Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Fericitul Ieremia sărbătorit în Franța

În partea de vest a Franței, nu departe de Bordeaux, la Libourne, un oraș înconjurat de vestitele podgorii de Bordeaux, de mai mulți ani s-a închegat o comunitate de români catolici, originari mai ales din Oțeleni, dar și din Buhonca, Bălțați sau alte sate din Moldova.

Din anul 2016 păstorul acestei comunități este pr. Valerian Enășcuț, originar din Săbăoani. În anul 2018, împreună cu câțiva consilieri, l-a ales ca patron pentru comunitatea din Libourne pe Fericitul Ieremia Valahul, un român printre străini, plecat departe de țară (ca și românii din Libourne).

Preotul Eugen Robu a realizat o frumoasă icoană, prezentă în fața altarului la fiecare Liturghie.

Luni, 8 mai 2023, fiind zi nelucrătoare în Franța, a fost o bună ocazie de a celebra hramul comunității din Libourne chiar în sărbătoarea Fericitului Ieremia.

Multe femei din comunitate, admirabil mobilizate de Angela Craioveanu, au pregătit biserica și altarul cu multe elemente populare românești.

Liturghia a început la ora 10.30 cu o procesiune în care au fost implicați foarte mulți copii. Celebrantul principal al Liturghiei solemne a fost pr. Iosif Dorcu, iar predicator a fost pr. Mihai Percă (ambii veniți de la Lourdes, sanctuarul fiind cam la 280 de kilometri distanță de Libourne). La invitația păstorului comunității, Valerian Enășcuț, a fost prezent și parohul de Libourne, Julien Antoine. Ulterior s-a adăugat la sărbătoare și pr. Ioan Cochior, originar din Faraoani, preot în Dieceza de Agen.

La daruri a fost prezentată imaginea Fericitului Ieremia, dar și un vechi ulcior românesc. Corul, animat de Mihaela Tiba și acompaniat la orgă de Eduard Ursache, intonând cântece de acasă, a trezit în mulți sentimente de nostalgie, dar și bucuria de a intona, pe pământ străin, cântări în grai românesc.

Și totul s-a terminat cu o agapă frățească la care nu puteau lipsi apetisanții cozonaci (pregătiți de Cristina Burcă) și sarmalele românești (pregătite în ajun de un grup de femei sub coordonarea Cristinei Ursache), stropite cu vin de Bordeaux.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Fericitul Ieremia sărbătorit în Franța


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat