Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (21 mai 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi, în Italia și în multe alte țări, se celebrează Înălțarea Domnului. Este o sărbătoare pe care o cunoaștem bine, dar care poate face să apară câteva întrebări, cel puțin două. Prima: De ce sărbătorim plecarea lui Isus de pe pământ? Ar părea că despărțirea sa este un moment trist, nu exact ceva de care să ne bucurăm! De ce sărbătorim o plecare? Prima întrebare. A doua întrebare: Ce face acum Isus în cer? Prima întrebare: De ce sărbătorim? A doua întrebare: Ce face Isus în cer?

De ce sărbătorim. Deoarece cu Înălțarea s-a petrecut un lucru nou și foarte frumos: Isus a dus umanitatea noastră, carnea noastră în cer - este prima dată! -, adică a dus-o în Dumnezeu. Acea umanitate, pe care a luat-o pe pământ, nu a rămas aici. Isus înviat nu era un duh, nu, avea trupul său uman, carnea, oasele, totul, și acolo, în Dumnezeu, va fi pentru totdeauna. Putem spune că din ziua Înălțării însuși Dumnezeu s-a "schimbat": de atunci nu mai este numai duh, ci, pentru cât de mult ne iubește, poartă în sine însăși carnea noastră, umanitatea noastră! Așadar, locul care ne este indicat, destinul nostru este acolo. Așa scria un vechi Părinte în credință: "Minunată veste! Cel care s-a făcut om pentru noi [...], pentru a ne face frații săi, se prezintă ca om în fața Tatălui, pentru a duce cu sine pe toți cei care sunt uniți cu el" (Sfântul Grigore de Nissa, Discurs despre învierea lui Cristos, 1). Astăzi, sărbătorim "cucerirea cerului": Isus care se întoarce la Tatăl, dar cu umanitatea noastră. Și astfel cerul este deja un pic al nostru. Isus a deschis ușa și trupul său este acolo.

A doua întrebare: ce face Isus în cer? El este pentru noi în fața Tatălui, îi arată încontinuu umanitatea noastră, arată rănile. Mie îmi place să cred că Isus, în fața Tatălui, se roagă astfel, arătându-i rănile. "Asta este ceea ce am suferit pentru oameni: fă ceva!". Îi arată prețul răscumpărării, iar Tatăl se înduioșează. Acesta este un lucru pe care îmi place să-l cred. Așa se roagă Isus. El nu ne-a lăsat singuri. De fapt, înainte de a se înălța, ne-a spus, așa cum ne prezintă evanghelia de astăzi: "Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Este mereu cu noi, ne privește, este "mereu viu pentru a mijloci" (Evr 7,25) în favoarea noastră. Pentru a-i arăta Tatălui rănile, pentru noi. Într-un cuvânt, Isus mijlocește; este în "locul" cel mai bun, în fața Tatălui său și al nostru, pentru a mijloci în folosul nostru.

Mijlocirea este fundamentală. Și pentru noi este de ajutor această credință: ne ajută să nu pierdem speranța, să nu ne descurajăm. În fața Tatălui există cineva care îi arată rănile și mijlocește. Regina cerului să ne ajute să mijlocim cu forța rugăciunii!

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Este trist, dar la o lună de la izbucnirea violențelor în Sudan, situația continuă să fie gravă. Încurajând acordurile parțiale la care s-a ajuns până acum, reînnoiesc un apel din inimă ca să fie depuse armele și cer comunității internaționale să nu precupețească niciun efort pentru a face să prevaleze dialogul și a alina suferința populației. Vă rog, să nu ne obișnuim cu conflictele și cu violențele. Să nu ne obișnuim cu războiul! Și să continuăm să fim aproape de martirizatul popor ucrainean.

Astăzi se celebrează Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale, cu tema A vorbi cu inima. Inima este cea care ne mișcă la o comunicare deschisă și primitoare. Salut jurnaliștii și lucrătorii din comunicație prezenți aici, le mulțumesc pentru munca lor și doresc să fie mereu în slujba adevărului și a binelui comun. Aplauze pentru toți jurnaliștii!

Astăzi începe Săptămâna Laudato si'. Mulțumesc Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale și numeroaselor organizații care au aderat; și îi invit pe toți să colaboreze pentru îngrijirea casei noastre comune: este atâta nevoie de a pune împreună competențe și creativități! Ne amintesc asta și recentele calamități, precum inundațiile care au lovit în aceste zile Emilia Romagna, față de populația căreia reînnoiesc din inimă apropierea mea. Acum, în Piață, vor fi distribuite broșuri despre Laudato si' pe care Dicasterul le-a pregătit în colaborare cu Institutul ambiental din Stockholm.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări... Văd atâtea steaguri, bine ați venit! Salut, îndeosebi, Surorile Franciscane ale Sfintei Elisabeta din Indonezia - de departe! -, credincioșii din Malta, din Mali, din Argentina, din Insula Caraibeană Curaçao și Fanfara muzicală din Porto Rico. Ne-ar plăcea să vă auzim cântând, după aceea!

În afară de asta, salut pelerinajul diecezan din Alessandria; tinerii de la Mir din Dieceza de Genova, pe care i-am întâlnit ieri la "Sfânta Marta", cu șapca roșie, acolo, bravo!; grupurile parohiale din Molise, din Scandicci, Grette și Grumo Nevano; asociațiile angajate pentru apărarea vieții umane; corul de tineri "Emil Komel" din Gorizia; școlile "Caterina di Santa Rosa" și "Sant'Orsola" din Roma și tinerii Neprihănitei.

Vă urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Vă rog, nu uitați! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat