Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncani: Cursuri de formare pentru animatorii de tineret organizate de Oficiul pentru Vocații

În perioada 2-5 mai 2023, Oficiul pentru Vocații a organizat la Mănăstirea Carmelită din Luncani cursuri de formare pentru animatorii de tineret. La aceste cursuri, animate de pr. Andrei Laslău de la "Salezienii lui don Bosco" din Bacău, au participat atât preoți, cât și persoane consacrate care au dorit să descopere tehnici noi de abordare a pastorației tineretului.

În prima zi am descoperit cum sunt tinerii de astăzi: schimbători, sensibili precum fulgii de nea, individualiști, dezorientați, instabili, dar, pe de altă parte, sunt dornici de cunoaștere, sinceri, creativi și doresc să fie protagoniști. Am descoperit apoi cum sunt tinerii care vin la biserică. Aceștia au dorința de a se simți în siguranță, de multe ori le este teamă de a nu fi judecați, nu se simt protagoniști, de multe ori acționează ca un grup închis, nu se cunosc între ei, așteaptă să fie luați în serios și să li se asculte părerea.

A ieșit în evidență conflictul între generații, cei tineri care se plâng de o moștenire rea pe care o primesc de la cei adulți. Am găsit câteva cauze ale dezinteresului tinerilor față de Biserică: ignoranța față de Biblie, neparticiparea la cateheză și la Liturghia duminicală. Pornind de la aceste aspecte am concluzionat că este nevoie ca noi, animatorii de tineret, să-i responsabilizăm pe tineri, dându-le diferite misiuni în cadrul comunității parohiale, dându-le încredere și materialele necesare, acordându-le timp, devenind familiari cu ei și în același timp să ne asumăm rezultatul.

Am descoperit apoi rolul important al comunității parohiale în primirea tinerilor. Să fim atenți cum îi introducem pe novici în hora parohiei. Comunitatea este locul în care tinerii învață să creadă și să se roage, ea trebuie să devină spațiul unei fidelități creative, de aceea tinerii trebuie să fie motivați să-și investească calitățile lor pentru binele celorlalți. Pentru a intercepta mai bine lumea tinerilor, comunitatea creștină trebuie să se doteze cu o nouă configurație, trecând de la un model cronologic (Botez, Prima Împărtășanie, Mir, Căsătorie...) la una de tip kairologic (de întâlnire personală cu Dumnezeu - când poți să spui: uau! În sfârșit am înțeles totul!).

În a doua zi s-a scos în evidență importanța de a forma o echipă. Am făcut deosebirea între un grup și o echipă. Dacă un grup are un singur responsabil care dirijează totul, într-o echipă fiecare membru are un rol activ, sunt reguli împărtășite de fiecare și este o cunoaștere aprofundată între membrii ei. O echipă își propune obiective SMART (specific, măsurabil, accesibil, realist și încadrat în timp). Astfel trebuie să-i ajutăm pe tineri să creeze o comunitate, să le oferim un spațiu în care să se întâlnească, să se formeze, să facă voluntariat și să-l descopere pe Dumnezeu. În continuarea zilei am tratat despre importanța comunicării, am descoperit diferite tipuri de comunicare (verbală, non-verbală, paraverbală), stiluri de comunicare (pasiv, asertiv și agresiv) și am aprofundat condițiile unei comunicări eficiente și ale unei comunicări ineficiente.

În a treia zi am tratat asupra importanței planului pastoral și am văzut că el este un antidot împotriva individualismului, asigură continuitate, ne ferește de improvizație și provoacă la reflecție și reînnoire. În alcătuirea unui astfel de plan trebuie ținut cont de mai multe principii: timpul este superior spațiului, unitatea prevalează asupra conflictului, realitatea este mai importantă decât ideea, întregul este superior părții. În partea a doua a zilei am tratat asupra sistemului preventiv al lui don Bosco în care se pornește de la copilul așa cum este el pentru a ajunge la copilul așa cum ar trebui să fie. Metoda simplă a lui don Bosco este aceea de a fi împreună cu copiii și tinerii și a le oferi o asistență activă. Acest sistem preventiv implică ca educatorul să fie în slujba celui care educă, educatorul să aibă un comportament exemplar, copiii trebuie să aibă mereu ceva de făcut și să se acorde o libertate mai mare pentru jocuri.

În cea de-a patra zi am descoperit cum trebuie creat un plan de dezvoltare personală prin diferite metode: Piramida lui Maslow, analiza SWOT și roata vieții. Am continuat apoi să aprofundăm asupra comunicării asertive (atenție, situație, emoție, reacție, test, implicare, valorizare). În partea a doua a zilei am descoperit metode de educație nonformală precum biblioteca vie, cafeneaua publică, flashmob-ul, jocuri de teambuilding, photovoice, teatru de improvizație și teatru forum.

La finalul cursului participanții și-au exprimat dorința de a acorda mai multă atenție tinerilor, au conștientizat importanța unui plan pastoral, au descoperit că este o artă în a lucra cu tinerii, au descoperit importanța lucrului în echipă și și-au propus să-i responsabilizeze mai mult pe tineri și să fie mai aproape de ei.

Trebuie spus că, pe lângă orele de curs, ne-am bucurat de momente de rugăciune și de destindere. A fost un timp plăcut petrecut împreună în care ne-am format, ne-am cunoscut mai mult și am crescut în credință.

Domnul să ne ajute prin Duhul Sfânt să punem și în practică ceea ce am învățat spre binele tinerilor noștri și al comunităților noastre parohiale.

Pr. Alexandru Percu,
director al Oficiului pentru Vocații

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-5 mai: Luncani: Cursuri de formare pentru animatorii de tineret organizate de Oficiul pentru Vocații


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat