Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecuador: Congresul Euharistic Internațional la Quito, au fost prezentate logoul și imnul

"Fraternitate pentru a vindeca lumea" este tema celui de-al 53-lea Congres Euharistic Internațional (IEC2024) care va avea loc la Quito, în Ecuador, de la 8 la 15 septembrie 2024 și care va culmina cu celebrarea Statio orbis. O temă, inspirată din cuvântul evanghelic Voi toți sunteți frați (Mt 23,8), care amintește actuala experiență sinodală a Bisericii chemate să devină loc fratern de incluziune, de apartenență împărtășită și de ospitalitate profundă.

La 10 mai 2023, la sediul Conferinței Episcopale Ecuadoriene, au fost prezentate logoul și imnul oficial al congresului. Știri referitoare la eveniment se pot găsi pe pagina web a Comitetului pregătitor (www.iec2024.ec) și a Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice (www.congressieucaristici.va).

Logoul

În logo simbolurile sunt crucea, inima, Ostia și orașul Quito. Crucea lui Cristos - explică o notă a Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale - intră în carnea lumii pentru a vindeca rănile deschise de păcat: neascultarea față de Dumnezeu, abuzarea aproapelui și exploatarea creației. Ea este noua axă a istoriei. Acolo unde omenirea a descărcat violența maximă asupra Mielului lui Dumnezeu, chiar acolo Dumnezeu a revărsat cu supraabundență iubirea sa în semnele apei și sângelui izvorâte din coasta deschisă a lui Cristos pe cruce. Cel Răstignit este Cel Înviat. Cu brațele deschise îmbrățișează pe toți ca frați reconciliați cu Tatăl.

Inima deschisă a lui Cristos pe cruce este izvorul iubirii care face noi toate lucrurile. Rana sa nu mai transpiră moarte, ci este izvor de viață și de reconciliere. De aceea, rănile deschise ale Celui Înviat sunt noile răni ale iubirii care vindecă, aici și acum, toate rănile încă deschise ale urii, dușmăniei, violenței și morții.

Simbolul Euharistiei

Ostia se referă în schimb la Euharistie care este culme și izvor al întregii vieți creștine. Lumina Euharistiei dă o nouă direcție istoriei umane pentru că Dumnezeu continuă să adune poporul său, de la răsărit la apus, reunindu-l în jurul Cuvântului de viață și al Pâinii coborâte din cer. Euharistia este legătură de fraternitate: acolo unde păcatul ne refuză ca frați, celebrarea euharistică ne adună la aceeași masă ca fii ai aceluiași Tată.

Orașul Quito

În sfârșit Quito, oraș de la jumătatea lumii, situat la latitudinea zero, care-și lărgește cortul pentru a deveni un imens oraș euharistic unde toți suntem invitați să participăm la acest mare vis al unei fraternități răscumpărate și vindecate de iubirea desăvârșită a lui Cristos, iubire care precedă mereu, iubire care și la această oră a istoriei ne ajută să conștientizăm că: "Voi toți sunteți frați".

(După Vatican News, 22 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat