Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: ZMT, eveniment de har care îi ajută pe tineri să viseze și să privească mai departe

Rádio Renascença a publicat marți, 2 mai 2023, prefața papei la cartea jurnalistei portugheze Aura Miguel "Un drum lung spre Lisabona" ("Um Longo Caminho até Lisboa" - Bertrand Editora) care relatează de la început drumul Zilelor Mondiale ale Tineretului în vederea următoarei întâlniri în capitala Portugaliei în august. Textul în limba portugheză va fi disponibil de la 4 mai.

Papa Francisc

Încă am în ochi și în inimă mulțimea imensă de tineri care, în iulie acum zece ani, m-a primit la Rio de Janeiro. Acele parcursuri în papamobil, de la fortăreața militară unde ateriza elicopterul până la locul întâlnirilor și al celebrărilor la Copacabana, vor rămâne imprimate pentru totdeauna în amintirea mea: entuziasmul năvălitor al tinerilor care îmi aruncau steaguri, șepci, tricouri, care îmi ofereau o sorbitură de mate, care îl învăluiau cu îmbrățișarea lor pe noul episcop de Roma venit să onoreze un angajament luat de predecesorul său. O experiență de neuitat.

Pentru mine, ca și pentru Benedict al XVI-lea, a fost același lucru: prima călătorie internațională a pontificatului nostru a avut loc cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului - la Rio de Janeiro în cazul meu, în 2005 la Köln, adică în patria sa, în cazul PRatzinger, și el de puține luni pe scaunul lui Petru. Amândoi am fost, ca să spunem așa, "introduși" pe urma a ceea ce Sfântul Ioan Paul al II-lea inaugurase, urmând o intuiție sugerată lui de Duhul Sfânt.

ZMT au fost și continuă să fie momente forte pentru experiența atâtor copii, a atâtor tineri, și inspirația inițială care l-a mișcat pe iubitul nostru papa Wojtyła nu a dispărut. Dimpotrivă, schimbarea de epocă pe care o trăim mai mult sau mai puțin conștient reprezintă o provocare mai ales pentru tinerele generații.

Așa-numiții "nativi digitali", tineri din timpul nostru, riscă zilnic să se auto-izoleze, să trăiască în ambientul virtual o mare parte din existența lor, ajungând pradă a unei pieți agresive care induce nevoi false. Cu pandemia de COVID-19 și experiența lockdown-urilor, aceste riscuri au crescut ulterior. A ieși din casă, a pleca împreună cu colegii de călătorie, a trăi experiențe puternice de ascultare și de rugăciune unite cu momente de sărbătoare, și a face asta împreună, face aceste momente prețioase pentru viața fiecăruia.

De mai multe ori i-am invitat pe tineri să nu balconear, adică să nu rămână la balcon privind cum se scurge viața ca niște observatori care nu se amestecă, care nu-și murdăresc mâinile, care pun ecranul unui smartphone sau al unui computer între ei și restul lumii. De mai multe ori le-am spus să nu fie "tineri de canapea", să nu se lase anesteziați de cei care au tot interesul să-i amețească și să-i năucească. Tinerețea este vis, este deschidere la realitate, este descoperire a ceea ce contează cu adevărat în viață, este luptă pentru a cuceri asta, este deschidere la relații intense și adevărate, este angajare cu alții și pentru alții.

Părintele Lorenzo Milani, în experiența sa de educator, repeta acele cuvinte foarte frumoase, "I care", "Mă interesează, este la inima mea...". Astăzi, după experiența teribilă a pandemiei, care ne-a pus pe toți în mod dramatic în fața faptului că nu suntem stăpânii vieții noastre și ai destinului nostru și că ne putem salva numai împreună, lumea s-a prăbușit în vârtejul războiului și al rearmării. O cursă la rearmare care pare de neoprit și care riscă să ne ducă la autodistrugere. Războiul care s-a pornit împotriva martirizatei Ucraina, un război sângeros în inima Europei creștine, este numai una dintre multele bucăți ale celui de-al treilea război mondial care, din păcate, a început de mulți ani. Atâtea războaie continuă să fie uitate, atâtea conflicte, atâtea violențe inexprimabile continuă să fie săvârșite.

Cum îi interoghează pe tineri toate acestea? La ce sunt chemați, cu energiile lor, viziunile lor despre viitor, entuziasmul lor? Sunt chemați să spună "We care", ne interesează, este la inima noastră ceea ce se întâmplă în lume, suferințele celor care ies din casă și riscă să nu se mai întoarcă, destinul atâtora de vârsta lor care s-au născut și au crescut în lagărele de refugiați, viața atâtor tineri care, pentru a scăpa de războaie și persecuții sau chiar și numai pentru a căuta din ce să trăiască, înfruntă traversarea Mediteranei și mor înghițiți de abisuri.

Ne interesează, este la inima noastră destinul a milioane de persoane, a atâtor copii, care nu au apă, hrană, îngrijiri medicale, în timp ce guvernanții par să se întreacă cine cheltuiește mai mult pentru armamente foarte sofisticate. Ne interesează și sunt la inima noastră cei care suferă în tăcerea orașelor noastre și au nevoie să fie primiți și ascultați. Ne interesează și este la inima noastră destinul planetei în care trăim și pe care suntem chemați s-o păzim pentru a o încredința celor care vor veni după noi. Ne interesează și este la inima noastră totul, și ambientul digital în care trăim cufundați și pe care suntem provocați să-l schimbăm și să-l facem tot mai uman.

Zilele Mondiale ale Tineretului au fost un antidot la balconear, la anestezia care face să se prefere canapeaua, la dezinteres. Au implicat, au mișcat, au urnit, au provocat generații de femei și bărbați. Desigur, nu este suficient a trăi o experiență "forte" dacă apoi aceasta nu este cultivată, dacă nu găsește un teren fertil pentru a fi susținută și însoțită. ZMT este un eveniment de har care trezește, lărgește orizontul, potențează aspirațiile inimii, ajută să se viseze, să se privească mai departe. Este o sămânță plantată care poate aduce roade bune. Avem așa nevoie astăzi de tineri treji, doritori să răspundă la visul lui Dumnezeu, să se intereseze de alții. Tineri care descoperă bucuria și frumusețea unei vieți dedicate pentru Cristos în slujirea adusă altora, săracilor, celor suferinzi.

Toate acestea îmi treceau prin minte răsfoind paginile acestei cărți frumoase scrisă de Aura Miguel, jurnalistă de la Rádio Renascença, care a trăit ca reporter toate Zilele Mondiale ale Tineretului. Ba chiar, nu, nu toate. Așa cum ea însăși avea să-mi spună în avionul care ne ducea la Rio de Janeiro în iulie 2013, le-a trăit pe toate în afară de prima, aceea celebrată în Argentina, la Buenos Aires, în 1987. I-am răspuns că aceea era singura la care, în schimb, am participat eu.

Din cartea Aurei îmi place alegerea de a prezenta ZMT inserate în timpul lor, cu cronologia principalelor fapte petrecute în lume și în Biserică. După aceea, îmi place mult că inima relatării este ceea ce ei, ca jurnalistă, ca observatoare și ca persoană care crede, i-a rămas din acele experiențe: a participa personal este incomparabil cu a urmări de la distanță, chiar dacă citește și vede totul prin intermediul televiziunii.

În mesajul pentru Ziua Comunicațiilor Sociale din 2021 îi invitam pe jurnaliști să-și tocească tălpile încălțărilor pentru ca fiecare comunicare bună, fiecare informație adevărată să se bazeze pe întâlnirea personală cu realitatea, cu situațiile, cu persoanele. Aura a făcut asta și este prețios modul în care ne restituie aceste experiențe. Meseria de jurnalist nu este aceea a persoanei care observă ceea ce se întâmplă din exterior și în mod aseptic doar analizează. Cel care comunică și informează se lasă impresionat de realitatea pe care o întâlnește și pentru aceasta este în măsură s-o relateze, pasionându-i pe ascultătorii și cititorii săi. Numai cel care se lasă pasionat și înduioșat face să pasioneze și să înduioșeze pe cel care ascultă și pe cel care citește.

Urez tuturor cititorilor cărții să descopere sau să redescopere prin aceste pagini frumusețea și bogăția experienței Zilelor Mondiale ale Tineretului și să o trăiască cu bucurie și recunoștință față de Domnul pe cea din 2023 care se desfășoară la Lisabona. Prima pe care Aura Miguel o va putea urmări fără a trebui să călătorească prin lume, pentru că, după atâtea decenii, va avea loc în țara sa și în orașul său.

(După Vatican News, 2 mai 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 2.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat