Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Ziua Tineretului din Decanatul de Moinești

Anul acesta, Ziua Tineretului din Decanatul de Moinești a avut loc la Parohia "Sfânta Fecioară Maria a Zăpezii" din Ciugheș, în inima Carpaților, sâmbătă, 6 mai 2023.

Activitățile au debutat cu primirea invitaților din parohiile decanatului, iar gazdele au animat atmosfera cu ajutorul bansurilor pregătite pentru această zi mult așteptată.

După ascultarea Imnului Zilei Tineretului, am intrat în biserică pentru a asculta discursul domnului primar Adrian Paliștan, care a prezentat satul, povestind tinerilor mai multe informații despre istoria comunității în care se află.

În continuare am fost martorii catehezei pregătite de către pr. Corneliu Cucuteanu din Pustiana. Învățăturile acestuia s-au conturat pe tema zilei "Ridicându-se, Maria s-a dus în grabă". O altă discuție importantă a fost despre implicarea noastră, a tinerilor, în lumea de astăzi și ce anume putem face pentru a schimba lumea în bine. Răspunsul la această întrebare a fost să extindem aria prieteniei privind la orizontul larg din fața noastră, cerând asistența Duhului Sfânt pentru a ne călăuzii pașii și a ne lumina în momentele în care trebuie sa luăm decizii.

După încheierea catehezei, a urmat Sfânta Liturghie celebrată de către pr. Paul Agu. În cadrul predicii, pr. Ciprian Piser a coborât in mijlocul tinerilor și i-a îndemnat să mediteze la credință și păcat. Printre altele, părintele a menționat că oamenii de astăzi au pierdut simțul păcatului și au uitat să facă distincția dintre bine și rău.

În încheiere, pr. Ciprian Miclăuș și-a exprimat mulțumirea față de cei implicați în desfășurarea Zilei Tineretului, urmat mai apoi de pr. paroh Adrian Fărăoanu care a adresat un gând tinerilor participanți la Ziua Tineretului și a mulțumit corului pentru implicarea și buna desfășurare a Sfintei Liturghii.

După celebrarea Sfintei Liturghii ne-am îndreptat cu pași grăbiți către Monumentul Eroului Emil Rebreanu, locul istoric al comunei noastre. Spectacolul a fost deschis de către doamna Ramona Amagdei care a ținut un scurt discurs despre istoria monumentului Emil Rebreanu, relatând atât momente din viața lui, cât și câteva citate semnificative ale acestuia.

Ansamblul folcloric "La porțile neamului" din Palanca, sub îndrumarea doamnei Liliana Atomulese, a deschis momentul artistic mult așteptat, însuflețind atmosfera prin dansuri și cântece populare.

Apoi au urmat jocurile și alte momente artistice pregătite de către tinerii din parohiile din Moinești și Pustiana. Tinerii și-au împărtășit impresiile ajungând la concluzia că, pentru a avea o lume schimbată, avem nevoie de unitate, comunicare și de a ieși din zona noastră de confort. Una dintre întrebările adresate tinerilor în cadrul discuțiilor care au avut loc după încheierea momentelor artistice a fost de ce e bine ca tinerii să participe la Ziua Tineretului? Aceștia au răspuns că au oportunitatea de a cunoaște persoane noi, de a învăța noi culturi și de a socializa. Activitățile au fost încheiate printr-o scurtă rugăciune, spre a mulțumi Domnului pentru momentele frumoase trăite în această zi, dar bineînțeles, tinerii neobosiți au continuat sa cânte și să danseze chiar și după finalizarea programului.

Vivien Beța

*

Câteva impresii împărtășite de tineri:

  • "Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru că și în acest an am avut oportunitatea de a participa la Ziua Tineretului. Mai mult, am avut ocazia de a face parte din parohia gazdă. Pentru mine, a fost o zi plină de emoție, entuziasm și bucurie tinerească. O zi în care am trăit momente pline de har, am legat noi prietenii, ne-am simțit bine împreună și am avut ocazia de a învăța din împărtășirile celorlalți tineri prezenți. Pot spune cu certitudine că după această zi am pornit din nou la drum cu mai mult entuziasm și cu dorința de a face zilnic pași spre Dumnezeu. Acel Dumnezeu prezent în fiecare tânăr, copil sau adult pe care îl întâlnesc." (George Ahalanei - Ciugheș)

  • "Pentru mine Ziua Tineretului 2023 de la Ciugheș, Bacău, a fost o zi distractivă, plină de bucurii, muzică, dansuri, activități interesante, jocuri pe placul tuturor, prieteni noi. Pe scurt a fost o zi minunată și cu siguranță îmi voi aminti cu drag de momentele petrecute azi!" (Ștefania Codreanu - Moinești)

  • "Curajul de a ieși din zona noastră de confort este ceea ce a caracterizat Ziua Tineretului! Odată ajunși la Ciugheș am fost întâmpinați de tinerii inimoși ai parohiei care au animat ziua în cel mai frumos mod prin bansuri și voia lor bună! Urmând cateheza părintelui Corneliu, care ne-a îndemnat să ne valorificăm talentul! Liturghia a fost anumită la superlativ, iar la predică părintele ne-a invitat să avem încredere în tot ceea ce facem! Dansul și voia bună au continuat pe tot parcursul zilei, iar tradiția locului a fost un lucru minunat! Mulțumim comunității din Ciugheș pentru primirea călduroasă!" (Ana-Georgiana Pustianu - Pustiana)

  • "Pentru mine Ziua Tineretului a însemnat o amintire frumoasă în plus și un schimb de experiențe dintre tineri. Mă bucură faptul că în ziua de azi mai sunt tineri care vor să se întâlnească într-un cadru religios, deoarece tehnologia a reușit sa pună stăpânire pe viața noastră de zi cu zi. M-a entuziasmat implicarea tinerilor la momentele artistice de după programul religios și faptul că au fost atât adolescenți cât și tineri care și-au luat din timpul lor pentru pregătirea acestei zile." (Antonia Franț - Florești)

  • "Pot să afirm cu mândrie că în această zi minunată m-am îmbogățit atât din punct de vedere spiritual cât și cultural. Imaginea care îmi va rămâne mereu în minte va fi aceea a Sfintei Fecioare din biserica de la Ciugheș; un chip atât de frumos reprezentat, iar îmbinarea culorilor atrage orice privire, gândul îndreptându-se în mod automat spre Regina Cerului. Sfânta Liturghie ne-a pus în comuniune cu Cel datorită căruia existăm. Activitățile desfășurate după au fost debutul unor noi relații de prietenie, descoperind împreună locul unor evenimente istorice importante. Așadar, experiența din această zi a fost pe placul inimilor noastre tinere și pline de viață, dorind asemenea Mariei să mergem în grabă și să fim curioși să-l cunoaștem pe Dumnezeu." (Nușica Bârnat - Frumoasa)

  • "Ziua Tineretului 2023 a fost una din zilele pe care nu doresc să le uit. Împreună cu mulți alții am reușit să formăm noi prietenii și am avut parte de minunate momente artistice. Am fost onorată să pot participa într-o astfel de zi minunată, zi în care tinerețea și zâmbetele noastre au primat! Energia noastră de a dansa și de a ne simți bine s-a datorat mâncării servite. Am trăit aceste momente cu intensitate, nu mai avusesem parte de o asemenea experiență. Ziua Tineretului a fost o zi în care mulți dintre noi am reușit să ne dezvoltăm noi abilități, în special comunicarea. M-am bucurat de toate aceste momente frumoase împreună cu ceilalți tineri la monumentul Rebreanu de la Palanca și de învățătura rodnică dobândită prin intermediul catehezei și predicii din timpul Sfintei Liturghii în frumoasa biserică din Ciugheș." (Nistor Teodora - Moinești)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 mai: Ciugheș: Ziua Tineretului din Decanatul de Moinești


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat