Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - colectă pentru un studio mobil de transmisiuni audio/video

Duminică, 21 mai 2023, va fi Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale (a 57-a). În parohiile din Moldova se vor face rugăciuni speciale pentru cei care sprijină și beneficiază de mijloacele de comunicare socială. În același timp este o ocazie de a sprijini vestirea Cuvântului prin toate mijloacele. Colecta de anul acesta va fi direcționată pentru susținerea financiară a proiectelor Oficiului pentru Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în special pentru achiziționarea unui studio mobil de transmisiuni audio/video pentru ERCIS FM, radioul Diecezei de Iași. La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, vom marca această zi la Sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar.

Papa Francisc ne invită în mesajul său pentru cea de-a 57-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale să redescoperim importanța căutării și a proclamării adevărului și să avem o comunicare cordială care să poarte spre obținerea păcii. Cu titlul "A vorbi cu inima. «Fideli adevărului în iubire» (Ef 4,15)", Sfântul Părinte amintește că "acela care vorbește astfel vrea binele celuilalt, pentru că îl are la inimă și îi păzește libertatea, fără a o încălca". Chiar dacă mereu trebuie spus adevărul, care uneori este dur și doare, acesta trebuie afirmat totdeauna, dar folosind limbajul bunătății, un adevărat antidot împotriva cruzimii. Noi, românii, avem o expresie foarte potrivită în acest context: "Vorba dulce mult aduce". Papa Francisc se adresează în special celor care sunt implicați în comunicare, dar observă că angajamentul pentru comunicare "cu inima și cu brațele deschise" este responsabilitatea fiecărei persoane. Pentru a arăta un exemplu concret despre comunicarea cu inima, Papa Francisc prezintă exemplul lui Cristos și al celor doi ucenici care merg spre Emaus, când "Isus le vorbește lor cu inima, însoțind cu respect drumul durerii lor, propunându-se și nu impunându-se, deschizându-le lor cu iubire mintea spre înțelegerea sensului cel mai profund al celor întâmplate". "Vorbind cu inima", tema acestei Zile Mondiale face parte din procesul sinodal pe care îl trăiește Biserica, iar Papa Francisc observă că ascultarea reciprocă este darul cel mai de preț pe care ni-l putem oferi și în acest proces.

Această zi mondială, singura propusă de Conciliul al II-lea din Vatican (în documentul "Inter mirifica", 18), este celebrată în duminica dinaintea Rusaliilor. Ziua Comunicațiilor Sociale / Ziua Presei în Dieceza de Iași datează din anul 1934, când ultima duminică din luna octombrie - era ziua de 28, care coincidea cu sărbătoarea lui Cristos, Rege - a fost aleasă ca Ziua Presei, "o zi de cercetare a cugetului pentru toți catolicii, ca să vadă ce au făcut și ce mai au de făcut în sprijinul presei", o zi pe care Mons. Anton Gabor, directorul Editurii "Presa Bună" de atunci, o voia "generalizată în toată țara și sărbătorită cu deosebit interes prin festivaluri, expoziții de cărți și reviste, împărțiri de cataloage, reclame etc. pentru ca să se deștepte cât mai mult interesul credincioșilor" ("Lumina creștinului", 1934, p. 156-157). Din anul 1996, în ultima duminică din octombrie a reînceput să se celebreze Ziua Presei, care a fost mutată în anul 2001 în duminica de dinaintea solemnității Rusaliilor.

Ziua Comunicațiilor Sociale de anul acesta este o ocazie pentru a reflecta din nou asupra rolului pe care îl au mijloacele de comunicare în viața noastră, a influenței pe care o pot avea acestea asupra sănătății spirituale a oamenilor, a importanței răspândirii Cuvântului prin toate mijloacele de comunicare pe care le avem la îndemână.

Episcopia Romano-Catolică de Iași înțelege și recunoaște cât sunt de importante mijloacele de comunicare. Prin Oficiul pentru Comunicații Sociale, se implică într-un mod special pentru a ajunge la credincioși și prin mijloacele de comunicare. Și în acest an, cu această ocazie, dorim să vă informăm cu privire la activitățile care sunt în atenția Oficiului pentru Comunicații Sociale, în special cele din ultimul an:

În anul 2020 a fost înființată Asociația "Presa Bună", care are ca scop coordonarea cât mai bună și dezvoltarea mijloacelor de comunicare ale Episcopiei Romano-Catolice de Iași, alăturând scrierilor bune și răspândirea veștii celei bune prin mijloacele audio-video ale Episcopiei, în special prin:

- Editura "Presa Bună" - cu publicațiile: "Lumina creștinului" (6.950 de abonați anul acesta), "Isus, prietenul copiilor" (1.665 de abonați anul acesta) și "De la răsărit până la apus" (3.995 de abonați anul acesta), calendarul de perete, agenda liturgică și celelalte cărți și publicații;

- site-ul oficial al Diecezei de Iași, www.ercis.ro (în ultimul an în medie 18.920 pagini vizualizate zilnic și 1.566 de vizitatori unici pe zi);

- pagina Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) cu 88.000 de urmăritori la 10 mai;

- canalul YouTube (www.youtube.com/ercisro) cu peste 20.000 de abonați la 10 mai;

Prin intermediul acestor canale se transmit în direct celebrările din Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, dar și din alte comunități din dieceză și evenimente din Biserica Universală.

Din Asociația "Presa Bună" face parte și Librăria "Presa Bună" din Iași, cu un nou sediu din august 2020 și o ofertă în anul 2023 mult mai variată de cărți, obiecte de cult și devoționale, care îi însoțesc pe credincioși în trăirea vieții de credință și în educația religioasă.

Radio ERCIS FM, vocea catolicilor din Moldova, are deja o acoperire considerabilă și este un radio deja ascultat și apreciat de mii și mii de ascultători. Faptul că ERCIS FM se aude în municipiul Roman și împrejurimi - pe frecvența 88.3 MHz, în municipiul Piatra Neamț și împrejurimi - pe frecvența 89.8 MHz și în municipiul Bacău și împrejurimi - pe frecvența 107 MHz (obținută în urma concursului CNA de anul trecut) este o mare realizare și împlinire, deoarece în zona județului Bacău și a județului Neamț se află cei mai mulți credincioși romano-catolici din Dieceza Romano-Catolică de Iași. Facem demersuri în continuare pentru ca și în alte zone să se audă radioul nostru la aparatele de radio.

ERCIS FM este principalul partener al televiziunii naționale catolice Angelus TV, care poate fi recepționat prin rețeaua de cablu TV DIGI (RCS & RDS) și din această lună și în rețeaua Vodafone TV. De la apariția proiectului Angelus TV, echipa ERCIS FM / ERCIS Media și-a arătat disponibilitatea pentru a oferi emisiuni la această televiziune. De la ERCIS FM sunt preluate programele de dimineață, de la ora 7.00 și până la ora 13.00, de luni până sâmbătă, și emisiunile "Dialoguri de suflet" și "Interviul săptămânii" de seara, de la ora 21.00, dar și diferite emisiuni și transmisiuni din Dieceza de Iași. Credem că este un exemplu de colaborare în Biserică și de urmare a îndemnului Sfântului Părinte de la vizita în România: "Să mergem împreună!"

La aceste proiecte se adaugă și cele două edituri din dieceză, "Sapientia" și "Serafica", dar și inițiativele mass-media din diferitele parohii ale diecezei.

Continuă transmiterea Liturghiei duminicale și în zilele de sărbătoare din catedrala nouă din Iași la Radio Iași, pe frecvența AM 1.053 KHz, de la ora 8.03 până la ora 9.00. Tot la Radio Iași se transmite vinerea (21.03-22.00) și duminica (9.15-9.45) o altă emisiune religioasă: "Lumina credinței" în care există și contribuții ale Bisericii Catolice din Moldova. Continuă și emisiunea săptămânală "Lumina creștinului" de la TVR Iași.

Pe teritoriul Diecezei de Iași pot fi ascultate programele Radio Maria și vizionate transmisiunile Sfintelor Liturghii la Maria TV. Site-ul www.pastoratie.ro adună și pune în comun aproape 7.000 de materiale utile pentru munca pastorală.

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale ne atrage atenția și asupra altor activități care intră în sfera acestui oficiu: intervențiile la radio și televiziune, articolele din publicațiile bisericești și laice, relația cu mass-media, comunicatele de presă cu privire la marile evenimente, realizarea sau promovarea CD-urilor cu cântări sau predici, munca librăriilor creștine etc.

Proiectele mass-media diversificate ale Diecezei de Iași pot fi continuate cu sprijinul financiar al binefăcătorilor și al celor care le folosesc. Colecta de anul acesta din Ziua Comunicațiilor Sociale, de duminică, 21 mai, va fi pentru achiziționarea unui studio mobil de transmisiune pentru Radio ERCIS FM, care poate facilita transmisiunea mai multor evenimente din diferitele locuri din dieceză la Radio ERCIS FM și Angelus TV.

Încredințăm Domnului toate proiectele mass-media din Dieceza de Iași. Mulțumim tuturor celor care citesc, răspândesc și sprijină mijloacele de comunicare ale diecezei, pentru rugăciune, pentru sprijinul material pe care îl vor oferi la colectele din Ziua Comunicațiilor Sociale, din ziua de 21 mai, dar și pentru toată susținerea pe care o oferiți pentru răspândirea cuvântului lui Dumnezeu prin toate mijloacele de comunicare ale diecezei noastre!

Puteți susține proiectele Oficiului pentru Comunicații Sociale printr-o donație în cutiile ERCIS FM din bisericile din Dieceza de Iași sau printr-o donație sau mandat poștal în conturile:

Asociația Presa Bună
Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 26, 700064, Iași
CIF: 42775703
Banca: BCR - Iași
Cod SWIFT: RNCBROBU
IBAN: RO16RNCB0178167711350001 (LEI)
IBAN: RO59RNCB0178167711350003 (EUR)

Pr. Adrian Blăjuță
director al Oficiului pentru Comunicații Sociale
al Episcopiei Romano-Catolice de Iași

* * *

Model de Rugăciune a credincioșilor pentru Ziua Comunicațiilor Sociale

Isuse, tu ai spus: "Aceasta este viața veșnică: să te cunoască pe tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Cristos pe care l-ai trimis". Ne răsună astăzi în inimă acest îndemn și vrem să-l urmăm. De aceea, ne îndreptăm spre tine, cerându-ți ajutorul, și spunem:

R.: Doamne, fii lumină pentru pașii noștri!

- Fă ca Biserica să transmită mesajul evangheliei oamenilor de astăzi și prin mijloacele moderne. R.

- Ajută-ne să ne folosim toate energiile și cunoștințele pentru a răspândi cuvântul tău în lume. R.

- Pentru ca mijloacele de comunicare socială să răspândească cunoașterea adevărului și a binelui, pentru a favoriza stima, iubirea și ajutorul reciproc. R.

- Pentru ca lucrătorii mass-media să fie totdeauna căutători umili și slujitori ai adevărului. R.

- Învață-i pe creștini să utilizeze mijloacele de comunicare socială cu scopul de a te cunoaște mai mult pe tine. R.

- Internetul este un mijloc la care au acces mulți oameni. Trezește în ei acea sete care este potolită doar de cuvântul tău. R.

- Pentru ca ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iași, să poată fi ascultat la aparatele de radio în întreaga Dieceză Romano-Catolică de Iași. R.

- Pentru ca în familii să se redescopere importanța rugăciunii făcute împreună, ca moment de unitate și de dialog profund între membrii ei. R.

Părinte sfânt, care ne-ai chemat să-l vestim pe Cristos în orice colț al pământului, fă să folosim în așa fel mijloacele de comunicare, încât numele tău să fie cunoscut. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

* * *

Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale - colectă pentru un studio mobil de transmisiuni audio/video

"A vorbi cu inima". Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru a 57-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (21 mai 2023)

Papa Francisc: "Comunicarea eclezială trebuie să știe să se lase călăuzită de Duhul Sfânt"

Pentru a face jurnalism bun, trebuie să fie bărbați buni sau femei bune


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat