Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 17 mai 2023

Cateheze. Pasiunea pentru evanghelizare: zelul apostolic al credinciosului. 13. Martori: Sfântul Francisc Xaveriu

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuând itinerarul nostru de cateheze cu unele modele exemplare de zel apostolic... amintim că vorbim despre evanghelizare, despre zelul apostolic, despre a duce înainte numele lui Isus, și există în istorie atâtea femei și bărbați care au făcut asta în mod exemplar. Astăzi, de exemplu, îl alegem pe Sfântul Francisc Xaveriu: este considerat, spun unii, cel mai mare misionar din toate timpurile. Dar nu se poate spune cine este cel mai mare, cine este cel mai mic, pentru că există atâția misionari ascunși care și astăzi fac cu mult mai mult decât Sfântul Francisc Xaveriu. Și Xaveriu este patronul misiunilor, ca Sfânta Tereza a Pruncului Isus. Dar un misionar este mare atunci când merge. Și există atâția, atâția, preoți, laici, surori, care merg în misiuni, și din Italia și atâția dintre voi. Eu văd, de exemplu, când îmi prezintă istoria unui preot drept candidat la episcopat: a petrecut zece ani în misiunea din acel loc... acesta este mare: a ieși din patrie pentru a predica evanghelia. Este zelul apostolic. Și asta noi trebuie să cultivăm mult. Și privind figura acestor bărbați, a acestor femei, învățăm.

Și Sfântul Francisc Xaveriu se naște într-o familie nobilă, dar sărăcită din Navarra, în nordul Spaniei, în 1506. Merge să studieze la Paris - este un tânăr monden, inteligent, bun. Acolo îl întâlnește pe Ignațiu de Loyola. Îi spune să-i facă exercițiile spirituale și își schimbă viața. Și el lasă toată cariera sa mondenă pentru a deveni misionar. El se face iezuit, face voturile. Apoi devine preot și merge să evanghelizeze, trimis în Orient. În acel timp călătoriile misionarilor în Orient erau o trimitere spre lumi necunoscute. Și el merge, pentru că era plin de zel apostolic.

Astfel, pleacă primul dintr-o numeroasă ceată de misionari pasionați din timpurile moderne, gata să suporte trude și pericole imense, să ajungă în ținuturi și să întâlnească popoare de culturi și limbi complet necunoscute, determinați numai de dorința foarte puternică de a-l face cunoscut pe Isus Cristos și Evanghelia sa.

În aproape unsprezece ani va face o operă extraordinară. A fost misionar unsprezece ani mai mult sau mai puțin. Călătoriile pe navă în acel timp era foarte dure, erau periculoase. Mulți mureau în călătorie datorită naufragiilor sau bolilor. Astăzi din păcate mor pentru că noi îi lăsăm să moară în Mediterana... Xaveriu petrece pe nave peste trei ani și jumătate, o treime din întreaga durată a misiunii sale. Pe nave el petrece peste trei ani și jumătate, pentru a merge în India, apoi din India în Japonia.

Ajuns la Goa, în India, capitala Orientului portughez, capitala culturală, precum și comercială, Xaveriu își pune acolo baza sa, dar nu se oprește acolo. Merge să-i evanghelizeze pe pescarii săraci de pe coasta de sud a Indiei, învățându-i pe copii catehismul și rugăciunile, botezând și îngrijind bolnavii. Apoi, în timpul unei rugăciuni nocturne la mormântul Sfântului apostol Bartolomeu, simte că trebuie să meargă dincolo de India. Lasă pe mâini bune munca deja începută și navighează cu curaj spre Moluce, insulele cele mai îndepărtate din arhipelagul indonezian. Pentru acești oameni nu existau orizonturi, ei mergeau dincolo... Un mare curaj aveau acești misionari! Și cei de astăzi, chiar dacă nu merg pe navă timp de trei luni, merg cu avionul timp de 24 de ore, dar după aceea acolo este același lucru. Trebuie să stea acolo, și să parcurgă atâția kilometri, să intre în păduri. Și Xaveriu, în Moluce, pune în versuri catehismul în limba locală și învață să cânte catehismul, pentru că prin cântare se învață mai bine. Care au fost sentimentele sale înțelegem din scrisorile sale. Scrie astfel: "Pericolele și suferințele, primite de bunăvoie și numai din iubire și slujire a lui Domnului Dumnezeului nostru, sunt comori bogate în mari mângâieri spirituale. Aici în puțini ani s-ar putea pierde ochii datorită multelor lacrimi de bucurie!" (20 ianuarie 1548). Plângea de bucurie văzând opera Domnului.

Într-o zi, în India, întâlnește un japonez, care îi vorbește despre țara sa îndepărtată, unde niciun misionar european încă nu a mers. Și Francisc Xaveriu avea neliniștea apostolului, de a merge mai departe, și decide să plece cât mai curând, și ajunge acolo după o călătorie aventuroasă pe o corabie a unui chinez. Cei trei ani în Japonia sunt foarte duri, datorită climei, opozițiilor și necunoașterii limbii, dar și aici semințele plantate vor da roade mari.

Marele visător, Xaveriu, în Japonia înțelege că țara decisivă pentru misiunea în Asia era alta: China. Cu cultura sa, istoria sa, mărimea sa, exercita de fapt o predominare asupra acelei părți a lumii. Și astăzi China este tocmai un pol cultural, cu o istorie mare, o istorie foarte frumoasă. De aceea el se întoarce la Goa și puțin după aceea se îmbarcă din nou sperând să poată intra în China. Dar planul său eșuează: el moare la porțile Chinei, pe o insulă, mica insulă Sancian, în fața coastelor chineze așteptând în zadar să poată debarca pe uscat aproape de Canton. La 3 decembrie 1552, moare în abandonare totală, numai un chinez este alături de el pentru a-l supraveghea. Astfel se termină călătoria pământească a lui Francisc Xaveriu. Era îmbătrânit, câți ani avea? Deja optzeci? Nu... Avea numai patruzeci și șase de ani, și-a dedicat viața în misiune, cu zel. Pleacă din Spania cultă și ajunge în țara cea mai cultă din lume în acel moment, China, și moare în fața marii Chine, însoțit de un chinez. Totul este un simbol!

Activitatea sa foarte intensă a fost unită mereu cu rugăciunea, cu unirea cu Dumnezeu, mistică și contemplativă. N-a lăsat niciodată rugăciunea, deoarece știa că acolo era forța. Oriunde se afla, avea mare grijă față de bolnavi, săraci și copii. Nu era un misionar "aristocrat": mergea mereu cu cei mai nevoiași, cu copiii care aveau cea mai mare nevoie de instruire, de cateheză, cu săracii, cu bolnavii: mergea chiar la frontierele asistenței unde a crescut în măreție. Iubirea lui Cristos a fost forța care l-a dus până la marginile cele mai îndepărtate, cu trude și pericole continue, depășind insuccese, dezamăgiri și descurajări, ba chiar dându-i mângâiere și bucurie în a-l urma și a-l sluji până la sfârșit.

Sfântul Francisc Xaveriu care a făcut acest lucru atât de mare, în atâta sărăcie, și cu atâta curaj, să ne dea un pic din acest zel, din acest zel pentru a trăi evanghelia și a vesti evanghelia. Astăzi, tinerilor mulți care au un pic de neliniște și nu știu ce-i de făcut cu acea neliniște le spun: priviți-l pe Francisc Xaveriu, priviți orizontul lumii, priviți popoarele aflate în atâta necesitate, priviți atâția oameni care suferă, atâția oameni care au nevoie de Isus. Și mergeți, aveți curaj. Și astăzi există tineri curajoși. Mă gândesc la atâția misionari de exemplu în Papua Noua Guinee, mă gândesc la prietenii mei, tineri, care sunt în Dieceza de Vanimo, și toți cei care au mers să evanghelizeze pe urma lui Francisc Xaveriu. Fie ca Domnul să ne dea nouă tuturor bucuria de a evangheliza, bucuria de a duce înainte acest mesaj atât de frumos care ne face fericiți pe noi și pe toți.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat