Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesaj pentru Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale din 21 mai 2023

Cucernici părinți, dragi persoane consacrate, iubiți frați și surori în Domnul,

Viața pe care o trăim în aceste timpuri este aproape de neconceput fără mijloacele de comunicare. Biserica este conștientă de acest adevăr și fixează în fiecare an o Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale. Duminică, 21 mai 2023, credincioșii de pretutindeni sunt invitați să reflecteze la tema propusă de Sfântul Părinte Papa Francisc: A vorbi cu inima. "Fideli adevărului în iubire" (Ef 4,15).

Lumea de astăzi nu duce cu siguranță lipsă de comunicare. Am putea afirma mai curând că am ajuns la un nivel de comunicare atât de diversificată și tehnologizată, încât ne întrebăm serios asupra calității comunicării noastre. Examinându-ne vorbirea și felul de a transmite mesaje, gânduri și idei, ne întrebăm cât de mult implicăm în toate inima noastră. Uneori abuzăm de cuvinte fără să le cunoaștem sensul, avem formulări mecanice sau stereotipe, interpretăm superficial sau neconform cu adevărul mesajele pe care le citim sau le primim de la alții.

În acest sens, Sfântul Părinte ne amintește tuturor că orice comunicare, ca să edifice, să fie instructivă și benefică, trebuie să implice inima și să fie făcută în adevăr. Însă "pentru a putea comunica fideli adevărului în iubire, trebuie să purificăm propria inimă", căci "numai ascultând și vorbind cu inimă curată putem să vedem dincolo de aparență și să depășim zgomotul nedefinit" al lumii în care trăim. A vorbi cu inima înseamnă să vrem să implicăm sentimente și empatie atunci când comunicăm ceva; să fim pe deplin conștienți de efectul pe care îl pot produce cuvintele noastre atunci când sunt dictate doar de interese personale sau de aversiune; să evităm compromisul de orice fel, căutând să ne formăm un discernământ care să ne ajute să vedem eroarea, chiar și acolo unde aceasta este bine camuflată.

Această zi ne oferă tuturor ocazia de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate persoanele implicate în răspândirea evangheliei prin mijloacelor de comunicare în masă. Sunt atâtea persoane generoase în Biserica noastră locală care, cu pasiune și profesionalism, se străduiesc ca mesajul lui Isus să ajungă la cât mai mulți oameni prin intermediul publicațiilor catolice, al cărților creștine, al radioului, al televiziunii etc. Fără munca lor susținută, atâtea evenimente și realități bisericești locale ar rămâne necunoscute. Un dicton latin spune: Bonum est diffusivum sui, înțelegându-se prin aceste cuvinte că îi este propriu binelui să se răspândească. Același lucru îl putem afirma și despre învățătura lui Cristos, despre evanghelie, că ea este prin însăși natura ei difuzivă.

Într-un chip deosebit, suntem chemați în această zi să ne arătăm prețuirea față de radioul diecezei noastre, ERCIS FM, care difuzează atâtea emisiuni și programe formative, evenimente liturgice și ecleziale, care au ajuns să fie urmărite de tot mai multe persoane. Mă gândesc cu o deosebită sensibilitate la numeroasele persoane înaintate în vârstă sau la cele bolnave, care nu pot fi prezente în biserici, dar care continuă să fie conectate la viața Bisericii datorită publicațiilor, radioului diecezan și a transmisiunilor on-line asigurate de Oficiul pentru Comunicații Sociale din cadrul episcopiei noastre. În încăperile locuințelor lor intră lumina învățăturii lui Cristos prin tot ceea ce citesc și ascultă, iar ele își alimentează spiritul de comuniune cu noi toți tocmai pentru că au la dispoziție aceste mijloacele de comunicare.

Ziua de 21 mai 2023 ne oferă, în același timp, și ocazia de a ne arăta generozitatea noastră în susținerea proiectelor Oficiului pentru Comunicații Sociale, prin colecta care se va organiza în toate bisericile Diecezei de Iași.

Vă îndemn din toată inima să ne rugăm pentru toți cei care sunt lucrători media și comunicatori în diverse sectoare de activitate, ca ei să fie mereu întăriți de Domnul în munca lor, astfel încât orice comunicare să fie, așa cum a subliniat Papa Francisc, "liberă, curată și cordială".

În comuniune de rugăciune,

✠ Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - colectă pentru un studio mobil de transmisiuni audio/video

"A vorbi cu inima". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 57-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (21 mai 2023)

Papa Francisc: "Comunicarea eclezială trebuie să știe să se lase călăuzită de Duhul Sfânt"

Pentru a face jurnalism bun, trebuie să fie bărbați buni sau femei bune


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat