Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Regina Caeli (14 mai 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi, a șasea duminică a Paștelui, ne vorbește despre Duhul Sfânt, pe care Isus îl numește Paraclet (cf. In 14,15-17). Paraclet este un cuvânt care vine din greacă, care înseamnă în același timp mângâietor și avocat. Adică Duhul Sfânt nu ne lasă singuri niciodată, stă aproape de noi, ca un avocat care asistă pe cel imputat stând alături de el. Și ne sugerează cum să ne apărăm în fața celui care ne acuză. Amintim că marele acuzator este întotdeauna diavolul, care îți pune înăuntru păcatele, voința de păcat, răutatea. Să reflectăm asupra acestor două aspecte: apropierea sa de noi și ajutorul său împotriva celui care ne acuză.

Apropierea sa: Duhul Sfânt, spune Isus, "rămâne la voi și este în voi" (cf. v. 17). Nu ne abandonează niciodată. Duhul Sfânt vrea să stea cu noi: nu este un oaspete în trecere care vine să ne facă o vizită de curtoazie. Este un însoțitor de viață, o prezență stabilă, este Duh și dorește să locuiască în duhul nostru. Este răbdător și stă cu noi și atunci când cădem. Rămâne pentru că ne iubește cu adevărat: nu se preface că ne iubește pentru a ne lăsa după aceea singuri în dificultăți. Nu, este leal, este transparent, este autentic.

Mai mult, dacă ne aflăm în încercare, Duhul Sfânt ne mângâie, aducându-ne iertarea și forța lui Dumnezeu. Și atunci când ne pune în fața greșelilor noastre și ne corectează, face asta cu gentilețe: în glasul său care vorbește inimii există mereu timbrul duioșiei și căldura iubirii. Desigur, Duhul Paraclet este exigent, pentru că este un prieten adevărat, fidel, care nu ascunde nimic, care ne sugerează ce să schimbăm și cum să creștem. Dar atunci când ne corectează nu ne umilește niciodată și nu inspiră niciodată neîncredere; dimpotrivă, ne transmite certitudinea că putem reuși cu Dumnezeu, mereu. Aceasta este apropierea sa. Este o certitudine frumoasă!

Al doilea aspect, Duhul Paraclet este avocatul nostru și ne apără. Ne apără în fața celui care ne acuză: în fața noastră, atunci când nu ne iubim și nu ne iertăm, eventual ajungând să ne spunem că suntem niște faliți și nu suntem buni la nimic; în fața lumii, care rebutează pe cel care nu corespunde schemelor sale și a modelelor sale; în fața diavolului, care este prin excelență "acuzatorul" și dezbinătorul (cf. Ap 12,10) și face totul pentru a ne face să ne simțim incapabili și nefericiți.

În fața tuturor acestor gânduri acuzatoare, Duhul Sfânt ne sugerează cum să răspundem. În ce mod? Paracletul, spune Isus, este Cel care "ne amintește tot ceea ce ne-a spus Isus" (cf. In 14,26). Așadar, el ne amintește cuvintele Evangheliei și astfel ne permite să răspundem diavolului acuzator nu cu cuvintele noastre, ci cu înseși cuvintele Domnului. Mai ales ne amintește că Isus vorbea mereu despre Tatăl care este în ceruri, ni l-a făcut cunoscut și ne-a revelat iubirea sa față de noi, care suntem fiii săi. Dacă îl invocăm pe Duhul, învățăm să primim și să amintim realitatea cea mai importantă a vieții, care ne protejează de acuzele răului. Și care este această realitate mai importantă a vieții? Că suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu. Suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu: aceasta este realitatea cea mai importantă, și Duhul ne amintește asta.

Fraților și surorilor, să ne întrebăm astăzi: îl invocăm pe Duhul Sfânt, îl rugăm adesea? Să nu uităm de el care este aproape de noi, ba chiar înăuntrul nostru! Și după aceea, dăm ascultare glasului său, fie atunci când ne încurajează fie atunci când ne corectează? Răspundem cu cuvintele lui Isus la acuzele răului, la "tribunalele" vieții? Ne amintim că suntem fii iubiți ai lui Dumnezeu? Maria să ne facă docili la glasul Duhului Sfânt și sensibili față de prezența sa.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

În aceste zile am asistat din nou la ciocniri armate între israelieni și palestinieni, în care și-au pierdut viața persoane nevinovate, chiar și femei și copii. Doresc ca încetarea focului abia dobândită să devină stabilă, ca armele să tacă, deoarece cu armele nu se va obține niciodată siguranța și stabilitatea, ci dimpotrivă se va continua să se distrugă și orice speranță de pace.

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi credincioșii care provin din Canada, din Singapore, din Malaiezia și din Spania.

Salut responsabilii Comunității "Sfântul Egidiu" din 25 de țări africane; precum și autoritățile și profesorii de la Universitatea din Radom, din Polonia. Salut Caritas Internationalis, care s-a reunit și a ales noul președinte. Înainte, cu curaj, pe calea reformei!

Salut credincioșii din Scandicci și pe cei din Torrita di Siena; pe tinerii din decanatul de Appiano Gentile, pe scoutiștii Agesci din Alghero și pe tinerii din Senigallia; Institutul școlar "Ioan al XXIII-lea" din Cammarata; și participanții la ștafeta de alergare solidară în sprijinul Fundației pentru Cercetarea despre Cancer.

Astăzi în multe țări se celebrează Sărbătoarea Mamei; amintim cu recunoștință și afect toate mamele, cele care încă sunt între noi și cele care au mers în cer. Să le încredințăm Mariei, mama lui Isus. Și aplauze puternice!

Ei ne adresăm cerând să aline suferințele martirizatei Ucraina și ale tuturor națiunilor rănite de războaie și violențe.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Și salut tinerii Neprihănitei, care sunt buni. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat