Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Caeli (7 mai 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de la liturgia de astăzi (In 14,1-12) este luată din ultimul discurs al lui Isus înainte de moartea sa. Inima discipolilor este tulburată, dar Domnul le adresează cuvinte asiguratoare, invitându-i să nu le fie frică, nu vă fie frică: de fapt, El nu-i abandonează, ci merge să pregătească un loc pentru ei și să-i conducă spre acea destinație. Astfel Domnul ne indică astăzi nouă tuturor locul minunat unde să mergem și, în același timp, ne spune cum să mergem acolo, ne arată calea de parcurs. Ne spune unde să mergem și cum să mergem acolo.

Înainte de toate, unde să mergem. Isus vede tulburarea discipolilor, vede frica lor că sunt abandonați, exact cum ni se întâmplă nouă atunci când suntem constrânși să ne despărțim de cineva pe care-l iubim. Și atunci spune: "Merg să vă pregătesc un loc [...], ca să fiți și voi acolo unde sunt eu" (v. 2-3). Isus folosește imaginea familială a casei, loc al relațiilor și al intimității. În casa Tatălui - le spune prietenilor săi și fiecăruia dintre noi - există spațiu pentru tine, tu ești binevenit, vei fi primit pentru totdeauna de căldura unei îmbrățișări, iar eu sunt în cer ca să-ți pregătesc un loc! Ne pregătește acea îmbrățișare cu Tatăl, locul pentru toată veșnicia.

Fraților și surorilor, acest Cuvânt este izvor de mângâiere, este izvor de speranță pentru noi. Isus nu s-a despărțit de noi ci ne-a deschis calea, anticipând destinația noastră finală: întâlnirea cu Dumnezeu Tatăl, în inima căruia există un loc pentru fiecare dintre noi. Așadar, atunci când experimentăm truda, rătăcirea și chiar eșecul, să ne amintim încotro este îndreptată viața noastră. Nu trebuie să pierdem din vedere destinația, chiar dacă astăzi riscăm să uităm de asta, să uităm întrebările finale, cele importante: unde mergem? Încotro ne îndreptăm? Pentru ce merită să trăim? Fără aceste întrebări, strivim viața numai pe prezent, credem că trebuie să ne bucurăm de ea cât mai mult posibil și ajungem să trăim acum, fără un scop, fără o țintă. În schimb, patria noastră este în cer (cf. Fil 3,20), să nu uităm măreția și frumusețea destinației!

O dată descoperită destinația, și noi, ca apostolul Toma în Evanghelia de astăzi, ne întrebăm: cum să ajungem acolo, care este calea? Uneori, mai ales atunci când sunt mari probleme de înfruntat și există senzația că răul este mai puternic și ne vine să ne întrebăm: ce trebuie să fac, care cale trebuie s-o urmez? Să ascultăm răspunsul lui Isus: "Eu sunt calea, adevărul și viața" (In 14,6). "Eu sunt calea". Însuși Isus este calea de urmat pentru a trăi în adevăr și a avea viața din belșug. El este calea și prin urmare credința în El nu este un "pachet de idei" de crezut, ci un drum de parcurs, o călătorie de făcut, un drum împreună cu El. Înseamnă a-l urma pe Isus, pentru că El este calea care conduce la fericirea care nu are apus. A-l urma pe Isus și a-l imita, în special cu gesturi de apropiere și milostivire față de alții. Iată busola pentru a ajunge la cer: a-l iubi pe Isus, calea, devenind semne ale iubirii sale pe pământ.

Fraților și surorilor, să trăim prezentul, să luăm în mână prezentul dar să nu ne lăsăm dărâmați: să privim în sus, să privim la cer, să ne amintim de destinație, să ne gândim că suntem chemați la veșnicie, la întâlnirea cu Dumnezeu. Și, de la cer la inimă, să reînnoim astăzi alegerea lui Isus, alegerea de a-l iubi și de a merge în urma Lui. Fecioara Maria, care urmându-l pe Isus a ajuns deja la destinație, să susțină speranța noastră.

_______________

După Regina Caeli

Iubiți frați și surori!

Ieri s-au celebrat două beatificări. La Montevideo, în Uruguay, a fost beatificat episcopul Jacinto Vera, care a trăit în secolul al XIX-lea. Păstor care s-a îngrijit de poporul său, a mărturisit Evanghelia cu elan misionar generos, favorizând reconcilierea socială în climatul tensionat al războiului civil. La Granada, în Spania, a fost beatificată tânăra Maria de la Concepción Barrecheguren y García. Constrânsă să stea la pat de o boală gravă, a suportat suferințele cu mare forță spirituală, trezind în toți admirație și mângâiere. A murit în 1927 la 22 de ani. Aplauze pentru cei doi fericiți!

Vă salut din inimă pe voi toți, romani și pelerini din Italia și din atâtea țări, îndeosebi credincioșii care provin din Australia, Spania, Anglia și studenții de la Colegiul "Sfântul Toma" din Lisabona.

Salut Asociația Meter și pe fondatorul său, părintele Fortunato Di Noto, care duc înainte angajarea pentru a preveni și a contrasta violența asupra minorilor; celebrează astăzi a 27-a Zi a Copiilor Victime; de 30 de ani apără copilăria de samavolnicii și de violențe. Sunt aproape de voi, fraților și surorilor, și vă însoțesc cu rugăciunea și afectul meu. Nu încetați niciodată să fiți de partea celui care este victimă, acolo este Cristos Prunc care vă așteaptă, mulțumesc!

Salut grupul de bolnavi de fibromialgie din Zona Medicală a Vicariatului de Roma; Surorile "Sfântul Iosif Benedict Cottolengo"; Asociația Laici ai Milostivirii; Familia Camilliană Laică; credincioșii din Pozzuoli, Caraglio și Valle Grana; corurile din Empoli și Ponte Buggianese.

Un salut special se îndreaptă spre noile Gărzi Elvețiene, spre cei din familiile lor și spre prieteni și spre autoritățile elvețiene care au luat parte la festivitățile acestui Corp distins. Aplauze pentru Gărzi, toți!

Mâine la Pompei va fi înălțată tradiționala Implorare către Sfânta Fecioară Maria a Rozariului, în acel sanctuar pe care fericitul Bartolo Longo a voit să-l dedice păcii. În această lună mai să ne rugăm Rozariul cerând Sfintei Fecioare darul păcii, îndeosebi pentru martirizata Ucraina. Fie ca responsabilii națiunilor să asculte dorința oamenilor care suferă și vor pacea!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 1.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat