiți în rugăciune preoții răposați care au activat în comunitate, dar și răposații comunității. Mai apoi, episcopul a vizitat atelierul de creație și muzeul pictorului local Gheorghe Ciobanu. În continuare s-a întâlnit cu Consiliul Economic și Consiliul Pastoral parohial, realități fundamentale ale parohiei și cărora episcopul le-a adresat încurajări și îndemnuri. Tinerii au fost cei care au concluzionat programul zilei, având parte de un moment de dialog/ascultare cu episcopul.

Duminică, 21 mai, în ultima zi a vizitei, PS Iosif împreună cu părintele paroh, cu pr. Alexandru, dar și cu decanul de Iași, pr. Daniel Iacobuț, într-un cadru solemn însoțit de prezența autorităților locale, a unor reprezentanți ai Armatei Române, a doi reprezentanți ai comunității germane, dar și a întregii comunități, adunați în fața bisericii, au celebrat oficiul pentru răposați și sfințirea ansamblului comemorativ dedicat eroilor, amplasat pe peretele bisericii, în partea dreaptă a intrării, ocazionat de împlinirea a 80 de ani de la sfințirea bisericii, în ziua de 17 octombrie 1943, eveniment grăbit atunci de apropierea Frontului de Est și a puternicelor confruntări soldate cu multe victime. Acum a fost o ocazie deosebită prin care comunitatea, în frunte cu părintele paroh, și-a manifestat recunoștința pentru eroii patriei prin prisma sacrificiului mântuitor al lui Cristos.

Momentul vizitei s-a încheiat cu celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii, în cadrul căreia PS Iosif a subliniat importanța rugăciunii ca dinamică a vieții de credință, îndemnând comunitatea să trăiască cu mult curaj și statornicie în lumea de astăzi, în același timp adresând un gând de recunoștință și apreciere părintelui paroh și comunității.

Mulțumim Domnului pentru aceste zile trăite cu simplitate și seninătate în care l-am avut în mijlocul nostru pe PS Iosif Păuleț. Rugăciunile noastre de recunoștință se îndreaptă și către părintele paroh Toni, care cu multă perseverență și curaj ne însoțește în viața de zi cu zi.

Robert Buzatu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19-21 mai: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în Parohia "Coborârea Duhului Sfânt" din Bălțați

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Secțiune "Anul pastoral 2022-2023. "Uniți în Duhul Sfânt"

Programul vizitelor pastorale octombrie 2022 - martie 2023

Secțiunea "Vizite pastorale"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat