Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Funeraliile părintelui Ieronim Budulai

Pr. Ieronim Budulai, trecut la cele veșnice la 1 mai 2023, a fost condus pe ultimul drum joi, 4 mai 2023, în comunitatea natală din Iugani. PS Petru Gherghel, episcop emerit, coleg de promoție cu preotul răposat, a oficiat Liturghia înmormântării. A fost prezent la celebrare PS Petru Sescu, episcop auxiliar. Au participat la Liturghie peste 130 de preoți din toate părțile diecezei, rudele și familia, credincioși din Iugani și din comunitățile păstorite de pr. Ieronim.

PS Petru Gherghel, adresându-se celor prezenți în biserică, a parafrazat cuvântul lui Isus spunând: "Vrem ca acolo unde este Isus să fie și slujitorul său, un slujitor de excepție. Îl însoțim cu rugăciunile noastre și-i spunem în rugăciune că nu-l uităm". Acestui gând i-au urmat cântările și rugăciunile recviemului, preoții având lumânările aprinse, semn al luminii veșnice în care intră sufletul preotului răposat. Despre această lumină, care îl are pe Isus Cristos drept sursă nesecată, vorbea și lumânarea pascală așezată în fața sicriului.

La prima lectură s-a auzit vocea dreptului Iob, cu credința lui într-un răscumpărător. În a doua lectură s-au auzit cuvintele Sfântului Paul. Diaconul Anton Bârlescu a proclamat evanghelia fericirilor.

În predica sa, pr. Iosif Doboș, coleg de promoție cu pr. Ieronim, a evocat amintiri de demult, din timpul seminarului, început la Alba Iulia în anul 1955. Un preot "demn, activ și modest" a fost părintele Ieronim. De aceea, "e bine să avem înaintea ochilor noștri exemplul său", a spus predicatorul. Cântecul lui preferat a fost "Patria mea este sus, sus în cer". A murit subit, însă moartea nu l-a surprins, deoarece a fost pregătit, căci orice preot trebuie să fie mereu pregătit în fața morții. O calitate a personalității părintelui Ieronim se desprinde din activitățile desfășurate în parohii. Despre el se poate spune că a fost un "gospodar", însă, așa cum preciza predicatorul, nu pentru lauda de sine, ci pentru "binele credincioșilor, al Bisericii". Îl mai caracteriza punctualitatea. Însă în ultima perioadă a vieții a ieșit în relief dedicarea lui pentru sacramentul Spovezii. Stătea ore în șir la spovadă și avea grijă să transmită un gând de încurajare fiecărui penitent. A murit mergând la spovezi, ca "un erou pe câmpul de luptă". El a murit tânăr, a mai adăugat predicatorul, nefiind desprins de muncă.

Celebrarea Sfintei Liturghii a continuat cu liturgia euharistică, cu împărtășirea din Domnul Isus, mort și înviat, a preoților și a credincioșilor.

La finalul celebrării, au luat cuvântul reprezentanți din diferitele comunități unde părintele Ieronim a slujit și unde amintirea lui nu s-a șters.

În numele comunității din Vizantea a vorbit o doamnă, rostind un elogiu pentru activitatea atât de intensă pe care a arătat-o pr. Ieronim în anii comunismului, construind atât biserica materială, cât și pe cea spirituală. "Paroh curajos, credincios și harnic" a fost pr. Ieronim, pe care ei speră să-l reîntâlnească și în Biserica cerească.

Un cuvânt omagial a rostit și primarul comunei Palanca în numele credincioșilor din satul Ciugheș. "Am pierdut un prieten drag" a mărturisit cu tristețe domnia sa. "Era de ajutor să-l vezi zâmbind, ca să te bine dispună", nimeni altul decât părintele paroh de altădată, care și acolo la Ciugheș a ridicat cu hărnicia sa o biserică.

O doamnă din Huși a descris cu entuziasm multele activități pe care le-a făcut pr. Ieronim pentru credincioșii din acea parte a diecezei. S-a repetat verbul "a atras", legat de felul de a fi al preotului răposat. El a atras copiii la Biserică, a atras la credință, a atras la trăirea sacramentelor.

O credincioasă a Parohiei Iugani a vorbit în numele comunității natale, lăudând calitățile de păstor pe care le-a întrunit pr. Ieronim, care "s-a străduit să fie un bun apostol", căruia "îi plăcea să povestească, dar să și asculte". El este cel care a realizat o monografie a comunității Iugani. Lăsând să curgă unele propoziții în rime, a spus spre sfârșit: "Domnul nu vă va uita și rugăciuni la el vom înălța".

Un gând final a rostit de la amvon PS Petru Sescu care, privind la numărul mare de preoți veniți la înmormântare, a lăsat să se înțeleagă aprecierea de care s-a bucurat părintele Ieronim în rândul lor. Despre răposat a spus că a fost "un preot harnic, ordonat și ascultător" Acest lucru s-a văzut în toți anii preoției sale. Și, a mai spus episcopul auxiliar, "cum i-a fost viața, așa i-a fost și moartea". A trăit pentru preoția sa și a murit exercitându-și preoția.

A urmat procesiunea spre cimitirul parohial, cu steaguri, cu flori și coroane. La porți și pe gardurile locuințelor se vedeau covoare. Cortegiul funerar a fost condus spre cimitir de PS Petru Sescu, care a oficiat și rugăciunile care preced așezarea sicriului în mormânt. Locul de veci al părintelui Ieronim este alături de alți preoți ai satului care așteaptă învierea de apoi, în aproape de capătul aleii centrale, în partea dreaptă. Punerea sa în mormânt a fost însoțită de aplauze din partea celor prezenți.

Domnul să primească drept ofrandă de bună mireasmă întreaga slujire preoțească a părintelui Ieronim, săvârșită în dăruire neîntreruptă, în osteneală virtuoasă, în simplitate și modestie, spre răspândirea evangheliei și mântuirea credincioșilor. Modestia lui, sârguința pentru viața spirituală să fie un imbold pentru fiecare preot care l-a cunoscut de a investi în ceea ce garantează mântuirea, proprie și a celor încredințați spre păstorire.

Requiescat in pace!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 mai: Iugani: Funeraliile părintelui Ieronim Budulai

* * *

Parohia Iugani: Transmisiunea în direct a Sfintei Liturghii de înmormântare:

* * *

"Nu pune toate la inimă!" In memoriam: pr. Ieronim Budulai

Un preot cât o dieceză. In memoriam pr. Ieronim Budulai

A trecut la Domnul pr. Ieronim Budulai


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat