Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare către preoții bucuroși că sunt preoți

Predica arhiepiscopului de Milano, Mario Delpini, ținută în Bazilica Seminarului din Venegono, cu ocazia "Sărbătorii Florilor", 9 mai 2023. Este vorba de sărbătoarea prezentării celor 15 diaconi care, în luna iunie, vor fi hirotoniți preoți pentru Dieceza de Milano.

În mod obișnuit, în aceste vremuri dau de tot felul de apocrife, de texte scrise la mână care nici măcar nu au ajuns în sediul episcopiei mele, dar aceasta pare să fie o scrisoare autentică a arhiepiscopului în funcție. S-o vedem puțin.

Dragii mei,

Doresc să vă mulțumesc pentru slujirea voastră și pentru viața voastră dăruită. Mi se spune că sunteți preoți normali, preoți de toate vârstele, preoți care împlinesc tot felul de slujiri, preoți care se fac prezenți în orice colț al diecezei. Mi se spune că trăiți ani plini de vigoare și de sănătate, dar că trăiți și ani de oboseală, de boală, ani marcați de greutatea vârstei. Mi se spune că un lucru este cel care vă caracterizează: sunteți preoți bucuroși și mulțumiți că sunteți preoți. Unii consideră că această știre este una dintre fake-news-urile care circulă pe rețelele de socializare; alții zic că e doar o lozincă, o campanie de propagandă organizată pentru a recruta persoane pentru o instituție cum este Dieceza de Milano care se plânge de multe locuri goale.

Unii cred că e imposibil să fii preot și să fii bucuros; condamnați la singurătate, împovărați de tot felul de sarcini care nu te lasă să respiri, înconjurați de un climat de indiferență, dacă nu chiar de o sistematică neîncredere sau chiar dispreț: cum ați putea să fiți bucuroși și mulțumiți?

Eu însă am informatori de încredere, care îmi spun că sunteți preoți bucuroși că sunteți preoți.

Îmi spun ei că în fiecare seară se poate auzi în orice parte a diecezei înălțându-se o cântare minunată față de care lumea întreagă rămâne surprinsă: "Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu".

Îmi spun ei de-a dreptul că ziua când aniversați hirotonirea voastră o celebrați ca o adevărată sărbătoare și că în acele zile petreceți discret câteva momente într-o biserică oarecare să-i mulțumiți lui Dumnezeu că sunteți preoți. Și aveți atâtea motive să-i mulțumiți că timpul nu e niciodată îndeajuns.

Îmi spun ei că vi se întâmplă să fiți atât de bucuroși că sunteți preoți că din când în când mergeți să le faceți o vizită altor preoți pentru a împărtăși bucuria voastră, dar și pentru a susține, a încuraja, a consola un confrate care trece prin momente de tristețe și de dezamăgire.

Sunt admirația și uimirea cele care mă fac să vă scriu aceste câteva rânduri.

Aș vrea să vă întreb: care este secretul bucuriei voastre? Aveți oare vreo rețetă?

Nu mi se pare că vi se întâmplă des să fiți aplaudați sau considerați populari. Și voi experimentați ostilitatea uriașului balaur roșu care s-a înfuriat împotriva femeii din Apocalips și a mers să lupte împotriva restului descendenței sale, împotriva celor care observă poruncile lui Dumnezeu și au mărturia lui Isus.

Cunoașteți prea bine și voi despre această luptă. Și totuși, sunteți bucuroși.

Nu-mi imaginez că rațiunea bucuriei voastre ar fi rezultatul muncii voastre; obsesia ce vine din calculul rezultatelor îi contagiază un pic pe toți și statisticile decretează fără prea multe scrupule reducerea numerelor și declinul autorității preotului și a Bisericii. Și totuși sunteți bucuroși.

Bucuria voastră de a fi preoți nu ar putea proveni din faptul că v-ați realizat dorința, visul vostru din copilărie sau avântul vostru tineresc. Mulți dintre voi au ajuns preoți pe seama unei imagini a preotului care are propria parohie, cu credincioși care îl așteaptă, care îl ascultă, care gestionează rolul preotului dându-i posibilitatea să-și exprime propria originalitate și trăind cu ceilalți preoți în acea bună vecinătate care nu deranjează prea mult; iar acum trăiți slujirea care impune o confruntare cu ceilalți preoți, care trebuie să inventeze o modalitate de a avea responsabilitate asupra mai multor comunități, construind forme de pastorație comună care întâmpină opoziție, comportă eforturi exasperante. Și totuși, sunteți bucuroși.

Sarcinile care apasă pe umerii voștri sunt motive de tensiune și de preocupare, pentru că trebuie să vă gândiți să gestionați structuri fără a avea competențe necesare pentru asta, și nu e ușor să găsești persoane competente disponibile fără să pretindă să devină stăpâni (dai un deget și încearcă să ia toată mâna, n.tr.). Și totuși, sunteți bucuroși.

Exclud faptul ca voi să fiți bucuroși pentru că episcopul ar ști să-și facă bine treaba. Din contră, ar fi multe de spus referitor la alegerile pe care le face și mai ales referitor la limitele sale. Și totuși, sunteți bucuroși.

Și eu sunt bucuros. Și aș vrea să împărtășesc bucuria mea cu toți preoții mei. Dar eu sunt puțin credibil. Căci pare că imediat ce deschid gura, mi s-ar putea spune: "E ușor să zici că ești bucuros când nu ești în tranșee, când nu ai deranjurile din parohie, pretențiile oamenilor, presiunea scadențelor.

Iată, și eu aș vrea să împărtășesc bucuria mea cu voi, preoții, dar sunt puțin credibil. Deci, aș vrea să vă cer vouă să revelați secretul vostru și de a-l împărtăși cu ceilalți preoți. Ați putea fi mai convingători decât mine în a trăi recomandările lui Paul: "Bucurați-vă cu cei care se bucură și plângeți cu cei care plâng! Să aveți aceleași sentimente unii pentru alții. Nu râvniți la [funcții] înalte; să aveți în vedere [să faceți] bine înaintea tuturor oamenilor! Dacă este posibil, atât cât depinde de voi, trăiți în pace cu toți!"

În timp ce scriam această scrisoare, m-am întrebat: dar oare câte copii ale acestei scrisori trebuie să tipăresc? La care adrese trebuie să o trimit? Și mi-a trecut prin minte să fac 2000 de copii ale acestei scrisori. Dar apoi am primit proteste și revendicări din partea a mii și mii de preoți care mi-au trimis îngeri din paradis pentru a-mi zice: "Și noi, aici suntem o mulțime imensă de preoți bucuroși. Trebuie să ne scrii și nouă, să ne trimiți și nouă această scrisoare".

Așa că, pentru a evita cheltuieli poștale excesive și nepotriviri antipatice, m-am gândit să o citesc cu acest prilej și să contez pe colaborarea voastră pentru a face ca să ajungă o copie a ei în fiecare parte a diecezei. Ba chiar dincolo de ea.

(După înregistrarea video a omiliei în limba italiană, 9 mai 2023)

Traducere de pr. Eduard Patrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat