Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Huși: "Un articol pentru părintele Ieronim Budulai"

Un grup de credincioși din Huși au redactat un articol în amintirea părintelui Ieronim Budulai, fostul lor paroh între 1981 și 1996, decedat în ziua de 1 mai 2023.

Cristos s-a înălțat! / Lăudat să fie Isus și Maria!

Îmi cer scuze pentru că vă scriu acest articol, poate nu e locul, nici corect să vă scriu, dar trăirile sufletești mă îndeamnă să vă scriu atât din partea mea, cât și din partea tuturor hușenilor care l-au cunoscut pe părintele Ieronim Budulai, parohul nostru drag.

Vrem să-l felicităm pe părintele pentru că și în ziua înmormântării sale a adunat la Iugani "toată" Dieceza de Iași.

Părinte Ieronim, felicitări pentru că, așa cum ați adunat la scaunul de spovadă mulți oameni, așa cum ați adunat multe persoane la predicile dumneavoastră pline de învățăminte, așa cum ați adunat mulți bătrâni lângă aparatul de radio pentru a asculta Liturghia celebrată de dumneavoastră, tot așa ați adunat multe persoane la Iugani în această zi fericită pentru dumneavoastră că v-ați întâlnit cu Tatăl ceresc, tristă pentru noi că am pierdut un păstor plin de har.

Părinte, mă întreb oare de ce au venit atât de mulți oameni la Iugani? Pentru a vedea cum sunteți îmbrăcat, cum au pregătit groapa cei din Iugani sau din respect și dragoste pentru dumneavoastră? Răspunsul este că toată suflarea s-a adunat la Iugani din respect și dragoste pentru dumneavoastră pentru că, pe unde ați trecut, ați lăsat amprenta simplității, a credinței și, cum zice românul, loc de bună ziua.

Huși, 13 iunie 2018
La Huși pe lângă acestea s-au înălțat mii de mulțumiri Domnului pentru că v-a creat, pentru că v-a chemat la Sfânta Preoție. Mulțumiri episcopului din aceea perioadă că v-a trimis la Huși și mulțumiri dumneavoastră că ați acceptat să veniți paroh la Huși și ne-ați suportat 15 ani. Vă cerem iertare pentru greșeli, pentru că noi nu am fost întotdeauna buni, am fost ca crengile copacilor când bate vântul; când așa, când așa, dar dumneavoastră, cu toiagul de păstor, ne-ați înconjurat, ați pus proptele acolo unde era nevoie pentru a înălța sufletele spre Dumnezeu.

Noi credem că părintele Ieronim este deja în fața lui Dumnezeu. Când a ajuns în rai, Dumnezeu i-a zis: "Ieronime, cu drag te-am așteptat!" Dar dumneavoastră, părinte, v-ați aruncat privirea primprejur și, cum vă știm noi un bătăios pentru enoriași, i-ați răspuns lui Dumnezeu: "Doamne, eu nu sunt singur aici, eu sunt cu enoriașii mei care au murit înaintea mea, cu ei împreună m-am rugat ție. De aceea, te rog pe unde i-ai repartizat, fie în străfundul purgatorului, sau în colțurile îndepărtate ale raiului, te rog să îi aduci aici și te mai rog, Doamne, și pentru cei rămași în urma mea, la timpul potrivit să îi aduci aici, la poala ta, pentru că eu, preot Ieronim Budulai, sunt legat de enoriașii mei cu lanțuri de iubire ce nu pot fi rupte!"

Când ne luăm rămas bun de la o persoană, noi facem trei gesturi: îi urăm drum bun persoanei care pleacă, o sărutăm de rămas bun și ne dorim revedere frumoasă, noi îi spunem părintelui Ieronim drum bun în rai. Să vă plimbați printre florile raiului, printre copacii paradisului. Beneficiați de pensionarea dumneavoastră. Faceți tot ce doriți pentru că pe pământ ați avut multe restricții, poate a fost ziua mamei, i-ați dat telefon și i-ați spus: "La mulți ani, dragă mamă, nu pot veni pentru am cateheză cu tinerii. La mulți ani, tată, nu pot veni pentru am pregătire cu copiii la prima Sfântă Împărtășanie! Dragi consăteni, nu pot veni la hramul bisericii mele de suflet pentru că am bolnavi de vizitat!... Nu pot pentru că am înmormântare... Nu pot... nu pot..." și așa au trecut toate pe lângă dumneavoastră.

Ce să sărutăm la părintele de rămas bun: sărutăm mâinile care au fost sfințite ca preot! Mâinile care ne-au botezat copiii și nepoții, care ne-au dat dezlegarea de păcate la spovadă, care ne-au împărtășit, care ne-au binecuvântat cu Sfântul Sacrament. Mâinile care au șters lacrimile de pe obrajii copiilor, ai tinerilor care erau decepționați de viață, ai mamelor care erau întristate pentru copii lor. Mâinile care au șters lacrimile de pe obrajii bătrânilor și bolnavilor de pe patul de suferință. Parcă îl vedem cum își lăsa capul pe o parte ca Isus pe Cruce când asculta tristețea bolnavilor și își căuta cele mai încurajatoare cuvinte pentru a depăși situațiile neplăcute.

Vreau să mai spun ceva - dar nu vreau zâmbete: noi mângâiem picioarele părintelui Ieronim. De ce ar spune un hușean așa ceva? Spune pentru că părintele i-a condus pe cei dragi ai noștri la cimitir în procesiune pe jos indiferent de vreme și de distanța străbătută.

Noi ne rugăm ca bunul Dumnezeu să îl fericească pentru tot binele pe care l-a făcut, pentru toate bisericile spirituale, dar și pentru bisericile de piatră, pentru cărțile scrise, pentru puterea pe care o are rugăciunea în viața noastră și expresia lui dragă: "Să spargem Cerul cu rugăciunea!" Ne făcea să ne dăm seama cât de importantă este rugăciunea în comun. Chiar dacă a avut greșeli, acestea sunt ca un fir de praf în comparație cu binele făcut.

Vă salutăm, părinte, cu "Lăudat să fie Isus și Maria!" Fie numele Domnului lăudat de acum și pană în veac. La bună revedere în Paradis. Vă asigurăm de rugăciunile noastre, parohul nostru drag!

Cu respect, hușenii.

Gabriela Popescu

* * *

Iugani: Funeraliile părintelui Ieronim Budulai

"Nu pune toate la inimă!" In memoriam: pr. Ieronim Budulai

Un preot cât o dieceză. In memoriam pr. Ieronim Budulai

A trecut la Domnul pr. Ieronim Budulai


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat