Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Conferința "Credință, caritate și martiriu. Venerabilul Martin Benedict și istoria fraților franciscani în România"

Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta a organizat, alături de Curia Generală a Fraților Minori Conventuali, conferința "Credință, caritate și martiriu. Venerabilul Martin Benedict și istoria fraților franciscani în România", avându-l ca invitat de onoare pe Eminența Sa cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților al Sfântului Scaun. Evenimentul a avut loc la Roma, marți, 16 mai 2023.

În deschiderea conferinței, doamna Adina Lovin, șef de misiune, a arătat că, prin acest moment dedicat medicului și preotului franciscan român Martin Benedict, declarat Venerabil al Bisericii Catolice la 17 decembrie 2022, s-a dorit, totodată, cinstirea memoriei tuturor martirilor români ai credinței care și-au pierdut viața în timpul persecuției comuniste. A evocat cuvintele Papei Francisc rostite cu ocazia beatificării celor șapte episcopi greco-catolici martiri, la Blaj: "Acești păstori, martiri ai credinței, au recâștigat și au lăsat poporului român o prețioasă moștenire pe care o putem sintetiza în două cuvinte: libertate și milostivire". A amintit, de asemenea, că în această zi de 16 mai Biserica Catolică îl sărbătorește pe Fericitul Vladimir Ghika, un alt martir român al credinței.

Invitat de onoare al conferinței, cardinalul Marcello Semeraro a reliefat viața și activitatea Venerabilului Martin Benedict, ca exemplu de trăire și dăruire creștină, punând în lumină virtuțile eroice ale acestuia recunoscute de Biserica Catolică.

În cadrul evenimentului, moderat de jurnalistul Gianni Cardinale (cotidianul Avvenire), au mai intervenit pr. Carlos Trovarelli, OFMConv., ministrul general al Ordinului Fraților Minori Conventuali, pr. Silvestru Bejan, OFMConv., pr. Eusebiu Bejan, OFMConv și doamna Germina Nagâț, membru în Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), care au evocat aspecte relevante privind viața și virtuțile eroice ale Venerabilului Martin Benedict în timpul regimului comunist, precum și elemente legate de prezența seculară a fraților franciscani în România.

În finalul evenimentului, doamna Luminița Toncu, director de promovare al Romfilatelia, a prezentat produsul filatelic special dedicat Venerabilului Martin Benedict, lansat cu acest prilej, rezultat al excelentei colaborări dintre Romfilatelia și Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun.

Evenimentul s-a bucurat de prezența reprezentanților Curiei, corpului diplomatic acreditat la Vatican, ai Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, ai clerului român romano-catolic și greco-catolic prezent la Roma, ai mediului academic, comunității românești și mass-media.

Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun și Ordinul Suveran de Malta

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Roma: Conferința "Credință, caritate și martiriu. Venerabilul Martin Benedict și istoria fraților franciscani în România". Foto: fr. Alejandro Palacios Vázquez, OFMConv.


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat