Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Discursul lui Tawadros al II-lea

"Ne unește iubirea în slujirea lui Dumnezeu și a fraților"

Publicăm textul italian al discursului pe care Tawadros al II-lea l-a rostit în arabă adresându-se Papei Francisc la începutul audienței.

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin!

Frate iubit, Sanctitatea Voastră Papa Francisc,

Eminențe, preacucernici părinți, doamnelor și domnilor.

Doresc să vă transmit felicitările mele, și în numele membrilor Sfântului Sinod și al tuturor organismelor Bisericii Copte-Ortodoxe din Egipt și din străinătate, și vă felicit pe dumneavoastră în a 10-a aniversare a alegerii divine ca papă și episcop de Roma. Apreciez tot ceea ce dumneavoastră ați făcut în această perioadă de slujire adusă lumii întregi în toate domeniile și mă rog pentru ca să vă păstreze Cristos în sănătate deplină și să vă dea binecuvântarea unei vieți lungi. Cristos a înviat, adevărat a înviat!

Acum privesc acest loc și mă întorc cu amintirea cu zece ani în urmă, tot la această dată, și îmi amintesc afectul dumneavoastră foarte drag în primirea mea împreună cu delegația Bisericii copte în timpul primei mele vizite, și cum am petrecut împreună cu dumneavoastră un timp sfânt și plin de iubire fraternă cu care ne-ați umplut.

Această iubire a devenit un semn și un moto pe care-l celebrăm în fiecare an în "Ziua iubirii fraterne". Vorbim și ne scriem pentru a o reînnoi în fiecare an și este o zi care întrupează spiritul creștin și iubirea care ne unește în slujirea lui Dumnezeu și în slujirea fraților și surorilor noștri în umanitate, pentru ca să putem realiza în noi ceea ce a spus Ioan cel iubit: "Iubiților, să ne iubim unii pe alții, pentru că iubirea este de la Dumnezeu și oricine iubește este născut din Dumnezeu și îl cunoaște pe Dumnezeu" (1In 4,7).

Am ales iubirea, chiar dacă mergem împotriva curentului față de lumea avidă și egoistă; am acceptat provocarea iubirii pe care Cristos ne-o cere și vom fi adevărați creștini și lumea va deveni mai umană, pentru că toată lumea va ști că Dumnezeu este iubire și că acesta este numele său cel mai înalt.

Sfinte Părinte!

Această dată coincide și cu a 50-a aniversare de la vizita Sanctității Sale Papa Shenouda al III-lea la Sanctitatea Sa Papa Paul al VI-lea, și acest lucru o face și mai importantă și influentă pentru raporturile dintre Bisericile noastre.

Nu uit să vă mulțumesc cu multă bucurie pentru vizita dumneavoastră prețioasă în Egipt în 2017, care a fost o binecuvântare foarte mare pentru tot Egiptul când ați spus: "Nu suntem singuri pe acest drum entuziasmant care, ca în viață, nu este mereu ușor și clar. Prin intermediul lui Dumnezeu ne determină să mergem înainte, ne determină iubirea pentru a fi de acum încolo o imagine vie a Ierusalimului ceresc".

Să mergem împreună pe calea vieții, ținând cont că "aceasta este promisiunea pe care el însuși ne-a făcut-o: viața cea veșnică" (1In 2,25), însoțindu-ne și susținându-ne cu rugăciunile conform acestei promisiuni. În pofida diferențelor rădăcinilor și apartenențelor noastre, ne unește iubirea lui Cristos care locuiește în noi și ceata părinților noștri apostoli și a sfinților ne înconjoară și ne conduce.

Am ajuns la voi, în această dimineață binecuvântată, din țara în care a predicat apostolul Marcu, și catedra sa a fost stabilită la Alexandria pentru a fi unul din cele mai vechi sedii apostolice din lume, țara Egiptului. Istoria și civilizația spun despre ea că aparține naturii: tatăl său este istoria și mama sa este geografia.

Am venit la voi din Biserica coptă întemeiată în vechime de o profeție din cartea profetului Isaia: "În acea zi va fi un altar în țara Egiptului și un monument la granița sa". A fost sfințită cu vizita Sfintei Familii, care a binecuvântat țara de la răsărit la apus, de la nord la sud.

Egiptul din care s-a răspândit și s-a afirmat monahismul creștin cu sfinții săi Anton, Macarie și Pahomie, inspirând școala din Alexandria, far al teologiei în istorie, care era și încă este loc sacru pentru rugăciune în fața lui Dumnezeu. Și credem că este păstrată nu numai în mâinile lui Dumnezeu, ci și în inima sa.

Mă aflu aici în picioare în locul unde au predicat apostolii Paul și Petru și mă bucur să mă întâlnesc cu voi în această magnifică piață; contemplu aceste coloane care sprijină acest loc amintind de promisiunea lui Dumnezeu făcută îngerilor din Filadelfia: "Pe cel care învinge îl voi pune drept o coloană în templul Dumnezeului meu și nu va mai ieși din el" (Ap 3,12). Vă cer vouă tuturor să respectăm această promisiune, pentru a învinge răul din lume, cu toate slăbiciunile sale așa cum ne-au învățat părinții noștri, și să fim la înălțimea responsabilității pe care o avem, și să trăim ca parfum dulce al lui Cristos în această lume și a ne reuni prin pacea sa.

În această lume să mergem așa cum a mers el, să cântăm cu David în psalmul său: "Tu îmi păstrezi pașii pe căile tale, ca să nu se clatine picioarele mele" (17,5), și să invocăm pentru toată lumea o pace care să transcende orice minte, rugându-ne pentru ca să ajungă peste tot și pentru ca să fie prioritatea conducătorilor și a popoarelor.

Mă rog cu dumneavoastră astăzi pentru ca Dumnezeu să asculte rugăciunile noastre.

Mulțumesc tuturor!

(După L'Osservatore Romano, 10 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 10 mai 2023


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat