Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat Sanctității Sale Papa Tawadros al II-lea, patriarh al Bisericii Copte Ortodoxe (11 mai 2023)

Sanctitate! Iubiți frați în Cristos!

"Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm și să ne veselim în ea!" Cu această aclamație pascală, în urmă cu cincizeci de ani, Sfântul Papă Paul al VI-lea l-a primit în Bazilica "Sfântul Petru" pe veneratul predecesor al dumneavoastră, Papa Shenouda al III-lea. Cu aceeași aclamație vă primesc astăzi pe dumneavoastră, iubit frate și drag prieten Tawadros. Vă mulțumesc din inimă pentru că ați acceptat invitația mea de a comemora împreună jubileul acestui eveniment istoric din 1973, precum și a zecea aniversare a primei noastre întâlniri în 2013.

Pe drumul ecumenic, este important să privim mereu înainte. Cultivând în inimă o nerăbdare sănătoasă și o arzătoare dorință de unitate, trebuie să fim, ca Apostolul Paul, "îndreptați spre viitor" (cf. Fil 3,13) și să ne întrebăm încontinuu: "Quanta est nobis via?" - "Cât drum ne mai rămâne de parcurs?". Totuși, trebuie să și comemorăm, mai ales în momentele de descurajare, pentru a ne bucura de drumul deja parcurs și a ne inspira din fervoarea pionierilor care ne-au precedat. A privi înainte și a comemora. Și totuși, fără îndoială, este și mai necesar să privim în sus, pentru a-i mulțumi Domnului pentru pașii făcuți și a-l implora să ne ofere darul unității suspinate.

A mulțumi și a implora. Acesta este scopul comemorării noastre de astăzi. Întâlnirea predecesorilor noștri, petrecută la Roma de la 9 la 13 mai 1973, a marcat o etapă istorică în raporturile între Scaunul Sfântului Petru și Scaunul Sfântului Marcu. A fost prima întâlnire între un papă al Bisericii Copte Ortodoxe și un episcop de Roma. A marcat și sfârșitul unei controverse teologice care dăinuia de la Conciliul din Calcedon, grație semnării, la 10 mai 1973, a unei memorabile declarații cristologice comune, care a folosit după aceea ca inspirație pentru acorduri similare cu alte Biserici ortodoxe orientale.

Întâlnirea a dus la crearea Comisiei mixte internaționale între Biserica Catolică și Biserica Coptă Ortodoxă, care, în 1979, a adoptat îndrăznețele Principii pentru a conduce căutarea unității dintre Biserica Catolică și Biserica Coptă Ortodoxă, semnate de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea și de Papa Shenouda al III-lea, în care se afirma, prin cuvinte profetice, că "unitatea pe care ne-o imaginăm nu înseamnă absorbirea unuia din partea altuia sau dominarea unuia asupra altuia. Este în slujba fiecăruia pentru a-l ajuta să trăiască mai bine darurile specifice pe care le-a primit de la Duhul lui Dumnezeu".

După aceea, această Comisie mixtă a deschis calea spre nașterea unui dialog teologic rodnic între Biserica Catolică și întreaga familie a Bisericilor ortodoxe orientale, care a ținut prima sa întâlnire în 2004 la Cairo, găzduită de Sanctitatea Sa Shenouda. Mulțumesc Bisericii Copte Ortodoxe pentru angajarea sa în acest dialog teologic. Sunt recunoscător și Sanctității Voastre pentru atenția fraternă pe care continuați s-o rezervați Bisericii Copte Catolice, apropiere care a găsit exprimare lăudabilă în crearea Consiliului Național al Bisericilor Creștine din Egipt.

Așa cum se vede, întâlnirea predecesorilor noștri iluștri nu a încetat niciodată să aducă roade pe drumul Bisericilor noastre spre comuniunea deplină. Tot în amintirea întâlnirii din 1973, Sanctitatea Voastră ați venit în întâmpinarea mea pentru prima dată la 10 mai 2013, la puține luni după întronarea dumneavoastră și la puține săptămâni după începutul pontificatului meu. Cu acea ocazie, dumneavoastră ați propus să celebrăm la fiecare 10 mai "Ziua de prietenie între copți și catolici", care de atunci este celebrată în mod punctual de Bisericile noastre.

Când se vorbește despre prietenie, îmi vine în minte vestita icoană coptă din secolul al VIII-lea care-l reprezintă pe Domnul care își sprijină mâna pe umărul prietenului său, Sfântul monah Mena din Egipt. Această icoană este uneori numită "icoană a prieteniei", pentru că Domnul pare că vrea să-l însoțească pe prietenul său și să meargă cu el. În mod asemănător, legăturile de prietenie dintre Bisericile noastre sunt înrădăcinate în prietenia lui Isus Cristos însuși cu toți discipolii săi pe care el însuși îi numește "prieteni" (cf. In 15,15) și pe care-i însoțește pe drumul lor, așa cum a făcut cu pelerinii din Emaus.

Pe acest drum de prietenie suntem însoțiți și de martiri, care mărturisesc că "nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi" (In 15,13). Nu am cuvinte pentru a exprima recunoștința mea pentru darul prețios al unei relicve a martirilor copți uciși în Libia la 15 februarie 2015. Acești martiri au fost botezați nu numai în apă și în Duh, ci și în sânge, un sânge care este sămânță de unitate pentru toți ucenicii lui Cristos. Sunt bucuros să anunț astăzi că, având consimțământul Sanctității Voastre, acești 21 de martiri vor fi inserați în Martirologiul Roman ca semn al comuniunii spirituale care unește cele două Biserici ale noastre.

Fie ca rugăciunea martirilor copți, unită cu aceea a lui Theotokos, să continue să crească în prietenie Bisericile noastre, până în ziua binecuvântată în care vom putea celebra împreună la același altar și să ne împărtășim cu același Trup și Sânge al Mântuitorului, "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21)!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat