Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

25 de ani de prezență și slujire orionină la Iași

În zilele de 13 și 14 mai 2023, comunitatea Don Orione din Iași a avut bucuria de a sărbători 25 de ani de prezență, slujire, formare și animație în Dieceza de Iași.

Sărbătoarea a început chiar de vineri seara când membrii comunității s-au adunat în adorație pentru a-i mulțimi Domnului pentru cei 25 de ani și pentru a-i cere lui Isus să fie mereu prezent în inima lor și în mijlocul lor.

În dimineața zilei de sâmbătă, 13 mai, a avut loc un simpozion intitulat "Educația ca expresie a carității". În cadrul conferinței, PS Iosif Păuleț, episcopul Diecezei de Iași, ne-a vorbit despre importanța unei congregații în Biserica locală, intervenția sa concentrându-se îndeosebi asupra conceptelor de "slujire" și "profeție".

A luat mai apoi cuvântul pr. Valeriano Giacomelli, unul dintre cei care a pus bazele congregației la Iași, acesta oferindu-ne "o lecție de istorie" prin relatarea bucuriilor și provocările trăite la începuturile congregației la Iași.

Ultimul care a luat cuvântul în cadrul conferinței a fost pr. Alessandro Lembo, director emerit al seminarului. Acesta ne-a introdus în tainele educației și formării creștine, vorbind în special despre educația tinerilor din perspectiva lui Don Orione. În acest sens, ne-a oferit câteva exemple relevante din viața Sfântului Alois Orione, care s-a luptat ca un "leu" pentru fiii săi și care a știut să ofere fiecăruia încredere, speranță și susținere pe drumul vieții.

Simpozionul s-a încheiat cu câteva mărturii și cu un recital de chitară susținut de Emilia Carla Maxim, studentă la Conservatorul "Sfânta Cecilia" din Roma.

În după-amiaza aceleiași zile, s-a organizat campionatul de fotbal "Cupa Prieteniei", prilej cu care tinerii catolici din Iași s-au adunat pentru a susține echipele participante și pentru a împărtăși cu ceilalți prietenia lor. La finalul campionatului, din cele opt echipe participante, cea care s-a arătat victorioasă a fost echipa Parohiei "Sfântul Anton de Padova" din Iași, Preasfințitul Iosif Păuleț înmânându-le astfel cupa câștigătorilor și felicitându-i pe toți tinerii care au participat la eveniment. După campionat, toți tinerii au fost invitați la un concert de muzică care s-a desfășurat în curtea seminarului, având astfel prilejul de a încheia seara într-o atmosferă distinsă, de prietenie și de voie bună.

Duminică, 14 mai, la ora 11, a avut loc Sfânta Liturghie solemnă, prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, alături de el fiind și episcopul emerit, PS Petru Gherghel, cel care acum 25 de ani a primit congregația noastră în dieceza pe care o păstorea. În cadrul Sfintei Liturghii s-au adus mulțumiri Domnului pentru cei 25 de ani de prezență a Congregației "Don Orione" în Dieceza de Iași și s-a meditat asupra figurii fondatorului nostru indicat de părinte predicator, pr. Marius Bereșoaie, ca un adevărat bun păstor. După Sfânta Liturghie, cei prezenți au fost invitați să continue bucuria la masa de prânz.

Sărbătoarea a continuat și după-amiază, având loc un moment de animare pentru tinerii orionini sosiți de la Oradea, București, Roman și Iași.

Manifestările s-au încheiat, precum au început, adică în adorație în fața Preasfântului Sacrament, mulțumindu-i astfel Domnului pentru toate binefacerile pe care le-a făcut în viața noastră și cerându-i harul de a ne da puterea să-i slujim mereu pe frații noștri și să-i conducem pe toți oamenii la Cristos, adică la picioarele episcopului și ale papei, după cum dorea Don Orione.

Eduard Bereșoae

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-14 mai: 25 de ani de prezență și slujire orionină la Iași

* * *


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat