Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Satu Mare: Jubileu de 25 de ani de viață consacrată în Congregația "Notre Dame de Sion"

Duminică, 14 mai 2023, la Satu Mare, surorile Maria Benchea și Cristina Petrișor din Congregația "Notre Dame de Sion" au sărbătorit 25 de ani de viață consacrată. Liturghia jubiliară a fost prezidată de PS Eugen Schönberger, episcop de Satu Mare, în Biserica "Calvaria". Dieceza de Iași, din care sunt originare aceste două surori și unde au slujit mulți ani, a fost reprezentată de pr. Egidiu Condac, pr. Anton Diacu și pr. Petru Beșleagă.

Punctul central al sărbătorii a fost reprezentat de Liturghia de mulțumire, celebrată de PS Eugen Schönberger, în Biserica "Calvaria" din Satu Mare, cu participarea altor părinți concelebranți, a surorilor din congregație, a comunității parohiale, a familiilor surorilor și a altor invitați.

În cuvântul de introducere Preasfințitul Eugen Schönberger și-a exprimat recunoștința și mulțumirea față de surorile sărbătorite care au răspuns chemării lui Dumnezeu, spunând da vocației la viața consacrată și încredințându-se în totalitate Providenței Divine, invitându-le să se lase purtate, în continuare, pe aripile Duhului Sfânt.

Pr. Ioan Roman, director al Centrului Diecezan Caritas, a început cuvântul de învățătura cu expresia: "In Sion firmata sum!", "In Sion m-am stabilit!", cuvinte rostite de însăși înțelepciunea divină. Acestea au reprezentat sursa de inspirație pentru fondatorul Theodore Ratisbonne, la întemeierea Congregației "Notre Dame de Sion", deoarece Sionul "evocă toate speranțele vocației noastre".

Predicatorul a continuat învățătura sa, ajutând credincioșii să înțeleagă ce este Sionul. Sionul este un loc iubit de Dumnezeu, o colină a Ierusalimului, un loc unde a avut loc ultima Cină a lui Isus, dar este, totodată, și un eveniment, o întâlnire: întâlnirea dintre om și Dumnezeu. Sionul este "acasă" pentru noi toți, Sionul este în inimă, iar inima este Sionul.

Particularizând, pr. Ioan a precizat faptul că pentru surorile jubilante Sala Cenacolului este Biserica Calvaria, Colina Sionului este Colina Dâmbul Dorobanților unde se află biserica, iar ucenicii alături de care s-au așezat sunt reprezentați de persoanele care formează comunitatea parohială, unde surorile își desfășoară activitatea de mulți ani.

În finalul predicii, pr. Ioan le-a dorit surorilor jubilante Maria și Cristina "să rămână în dragostea lui Dumnezeu" și să nu fie doar stabilite în Sion, ci și întărite în Sion, în înțelepciunea și în Providența Divină.

În cadrul Sfintei Liturghii, surorile sărbătorite au reînnoit în mod solemn voturile de sărăcie, de ascultare și de castitate în fața episcopului diecezan și în fața întregii comunități ecleziale.

În ziua precedentă, participanții la sărbătoare au avut posibilitatea de a asculta istoricul Congregației "Notre Dame de Sion", prezentat de sr. Cristina Petrișor, mărturiile copiilor și tinerilor care aparțin comunității parohiale, o conferință cu tema "Jubileul în Biblie", prezentată de sr. Iuliana Neculai și un concert aniversar susținut de Corul "Adoremus", de la Biserica "Calvaria", din Satu Mare.

Le însoțim și noi pe surori cu rugăciunile noastre și le dorim și pe mai departe o slujire plină de roade, la mulți și binecuvântați ani!

Maria Minuț

(Textul, cu adaptări, și fotografiile au fost preluate de pe site-ul Diecezei de Satu Mare: www.szatmariegyhazmegye.ro)

* * *

Sora Maria Benchea s-a născut în localitatea Adjudeni, judetul Neamț, în data de 12 septembrie 1973. Cunoaște surorile din Congregația Notre Dame de Sion în satul natal, încă din perioada regimului comunist. A slujit în Dieceza de Iași încă din perioada prenoviciatului care începe în data de 27 octombrie 1995, iar în data de 6 mai 1996 începe noviciatul propriu zis. În anul 1997 este transferată în comunitatea surorilor Notre Dame de Sion aflată pe teritoriul Parohiei "Sfânta Tereza" din Iași pentru anul apostolic. În data de 14 mai 1998 pronunță primele voturi în aceeași comunitate parohială unde își va continua activitatea până în anul 2002, când va fi transferată la Săbăoani, în Parohia "Sfântul Mihail", la Grădinița "Sfânta Ana", care aparține Congregației "Notre Dame de Sion". După 4 ani de activitate, în ianuarie 2006 sora Maria pleacă în Franța pentru o noua experiență în congregație. În luna mai 2007 este trimisă în Tara Sfântă unde va locui până în ianuarie 2009. Revine în Franța unde va face profesiunea pe viața în 17 ianuarie 2009. În vara aceluiași an revine la Iași unde va lucra ca educatoare pe un proiect, cu copii rromi, în grădinița Congregației "Don Orione". În anul 2010 primește o noua misiune din partea congregației, aceea de a sluji în Dieceza de Satu Mare în Parohia Calvaria, unde surorile din congregație au fost prezente încă de la înființarea parohiei.

Sora Cristina Petrișor s-a născut într-o familie de 10 copii la data de 2 noiembrie 1972 în satul Adjudeni, județul Neamț. Este a cincea în familie. În vara anului 1993 a făcut o experiență de o lună în comunitatea din Satu Mare. A revenit la Satu Mare pentru a face liceul la seral. După terminarea liceului, a plecat la Iași pe 15 septembrie 1995 pentru a începe o altă etapă de formare. Pe 27 noiembrie 1995, în Sărbătoarea Medaliei Miraculoase, a intrat în prenoviciat. În data de 6 mai 1996, a intrat în noviciat la Săbăoani. A depus primele voturi pe 14 mai 1998 în Sărbătoarea Apostolului Matia la biserica "Sfântă Tereza a Pruncului Isus" din Iași. A locuit în comunitatea din Nicolina până în anul 2004, perioadă în care a absolvit teologia și școala postliceală pedagogică și a lucrat în parohie, pregătind copiii la Sfânta Împărtășanie și lucrând în diferite activități ale parohiei. În vara anului 2004 a plecat la Ierusalim pentru a se pregăti pentru voturile perpetue. Pe 13 mai 2007 a făcut voturile perpetue în comunitatea din Ierusalim. A revenit în țară în comunitatea din Iași în vara lui 2007, unde a locuit până în toamna anului 2014, după care a mers în comunitatea din Anglia pentru a învăța limba engleză. S-a întors în primăvara anului 2015. Din iunie 2015 slujește în comunitatea din Satu Mare.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 mai: Satu Mare: Jubileu de 25 de ani de viață consacrată în Congregația "Notre Dame de Sion"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat