Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciofliceni: Întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul conferințelor episcopale europene

În perioada 8-10 mai 2023, la Mănăstirea Carmelită de la Ciofliceni, a avut loc întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul conferințelor episcopale europene. Au fost prezenți 44 de participanți din 22 de țări, reprezentându-i pe cei aproape trei sute de milioane de catolici din Europa.

ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor din România, la inițiativa PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara, președinte al Comisiei pentru Familie și Viață din cadrul aceleiași conferințe, s-a oferit să găzduiască această importantă întâlnire.

România a fost reprezentată de către ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor din România, PS Iózsef Csaba Pál, episcop de Timișoara, președinte al Comisiei pentru Familie și Viață din cadrul aceleiași conferințe, pr. Fabian Măriuț, pr. Felician Tiba și doamna Helena Costescu, referenți în cadrul Comisiei pentru Familie și Viață din cadrul aceleiași conferințe.

Printre invitații speciali s-au numărat: cardinalul Willem Eijk, arhiepiscop de Utrecht (Țările de Jos), Gabriella Gambino, subsecretar al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, din Vatican, Cornel Bărbuț, din Asociația de familii catolice "Vladimir Ghika" și vicepreședinte al FAFCE, Nicola Speranza, secretar general al FAFCE și pr. Juan José Pérez-Soba, profesor de teologie pastorală la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" din Roma, Italia.

Lucrările au debutat cu salutul de bun venit al ÎPS Aurel Percă, după care a urmat cuvântul Mons. Germano Penemote, consilierul Nunțiaturii Apostolice în România și Rep. Moldova, al ÎPS Gintaras Grušas, arhiepiscop de Vilnius și președinte al Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa și al PS Leo Cushley, președintele Comisiei pentru Familie și Viață, din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa.

În cuvântul său, ÎPS Aurel Percă a subliniat provocările prin care trece astăzi familia și importanța pe care o are Biserica în a sta alături acestei instituții primordiale voite de către Dumnezeu.

"Familia, spunea Înaltpreasfințitul, este victima colaterală a secularizării. Noi, ca păstori de suflete, avem nobila, dar și dificila misiune de a continua să-i arătăm «Calea». Criza de valori din societate arată de fapt criza prin care trece omul în general și familia în special. Nu avem voie să abandonăm familia, din ea provenim cu toții, spre ea trebuie să se îndrepte eforturile noastre ale tuturor."

În continuare, Mons. Penemote ne-a amintit cuvintele Papei Francisc rostite cu ocazia vizitei de la Iași, din 2019: "Copiii au dreptul la viitor, dar acest viitor depinde în egală măsură de implicarea tuturor. Noi, cum ne implicăm? Această întâlnire, pe care Papa Francisc o încurajează și o binecuvântează, este un semn al acestei implicări. Să nu obosim în a rezolva problemele familie, pentru ca și familia să rezolve problemele societății!"

Doamna Gabriella Gambino a adus în atenția participanților documentul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață: "Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare", indicând participanților să nu ezite să propună viitorilor soți, dar și familiei ca atare parcursuri de credință.

"Familiile de astăzi, tinerii în mod special, spunea doamna Gambino, nu au nevoie de «cursuri», de teorii, ci mai degrabă de «parcursuri», au nevoie să fie însoțiți în drumul lor uman și spiritual, să se meargă împreună, să se trăiască sinodalitatea până în cele mai mici detalii ale vieții lor."

În prezentarea făcută, cardinalul Willem Eijk, vorbind despre "Învățătura catolică cu privire la valorile și normele privitoare la căsătorie și sexualitate: conservatorism sau viziune?", a făcut o retrospectivă istorică a ceea ce a dus la situația de astăzi cu privire la răsturnarea de valori, mai ales în domeniul moralei.

"Omul nu a mai crezut în Dumnezeu, spunea Eminența Sa, și, necrezând în el, nu a mai crezut nici în căsătorie, ca voită de Dumnezeu. Necrezând în căsătorie, nu a mai crezut nici în valorile ei, printre care sexualitatea ca mod de procreare. În consecință, căsătoria și sexualitatea au rămas ceva privat și tot ceea ce ține de ele, fiind ceva privat, a fost asumat cu relativitate. Dacă tot nu mă interesează ce vrea Dumnezeu, fac eu ca om ceea ce vreau! De aici toate deviațiile care au apărut în ultimul timp cu privire la om, căsătorie, sexualitate..."

Domnul Cornel Bărbuț a făcut o prezentare a Asociației de familii catolice "Vladimir Ghika", subliniind necesitatea ca familiile să se unească în asociații și să-și asume modele de valori.

"Doar împreună, spunea domnul Bărbuț, familiile se pot apăra de ceea ce le amenință. Doar împreună, în Biserică, ca o familie de familii, putem face experiența comuniunii din Sfânta Treime, care este comuniune de persoane."

În prezentarea sa, Nicola Speranza a avertizat că Europa se află deja într-o "iarnă demografică". "Europa, spunea domnul Nicola, se sinucide! Trebuie să recunoaștem că nu există dezvoltare sustenabilă fără aportul familiei. O democrația prost înțeleasă a condus de cele mai multe ori la cretinocrație!"

Ultima conferință a revenit părintelui Juan José Pérez-Soba, care a spus că "misiunea Bisericii este aceea de a forma familiile nu doar prin transmiterea anumitor teorii-învățături, ci trebuie să le ajute să trăiască prezența lui Isus Cristos. Noi nu trebuie să predicăm familiilor, ci trebuie să predicăm împreună cu ele. Deviațiile de astăzi cu privire la om și familie nu trebuie contracarate prin violență, ci prin exemplul familiilor frumoase. Nu se poate corecta ceva folosindu-te de ceva la fel de infam, cum este violența, ci prin exemplul bun. În pastorația pe care o facem trebuie să ținem cont și de familii. Fiecare parohie să aibă măcar un grup de familii. Dacă omul de astăzi trăiește în criză, aceasta este în primul rând o criză a emotivismului. Trăim din emoții neținând cont că trebuie să lucrăm la formarea noastră afectivă. De aici individualismul, fragmentarismul, analfabetismul emoțional".

Pe tot parcursul întâlnirii s-a celebrat zilnic Sfânta Liturghie, s-au făcut diferite rugăciuni în comun, discuții pe grupuri și mai apoi împărtășiri în plen, s-a făcut o prezentare a succintă a activităților cu familiile din cadrul fiecărei Conferințe Episcopale și s-a vizitat Parlamentul României.

Punctul culminant a fost vizita întregii delegații la Catedrala "Sfântul Iosif" din București, unde ÎPS Aurel Percă și PS Cornel Damian ne-au primit cu bucurie și s-au rugat împreună cu noi. După celebrarea rugăciunii vesperelor, ÎPS Aurel i-a binecuvântat pe cei prezenți cu relicva spinului din coroana lui Isus, relicvă pe care a avut-o mult timp fericitul Vladimir Ghika.

În ansamblu întâlnirea a fost una rodnică, participanții putând să ofere din experiența proprie și să se îmbogățească din conținutul conferințelor.

În cuvântul de încheiere, PS Leo Cushley, președintele Comisiei pentru Familie și Viață, din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopilor din Europa, ne-a încurajat să lucrăm pentru familii cu familiile, să nu ne descurajăm în ciuda tuturor provocărilor: "Cristos a învins lumea! Ca atare misiunea noastră este de a rămâne calmi și de a privi «spectacolul» ei ca și cum am ști deja rezultatul. Noi suntem instrumente, să-l lăsăm pe Dumnezeu să lucreze prin noi. A sta alături familiilor înseamnă a-l oferi lor în fiecare moment pe Dumnezeu. Nu vă temeți să-l oferiți pe Dumnezeu!"

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-10 mai: Ciofliceni: Întâlnirea episcopilor și a delegaților pentru familie și viață din cadrul conferințelor episcopale europene


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat