Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Să ascultăm glasul celor care trebuie să se nască prin intermediul științei

Papa Francisc semnează prefața la cartea "Il miracolo della vita" ["Miracolul vieții"] (Piemme), îngrijită de Arnoldo Mosca Mondadori împreună cu omul de știință Gabriele Semprebon și cu scriitorul Luca Crippa, cu intenția de a discuta dincolo de cezurile ideologice. Textul a fost anticipat de Corriere della Sera.

Papa Francisc

Această carte își propune să-l readucă pe cititor la uimirea și la bucuria venirii pe lume a fiecăruia dintre noi. Sugerează frumusețea de a privi la viața care se naște ca titulară a celui mai înalt drept care revine tuturor: acela de a exista. Frumusețea, da: pentru că spectacolul naturii care își urmează cursul său trezește uimire și cere îngrijire, protecție și primire.

Și mai ales - și vin la tema acestei cărți - am adresat lumii o invitație să desfășoare o reflecție asupra avortului nu numai pornind de la conținuturile unei sau altei tradiții de credință sau de gândire, ci și cu contribuția calificată a științei. Este un apel ferm, dar senin, pentru a stimula confruntarea cu frații mei, cu care împărtășesc umanitatea noastră vastă și magnifică și multiformă.

În această carte este centrală contribuția unui om de știință, expert în embriologie și implicat activ în comitete mixte de bioetică (adică în dialog cu medici și oameni de știință laici). Împreună cu ceilalți autori, a preluat invitația mea: a vorbi din nou despre tema avortului "ascultând" glasul embrionului, interogându-ne asupra naturii sale, asupra singularității sale, asupra modului în care înfruntă, condus de procese pe care natura le-a pus la punct în milenii de evoluție, orice amenințare care mijlocește între el însuși și propria existență.

"Să ne uimim din nou că ne-am născut", propun autorii. În această privință, reînnoiesc apelul la toți cei care, în fața vieții care se naște, nu se opresc și nu capitulează în fața unei soluții dramatice și definitive, cum este avortul, ci simt să ofere celui care trebuie să se nască și mamei ajutorul unei societăți determinate în sfârșit să apere demnitatea tuturor, începând de la persoanele private de protecție. Așadar, o societate care să refuze "cultura rebutului" în orice domeniu și la orice fază a existenței: în fragilitatea celui care trebuie să se nască, în singurătatea bătrânilor, în mizeria rușinoasă a atâtor săraci care sunt lipsiți de esențial și duc lipsă de perspective de dezvoltare, în suferința celui care este victimă a războaielor, a emigrațiilor disperate, a persecuțiilor în orice parte a lumii. În numele atâtor victime nevinovate, Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți cei care vor accepta să discute și să reflecteze împreună asupra acestui "miracol" care este viața.

(După Vatican News, 21 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat