Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Hramul Sanctuarului "Fericitul Ieremia"

Sărbătoarea liturgică a Fericitului Ieremia Valahul a fost celebrată la Onești luni, 8 mai 2023, de către frații minori capucini împreună cu PS Petru Gherghel, episcop emerit, mai mulți preoți din dieceză și cu cinstitorii Fericitului Ieremia, prezenți în mare număr la sanctuarul închinat lui, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest model de slujire, de iubire și de umilință pe care l-a dăruit poporului român, după cum părintele diacon fr. Valentin Iosif David a vorbit, în cadrul triduum-ului de pregătire premergător sărbătorii.

În cadrul predicilor tematice ("Împreună cu Ieremia spre Maria"), fratele diacon a vorbit despre atitudinea de slujire a fericitului Ieremia față de toții semenii, pe care acesta a învățat-o inițial de la mama sa, Margareta, iar mai apoi de la Mama noastră cerească, Fecioara Maria; despre iubirea pe care acesta o manifesta față de Fecioara Maria și față de semeni; și despre umilința cu care fericitul Ieremia, plin de râvnă, se avânta pe drumul ce duce spre paradis.

Acest timp de pregătire a culminat cu Liturghia solemnă de luni, 8 mai 2023, la 10.30, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop emerit, la care pr. Daniel Cimpu, paroh al comunității catolice din Dărmănești, a vorbit despre virtuțile care caracterizează viața de sfințenie a Fericitului Ieremia: simplitatea, inspirată din Evanghelie, și caritatea în slujirea aproapelui, mai ales a celor aflați în suferință. Pr. Daniel i-a invitat pe cei prezenți să tindă spre paradis făcând bine pe pământ și să păstreze vie imaginea ștergarului, semn al slujirii, pe care Isus l-a folosit când a spălat picioarele apostolilor. Totodată, i-a îndemnat pe credincioși să aspire să ajungă și ei pe "candelabrul" pe care sunt fericitul Ieremia și ceilalți fericiți români: Anton Durcovici, Veronica Antal și alții, urmând exemplul Fericitului Ieremia.

Sărbătoarea s-a încheiat seara, la ora 18.30, cu celebrarea Sfintei Liturghii pentru toți binefăcătorii sanctuarului și ai fraților minori capucini, prezidată de fr. Ciprian Vacaru, rectorul sanctuarului. La predică, fr. Eugen Giurgică a subliniat cât de necesar este să mulțumim pentru toate binefacerile primite de la Dumnezeu.

Sfinții tăi, Doamne, să aducă bucurie pretutindeni!

Fr. Alois Bulai, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Onești: Hramul Sanctuarului "Fericitul Ieremia"


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat