Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Audiența generală de miercuri, 3 mai 2023

Cateheza: Călătoria apostolică în Ungaria

Iubiți frați și surori, bună ziua!

În urmă cu trei zile m-am întors din călătoria în Ungaria. Doresc să mulțumesc tuturor celor care au pregătit și au însoțit această vizită cu rugăciunea și să reînnoiesc recunoștința mea autorităților, Bisericii locale și poporului maghiar, un popor curajos și plin de amintire. În timpul rămânerii mele la Budapesta am putut simți afectul tuturor maghiarilor. Astăzi aș vrea să vă vorbesc despre această vizită prin două imagini: rădăcinile și podurile.

Rădăcinile. Am mers pelerin la un popor a cărui istorie - așa cum a spus Sfântul Ioan Paul al II-lea - a fost marcată de "mulți sfinți și eroi, înconjurați de cere de oameni umili și harnici" (Discurs cu ocazia ceremoniei de bun-venit, Budapesta, 6 septembrie 1996). Este chiar adevărat: am văzut atâția oameni simpli și harnici păstrând cu mândrie legătura cu propriile rădăcini. Și între aceste rădăcini, așa cum au evidențiat mărturiile în timpul întâlnirilor cu Biserica locală și cu tinerii, sunt înainte de toate sfinții: sfinții care și-au dat viața pentru popor, sfinți care au mărturisit Evanghelia iubirii și care au fost lumini în momentele de întuneric; atâția sfinți din trecut care astăzi îndeamnă să se depășească riscul defetismului și al fricii de ziua de mâine, amintind că Cristos este viitorul nostru. Sfinții ne amintesc asta: Cristos este viitorul nostru.

Însă rădăcinile creștine solide ale poporului maghiar au fost puse la încercare. Credința lor a fost încercată în foc. În timpul persecuției ateiste din '900, de fapt, creștinii au fost loviți violent, cu episcopi, preoți, călugări și laici uciși sau privați de libertate. Și în timp ce se încerca să se taie copacul credinței, rădăcinile au rămas intacte: a rămas o Biserică ascunsă, dar vie, puternică, având forța evangheliei. Și în Ungaria această ultimă persecuție, oprimare comunistă a fost precedată de cea nazistă, cu deportarea tragică a marii populații ebraice. Dar în acel genocid atroce atâția s-au remarcat prin rezistența și capacitatea de a proteja victimele și acest lucru a fost posibil pentru că rădăcinile trăirii împreună erau trainice. Noi la Roma avem o bravă poetă maghiară care a trecut prin toate aceste încercări și le relatează tinerilor nevoia de a lupta pentru un ideal, pentru nu fi învinși de persecuții, de descurajare. Această poetă împlinește astăzi 92 de ani: multe felicitări, Edith Bruck!

Dar și astăzi, așa cum a reieșit în întâlnirile cu tinerii și cu lumea culturii, libertatea este amenințată. Cum? Mai ales cu mânușile albe, de un consumism care anesteziază, motiv pentru care se mulțumesc cu un pic de bunăstare materială și, uitând de trecut, se "plutește" într-un prezent făcut după măsura individului. Aceasta este persecuția periculoasă a mondenității, dusă înainte de consumism. Dar singurul lucru care contează este a se gândi la sine și a face ceea ce i se pare și îi place, rădăcinile se sufocă. Este o problemă care interesează Europa întreagă, unde a se dedica pentru alții, a se simți comunitate, a simți frumusețea de a visa împreună și de a crea familii numeroase sunt în criză. Întreaga Europă este în criză. Așadar, să reflectăm asupra importanței de a păstra rădăcinile, pentru că numai mergând în profunzime ramurile vor crește în sus și vor produce roade. Fiecare dintre noi se poate întreba, și ca popor, fiecare dintre noi: care sunt rădăcinile mai importante din viața mea? Unde sunt înrădăcinat? Le comemorez, mă îngrijesc de ele?

După rădăcini iată a doua imagine: podurile. Budapesta, născută în urmă cu 150 de ani din unirea a trei orașe, este celebră pentru podurile care o străbat și îi unesc părțile. Acest lucru a amintit, în special în întâlnirile cu autoritățile, importanța de a construi poduri de pace între popoare diferite. Este, îndeosebi, vocația Europei, chemată, ca "podar de pace", să includă diferențele și să primească pe cel bate la ușile sale. În acest sens este frumos podul umanitar creat pentru atâția refugiați din vecina Ucraina, pe care am putut să-i întâlnesc, admirând și marea rețea de caritate a Bisericii maghiare.

Apoi țara este foarte angajată în construirea de "poduri pentru mâine": este mare atenția sa față de îngrijirea ecologică - și acesta este un lucru foarte, foarte frumos al Ungariei - îngrijirea ecologică și pentru un viitor sustenabil, și se lucrează pentru a edifica poduri între generații, între bătrâni și tineri, provocare astăzi indispensabilă pentru toți. În afară de asta sunt poduri pe care Biserica, așa cum a reieșit în întâlnirea respectivă, este chemată să le facă spre omul de astăzi, pentru că vestirea lui Cristos nu poate consta numai în repetarea trecutului, ci are nevoie mereu să fie actualizată, așa încât să ajute femeile și bărbații din timpul nostru să-l redescopere pe Isus. Și, în sfârșit, amintind cu recunoștință frumoasele momente liturgice, rugăciunea cu comunitatea greco-catolică și celebrarea euharistică solemnă atât de participată, mă gândesc la frumusețea de a crea poduri între credincioși: duminică la Liturghie erau prezenți creștini din diferite rituri și țări și din diferite confesiuni, care în Ungaria lucrează bine împreună. A construi poduri, poduri de armonie și poduri de unitate.

M-a impresionat, în această vizită, importanța muzicii, care este o trăsătură caracteristică a culturii maghiare.

În sfârșit, îmi place să amintesc, la începutul lunii mai, că maghiarii sunt foarte evlavioși față de Sfânta Născătoare de Dumnezeu. Consacrați ei de primul rege, Sfântul Ștefan, din respect erau obișnuiți să se adreseze ei fără a-i rosti numele, numind-o numai cu titlurile reginei. Reginei Ungariei să încredințăm așadar acel popor iubit, Reginei păcii să încredințăm construirea de poduri în lume, Reginei cerului, pe care o aclamăm în acest timp pascal, să-i încredințăm inimile noastre pentru ca să fie înrădăcinate în iubirea lui Dumnezeu.

În această lună mai începută de puțin timp, vă invit să reînnoim devoțiunea față de Sfânta Fecioară Maria. Vă încurajez să o cunoaștem mai profund pe Maria, să intrăm în intimitate cu ea, pentru a o primi ca Mamă spirituală și model de fidelitate față de Cristos.

Ei, Maica mângâierii și Regina păcii, încredințez martirizata populație ucraineană.

Vouă tuturor împart binecuvântarea mea.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat