Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale

O rețea țesută cu inima

de Paolo Ruffini

Într-un timp care ne provoacă pe noi cu tehnologia tot mai avansată cineva ar putea să se întrebe ce sens are de a vorbi despre inimă.

Biserica a acceptat mereu proba timpului, dar niciodată n-a sustras timpul de la rădăcina sa. Și a considerat mereu comunicarea co-esențială pentru misiunea; și legată de comuniunea care ne unește în timp ca și în spațiu. Am putea cita scrisorile Sfântului Paul, a Sfântului Iacob, ale Sfântului Petru, ca primă formă de comunicare împreună cu evangheliile. Și să definim Faptele Apostolilor prima narațiune a comuniunii ca formă de comunicare. O lecție fundamentală, și foarte actuală.

Aici se află răspunsul la întrebarea inițială. Inima nu renegă tehnologia, ci îi dă un suflet, o istorie și un viitor.

Astfel, dacă vrem să găsim rădăcina ultimelor mesaje ale Papei Francisc, cel de anul acesta și cele din anii precedenți, tot aici o găsim: în faptul de a ne spune că, e adevărat, tehnologiile contează, dar se schimbă, în timp ce rădăcina rămâne și rădăcina se află în comuniune.

Tehnologia ne permite astăzi lucruri care erau inimaginabile numai cu puține decenii în urmă. Tehnologia nu numai că a transformat lumea. Inteligența artificială este parte din noi înșine. Noi suntem cei care am inventat-o. Noi suntem cei care trebuie s-o conducem. Cu inima noastră, care face inteligența noastră unică. Și ne provoacă să fim protagoniști ai viitorului nostru. Ea se bazează pe gândurile noastre, pe capacitatea noastră de a conecta științe. Dar și pe capacitatea de a iubi. De a nu pierde simțul limitei. De a nu ne crede egali cu Dumnezeu. Și de a ști că există - mereu vor exista - lucruri pe care tehnologia nu le poate înlocui. Precum libertatea. Precum miracolul întâlnirii între persoane. Precum surpriza neașteptatului. Convertirea. Zvâcnirea geniului. Iubirea gratuită. Și iubirea se bazează pe această fragilitate supremă care este simțirea nevoii de iubire, de a iubi și de a fi iubiți, de a dărui și de a se dărui. Aici este rădăcina oricărei comunicări.

Pentru aceasta conexiunea singură nu este suficientă. Pentru aceasta avem, mai mult decât datoria, aș spune nevoia de a țese din nou cu inima unitatea neamului omenesc, acea comuniune care ne unește.

Dar iată paradoxul timpului nostru. Suntem hiperconectați, dar și singuri. Fiecare la sfârșit închis în el însuși. Pentru aceasta, astăzi mai mult ca oricând trebuie să clarificăm că o comunicare nu este într-o singură direcție, că aceea instituțională nu înseamnă numai a distribui comunicate și că aceea jurnalistă nu este în mod banal statică; o comunicare a fost mereu dinamică și reciprocă și astăzi este și mai mult astfel.

Comunicarea este înrădăcinată în relație, o relație sinceră, profundă, stabilă.

De obicei, despre comunicare se vorbește în schimb în manieră funcțională. Învățătura Bisericii este aproape la polul opus. Motivul pentru care Conciliul a rezervat o atenție așa de mare comunicației sociale nu este funcțional, ci este comunional. Motivul pentru care cred eu că, după exemplul Sfântului Paul, ar trebui să se facă și o colectă universală cu privire la asta, nu este în mod banal unul economic; și acesta este legat intrinsec de comuniunea Bisericilor.

În sinteză se poate afirma că nu există comunicare dacă nu există comuniune. Și nu există comuniune dacă nu există comunicare. Poate fi vorba de marketing, publicitate, conexiune, dar fără o relație adevărată nu există adevărată comunicare. Însuși motivul crizei actuale a mass-media poate fi găsit aici.

În acest sens, creativitatea comunicativă nu se află numai în capacitatea de a scrie, de a filma, de a monta, ci și în aceea de a țese o relație profundă între persoane. În această privință s-ar putea demara probabil și o reflecție cu privire la modelul economic al societății comunicării. Piața singură nu rezolvă totul. Și cu privire la faptul că comunicarea, informarea, ca și instruirea, este un bun public și ca atare trebuie apărat, pentru că de el depinde viitorul democrațiilor noastre.

Fiind creștini cred că am avea mult de spus despre asta. Despre importanța de a țese o rețea bazată pe împărtășire și nu pe profit. O rețea care nu se mulțumește cu conexiunea, cu marketingul, cu bârfa sau cu zgomotul, care nu cedează în fața narcisismului individualist și a retoricii autocomplăcerii, ci caută o comuniune adevărată. O rețea țesută cu inima.

De fapt, Biserica era o rețea înainte ca rețeaua să fie web-ul.

Comunicarea pe care o țese comuniunea noastră nu este nici tehnologică, nici funcțională, ci relațională. Nu este o știință, nu este o tehnică, ci o experiență constructivă, activă, participativă.

Asta înseamnă să vorbim cu inima și să ascultăm, așa cum spune papa: "Să construim, nu să distrugem; să ne întâlnim, nu să ne ciocnim; să dialogăm, nu să monologăm; să înțelegem, nu să răstălmăcim; să mergem în pace, nu să semănăm ură; să dăm glas celui care nu are glas, nu să fim megafon pentru cel care strigă mai tare".

De fapt, numai după ce am văzut cu ochii inimii, am ascultat cu urechile inimii, vom ști să înțelegem și să vorbim cu inima.

Desigur, măsurăm în fiecare zi dificultatea de a fi la înălțimea acestei misiuni.

Dinamicele mass-media și ale lumii digitale, găsim scris în Laudato si', "când devin omniprezente, nu favorizează dezvoltarea unei capacități de a trăi cu înțelepciune, de a gândi în profunzime, de a iubi cu generozitate, în mijlocul zgomotului dispersiv al informației".

Suntem inundați de informații neverificate, fără context, fără memorie, fără o lectură conștientă. Și fără inimă. Primatul vitezei împiedică adesea controlul, verificarea, discernământul. Alimentează bârfa. Împietrește inimile. Astăzi inteligența artificială a mutat și mai departe granița și amenință să schimbe radical sau chiar să înlocuiască (după unii) rolul jurnaliștilor și al comunicatorilor.

Și la asta răspunde mesajul Papei Francisc, atunci când ne invită să folosim iubirea (singurul lucru care este închis pentru mașini, și pentru algoritme) ca regulă. Într-un timp în care tehnologia riscă să devină tehnocrație ar trebui să mărturisim un nou umanism creștin, unde tehnologia este pentru om și nu împotriva omului. Lumea digitală nu este oprită, nu este imobilă. Ne revine nouă s-o orientăm spre bine. Și la asta este de folos inima, dacă nu este împietrită. Nu un algoritm ne va revela Binele. Eventual ne revine nouă să orientăm algoritmul spre Bine.

De fapt, există lucruri care nu se pot măsura. Lucruri care nu se pot cumpăra.

Relația, grija, compasiunea, colaborarea și nesepararea sunt calități pe care paradigma tehnologică reducționistă, tehnicistă și utilitaristă nu le contemplă. Iată domeniul mărturiei noastre, ca rețea de comunicatori, ca jurnaliști, căutători ai unui adevăr care ne transcende, constructori ai unui mod diferit de a face informație.

De mai multe ori Papa Francisc a invitat comunicatorii să evite excesele sloganurilor, care în loc să pună în mișcare gândirea, o anulează; și să parcurgă drumul lung al înțelegerii în locul celui scurt care crede că poate găsi imediat ori pe salvatorii patriei, capabili să rezolve singuri toate problemele, ori pe țapii ispășitori asupra cărora să descarce toate responsabilitățile.

De mai multe ori a avertizat cu privire la încrederea în cel care spune lucrurile pe jumătate, pentru că dezinformează cu alibiul de a informa, împiedică să se dea o judecată îngrijită asupra realității și induce la eroare.

De mai multe ori a stigmatizat alternanța între două rele opuse, la fel de dăunătoare: alarmismul catastrofal și neangajarea consolatoare, și probabil răul cel mai grav, dezinformarea, pentru că induce la eroare, să se creadă numai o parte din adevăr. Acum ne spune că soluția o avem înăuntrul nostru: inima. Într-un anumit sens, în timp ce inteligența artificială ne provoacă, ne spune că inteligența umană are o resursă pe care mașina n-o are: inima, sentimentul.

De noi depinde să negociem algoritmul, cu inima. Dacă nu vom ști să negociem algoritmele, dacă nu vom ști să distingem între o compilație de date fără suflet fără control și o relatare cu sufletul, atunci jurnalismul va deveni doar o altă modalitate de asamblare a datelor în alte scopuri decât căutarea și împărtășirea adevărului și a unui punct de vedere. Vom pierde raportul autentic cu acela care ne citește, cu acela care ne ascultă, cu acela care privește reportajele noastre pe orice dispozitiv s-ar întâmpla asta. Și vom fi incapabili să citim marile schimbări ale istoriei, care nu sunt întotdeauna raționale. Dimpotrivă, nu sunt raționale aproape niciodată. Nu vom înțelege trădările și actele de iubire. Iertarea și capacitatea de a construi procese de pace. Fără inimă, nu vom înțelege nimic și nu vom ști să comunicăm nimic.

(După L'Osservatore Romano, 20 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Din arhiva ercis.ro:

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 21 mai 2023

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - colectă pentru un studio mobil de transmisiuni audio/video

"A vorbi cu inima". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 57-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (21 mai 2023)

Papa Francisc: "Comunicarea eclezială trebuie să știe să se lase călăuzită de Duhul Sfânt"

Pentru a face jurnalism bun, trebuie să fie bărbați buni sau femei bune


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat