Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cu credință pe urmele martirilor". Seminariștii din Bacău în Pelerinaj la Sighet

În perioada 5-7 mai 2023, seminariștii Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, împreună cu formatorii, au luat parte la un pelerinaj la Sighetu Marmației. Punctul central l-a constituit vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței și Sfânta Liturghie celebrată în Cimitirul Săracilor.

În după-amiaza zilei de vineri, cu bucurie și mult entuziasm, am pornit în pelerinajul nostru spre Sighet, sub deviza: "Cu credință pe urmele martirilor". După o noapte liniștită în care fiecare dintre noi ne-am regenerat puterile, în zorii următoarei zilei am vizitat temuta închisoare din Sighet, folosită de regimul comunist pentru exterminarea elitelor României, închisoare în care a fost torturat și în care și-a dat viața și Fericitul Anton Durcovici, episcopul Diecezei de Iași din acele vremuri.

Începând de la cel mai mic și până la cel mai mare, cu toții am avut fericita ocazie de a vedea și de "a asculta" zidurile închisorii; acele ziduri care ascundeau, pe de o parte, mii și mii de rugăciuni și strigăte de durere, iar de pe de altă parte, nenumărate Sfinte Liturghii celebrate în clandestinitate de către preoții și episcopii deținuți, prin care își mărturiseau credința creștină chiar cu prețul propriei vieți.

Pelerinajul a continuat cu vizitarea "Cimitirului Săracilor", a acelui pământ sfânt din care încă mai picură sângele atâtor martiri uciși din ură față de credință. Pe acest pământ pătat de sânge nevinovat, am celebrat o Sfântă Liturghie în care i-am prezentat Domnului, pe altarul de jertfă, pe toți aceia care au mers înaintea noastră cu semnul credinței, iar acum dorm somnul veșnic.

La sfârșitul Sfintei Liturghii am intonat frumoasa cântare a timpului pascal "Regina caeli", având speranța că păstorii sufletești, aflați în "pământul uitării", au auzit cântul de laudă adus Mamei cerești și au cântat împreună cu noi Fecioarei Maria, cea care i-a sprijinit și i-a întărit în momentele de suferință și de chin îndurate pentru Fiul ei, Cristos.

Un alt obiectiv al vizitelor noastre l-a constituit Cimitirul Vesel de la Săpânța, acel cimitir devenit faimos datorită crucilor viu colorate de pe morminte, precum și a picturilor prin care sunt reprezentate scene din viața și ocupația persoanelor înmormântate în acele locuri.

În drumul întoarcerii spre casă, ultimul popas al acestui pelerinaj l-am făcut la Mănăstirea Bârsana, o mănăstire care este, prin excelență, o icoană a sufletului creștin, un adevărat dar, precum și o adevărată binecuvântare din partea lui Dumnezeu pentru toți cei care, cu credință, îi pășesc pragul.

La final, nu ne rămâne decât să îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru acest pelerinaj prin care am putut vedea, încă odată, că darul credinței a ajuns la noi prin suferințele, sacrificiile și moartea acelora care și-au dat viața din fidelitate față de Dumnezeu și față de Biserică.

Comunitatea Seminarului Liceal "Sfântul Iosif" Bacău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5-8 mai: "Cu credință pe urmele martirilor". Seminariștii din Bacău în Pelerinaj la Sighet


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat